Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2019 m. 24 gruodžio d. 22:51
Pasaulinės Kalėdų tradicijos: rumunų giesmės Dievui ir žemei

Rumunijos žiemos vaizai | Foto: pixabay.com

Įsibėgėjus šventėms, kviečiame skaityti apie Kalėdų tradicijas ir šįkart trumpam nusikelti į Rumuniją. „Colindat“ – taip vadinamas Rumunijoje ir Moldavijoje paplitęs giesmių giedojimo reiškinys, be kurio neįsivaizduojamos žiemos šventės. Ši tradicija buvo įtraukta ir į „Unesco“ nematerialaus paveldo sąrašą (sąrašo numeris: 8.COM)

Manoma, kad žodis „colindat“ kilęs iš lotyniškojo „calendae“, reiškiančio pirmąją mėnesio dieną. Pasiruošimas šiam kalėdiniam ritualui dažniausiai prasideda dar kelios savaitės prieš šventes, kuomet ruošiamas giesmių repertuaras ir repetuojama. Nors įprastai šios tradicijos puoselėtojais laikomi jauni, nevedę vyrai, kai kuriose Rumunijos vietovėse repeticijose leidžiama lankytis ir vaikams, kad šie išmoktų pagrindines giesmes ir galėtų prisidėti prie tradicijų puoselėjimo.

Kalėdų išvakarėse būrys jaunuolių vaikšto nuo namo iki namo ir atlieka specialias šventines dainas, kurios klausytojams turėtų atnešti laimę ir užtikrinti gerovę artėjančiais metais. Neretai į pasirodymus įtraukiami ir tradiciniai kostiumai ar šokiai, kurie tampa ištisu pasirodymu. Beje, ypač jaunuolių laukia nevedusios ir ištekėti norinčios merginos – sakoma, kad jei jaunuoliai su jomis pašoksią, šios greičiau ištekės.

Susiję:

Nors dauguma rumunų Kalėdas švenčia kaip ir didžioji krikščioniškojo pasaulio dalis, kai kurios jų tradicijos persipina su pagoniškomis. Tad nenuostabu, kad ir giesmėse pasakojamos istorijos neretai pasižymi pagoniškais simboliais. Nors dažniausiai tekstai mini Kristaus gimimą, kai kuriuose kaimuose taip pat linkima gero derliaus, skiriami palaiminimai žvejams, medžiotojams ar žemdirbiams. Tuo metu šeimos, kurias aplanko šie giedotojai, jiems atsilygina mažomis dovanėlėmis arba pinigais.

Kviečiame pasiklausyti!

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!