Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2020 m. 10 vasario d. 14:22
„Oskarai 2020“: pagrindinis apdovanojimas – „Parazitui“
Portalas bernardinai.lt

Kadras iš filmo „Parazitas“

Vasario 9 d. 92-ojoje JAV kino akademijos teikiamų „Oskarų“ – prestižiškiausių pasaulyje kino apdovanojimų – ceremonijoje, kuri kaip įprasta nuo 2002-ųjų vyksta Holivude, „Dolby“ teatre, raudonuoju kilimu žengė garsiausios ir ryškiausios kino pasaulio žvaigždės.

„Oskarą“ už geriausią filmą pelnė Pietų Korėjos režisieriaus Bongo Joono-ho „Parazitas“ (Parasite), kurį netrukus Lietuvoje parodys festivalis „Kino pavasaris“. Tai pirmas kartas akademijos apdovanojimų istorijoje, kai tarp geriausio filmo nominantų laimi darbas, sukurtas ne anglų kalba. „Parazitas“ nugalėjo dar trijose kategorijose: geriausio režisieriaus, geriausio originalaus scenarijaus ir geriausio užsienio filmo.

Taigi Bongo Joono-ho filmas „Parazitas“ 92-ojoje „Oskarų“ teikimo ceremonijoje susižėrė daugiausia apdovanojimų – nugalėjo keturiose nominacijose iš šešių, kurioms atstovavo.

 

Praėjusiais metais šis filmas Kanuose pelnė „Auksinę palmės šakelę“, tuomet – „Auksinį gaublį“ Holivude, Britų kino ir TV menų akademija „Parazitą“ irgi pripažino geriausiu užsienio kalba, o JAV kino aktorių gildija apdovanojo už geriausią aktorių sudėtį vaidybiniame kine. Tai meistriškai sukonstruotas filmas, kuriame išmaniai metamas iššūkis įprastiems su žanrais susijusiems stereotipams. Juodasis humoras, ironija, kriminalinis trileris, siaubo elementai – visa tai Bongo Joono-ho sujungia subtiliai ir pasigėrėtinai.

Didžiausiu skaičiumi nominacijų – 11 – šiemet puikavosi Toddo Phillipso „Džokeris“ (Joker). Taip pat jis varžėsi ir dėl pagrindinės „Oskarų“ statulėlės, kaip ir Martino Scorsese’s „Airis“ (The Irishman), Taikos Waititi „Triušis Džodžo“ (Jojo Rabbit), Gretos Gerwig „Mažosios moterys“ (Little Women), Noah Baumbacho „Santuokos istorija“ (Marriage Story), Samo Mendeso „1917“, Quentino Tarantino „Vieną kartą Holivude“ (Once Upon a Time… in Hollywood) ir Jameso Mangoldo „Plento karaliai“ (Ford V Ferrari).

„Džokeris“ iškovojo dvi statulėles. Joaquinas Phoenixas, šiame filme atlikęs pagrindinį vaidmenį, pelnė laurus kaip geriausias aktorius, o minimo filmo garso takelio kompozitorė airė Hildur Guðnadóttir apdovanota premija už geriausią muziką, sukurtą filmui.

Geriausia aktore tapo Renée Zellweger, vadinusi aktorę Judy Garland Ruperto Gooldo filme „Judy“. Geriausiais antrojo plano aktoriais paskelbti Bradas Pittas ir Laura Dern.

Visą „Oskarų“ laimėtojų sąrašą galite peržvelgti čia.

Portalui bernardinai.lt parengė Jurgita Jačėnaitė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!