Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2020 m. 21 spalio d. 11:30
Tomo Venclovos „Vilniaus vardai“: Maironis
„Vilniaus vardai“

Dešinėje – Maironis. Dail. J. Janulis, 1927 m.

„Vilniaus galerija“ Maironio gimimo metinių proga pristato dar vieną ištrauką iš knygos „Vilniaus vardai“ (ankstesnius tekstus skaitykite čia). Joje autorius Tomas Venclova pristato šią neeilinę asmenybę – lietuvių poetą ir vieną svarbiausių tautinio atgimimo žadintojų. Knygą „Vilniaus vardai“ 2017 metais išleido ir jos tekstais pasidalinti sutiko R. Paknio leidykla. Knygą įsigyti galite sostinėje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Utenoje įsikūrusiose „Vilniaus galerijos“ pardavimo vietose.

Maironis savo sode, 1929 m.

Maironis (tikr. Jonas Mačiulis, 1862–1932), lietuvių poetas, vienas svarbiausių tautinio atgimimo žadintojų. Gimė netoli Raseinių, Pasandravyje, mokėsi Kauno gimnazijoje, Kijevo universiteto Istorijos ir filologijos fakultete, vėliau — Kauno kunigų seminarijoje, ją baigė 1888 metais. Pirmąjį eilėraštį išspausdino 1891 m. ir tais pat metais gavo kunigo šventimus. Baigęs Petrapilio dvasinę akademiją, joje dėstė (1894–1909), buvo pirmojo legalaus lietuvių periodinio leidinio Lietuvių laikraštis (1904–1905) vienas iniciatorių, prisidėjo prie krikščionių demokratų programos rengimo. Nuo 1908 m. — Lietuvių mokslo draugijos narys. Nuo 1909 m. ligi mirties — Kauno kunigų seminarijos rektorius, kurį laiką dėstė ir Lietuvos universitete. Siekė vyskupo mitros, bet jos negavo. Mirė Kaune, ten prie arkikatedros ir palaidotas.

Maironio rinkinys Pavasario balsai, nuo 1895 m. sulaukęs daugelio laidų, yra žymiausia ir populiariausia lietuvių lyrikos knyga. Reikšminga ir jo patriotinė poema Jaunoji Lietuva (1907). Lietuvių poezijoje Maironis užima maždaug tą pat vietą kaip Adomas Mickevičius lenkų, Aleksandras Puškinas rusų ar Johannas Wolfgangas Goethe vokiečių poezijoje.

Vilniuje Maironis lankėsi mažai, tačiau jo eilėraštis „Vilnius (prieš aušrą)“ (1892) esmingai prisidėjo prie Vilniaus mito susiformavimo lietuvių sąmonėje:

Antai pažvelki! Tai Vilnius rūmais
Dunkso tarp kalnų plačiai!
Naktis jį rūbais, tamsiais kaip dūmais,
Dengia! Jis miega giliai!
Kame tas garsas, kuriuo skambėjai?
Kame galybė ir pranokėjai?
Kur tavo, Vilniau, tie spinduliai,
Kuriuos skleidei
Lietuvai, mūsų tėvynei?
– – – – – – – – – – – – – – – –
Žiūrėk, rytuose aušra jau teka,
Pabudę paukščiai pagiriais šneka;
Laikai juk mainos: slėgė pikti, —
Nušvis kiti
Lietuvai, mūsų tėvynei.

Maironio vardu pavadinta gatvė, einanti pro Šv. Onos bažnyčią.

Ištrauka: Tomas Venclova, „Vilniaus vardai“ (R. Paknio leidykla: Vilnius, 2017, p. 219-220)

T. Venclovos knygą „Vilniaus vardai“ galite įsigyti Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Utenoje įsikūrusiose „Vilniaus galerijos“ pardavimo vietose.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!