Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2020 m. 9 sausio d. 21:42
„Metų knygos rinkimai“: sausio mėnesio susitikimai su knygų paaugliams autoriais

Pranešimo spaudai nuotr.

 

Praėjus „Metų knygos“ titului nominuotų knygų vaikams pristatymams sausio mėnesį Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamente bus rengiami susitikimai su rinkimuose dalyvaujančių knygų paaugliams kūrėjais.

Visą šiųmečiuose „Metų knygos rinkimuose“ nominuotų lietuvių autorių knygų sąrašą rasite čia. Už labiausiai patikusią knygą balsuoti galima iki 2020 m. vasario 14 d. vienu iš trijų būdų: interneto svetainėje (iš vieno įrenginio balsuoti galima ne daugiau kaip 5 kartus), el. paštu metuknyga@lrt.lt arba paštu: „Metų knygos rinkimams“, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Gedimino pr. 51, 01109 Vilnius.

 Sausio 16 d. 15 val. Vytauto V. Landsbergio knygos „Žalčių karalienė“ pristatymas

„Žalčių karalienė“, gerai žinoma lietuvių liaudies pasaka, šioje apysakoje iš mito perkeliama į realų istorinį laikotarpį, į partizaninių kovų sūkurį, priverčia naujai pažvelgti į epo modernizavimo galimybes, atrandant universalias šios žinomiausios lietuvių pasakos sąsajas su dramatiška XX amžiaus Lietuvos pokario istorija. „Žalčių karalienė“ – tai pajūrio moksleivės literatės Eglės dienoraštis, pradėtas rašyti, kai jai buvo septyniolika. Dienoraštis fiksuoja įvykius nuo 1945-ųjų pavasario (netikėtos pažinties su partizanų vadu Žilvinu) iki pat žūties 1956-aisiais, jai su keturiais vaikais grįžus iš Gotlando salos į Lietuvą aplankyti artimųjų. Šioje knygoje naudojamos citatos iš partizanų vado Liongino Baliukevičiaus-Dzūko dienoraščio, remiamasi gausia partizaniška lektūra (dokumentais, laiškais, pasakojimais ir kt.).

Renginys skirtas 15–18 m. mokiniams. Grupėms būtina registracija el. paštu grupems@lnb.lt arba tel. (8 5) 239 8561.

Sausio 22 d. 10 val. Audronės Meškauskaitės ir Aurinos Venislovaitės knygos „Istorijos skanėstai“ pristatymas

Istorija – rimtas mokslas apie svarbius įvykius, galingus didvyrius ir reikšmingą praeitį. Tie praeities įvykiai tokie reikšmingi, kad net po daugybės metų apie juos rašo vadovėliai ir mokosi mokiniai. Rimtoji istorija – labai reikalinga ir sveika, tačiau kartais taip norisi ko nors skanaus… Istorijos skanėstai – tai nelabai rimti mūsų šalies praeities įvykiai, smagios detalės, pamirštos smulkmenos, į vadovėlius netilpę istorijos trupiniai. Kokių saldumynų į skrydį per Atlantą pasiėmė Darius ir Girėnas? Kokiame pliaže deginosi Lietuvos prezidentas Antanas Smetona? Kas lietuvius išmokė žaisti krepšinį ir kiek blusų įstrigo Baltijos gintaruose? Šioje knygoje – šmaikštus, linksmas ir netikėtas Lietuvos istorijos gabalėlis.

Renginys skirtas 10–12 m. mokiniams. Grupėms būtina registracija el. paštu grupems@lnb.lt arba tel. (8 5) 239 8561.

Sausio 28 d. 15 val. Kotrynos Zylės knygos „Sukeistas“ pristatymas

O ką, jeigu vieną dieną jūsų miestas virstų bekraščio sniego ir šalčio kalėjimu? Jei mokyklos rūsio tamsoje sutiktumėt patį Velnią, o baltai apsigobusi Giltinė atkeliautų gerokai anksčiau, nei tikėjotės? Šių dienų Vilnius. Šešiolikmečiai Gabija ir Gedas mokosi dailės mokykloje. Abu jie – labai skirtingi ir abiem vienu metu ima dėtis keisti dalykai. Beužgimstantys jausmai netikėtai lemia dviejų pasaulių – realaus ir anapusinio – susidūrimą. Kotryna Zylė – rašytoja ir dailininkė, kurianti mitologijos temomis. Jos debiutinė knyga „Milžinas mažylis“ buvo įtraukta į geriausių 2014 m. knygų vaikams penketuką, o „Didžioji būtybių knyga“ knygos meno konkurse apdovanota kaip gražiausia 2016 m. knyga vaikams. „Sukeistas“ – pirmoji autorės knyga jaunimui.

Renginys skirtas 13–16 m. mokiniams. Grupėms būtina registracija el. paštu grupems@lnb.lt arba tel. (8 5) 239 8561.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!