Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2020 m. 19 gruodžio d. 19:55
„Privalomas neprivalomų knygų sąrašas“ #1: Džeromo Selindžerio „Rugiuose prie bedugnės“

Pirmojo romano leidimo knygos viršelis | Puslapio wikipedia.org nuotr.

Literatūros klasika tapęs kūrinys, pasirodęs 1951 m., ilgą laiką buvo labiausiai cenzūruojama knyga Jungtinėse Amerikos Valstijose, kainavusi ne vieną darbo vietą mokytojams, kurie išdrįsdavo ją pasiūlyti savo mokiniams. Dabar kūrinys išverstas į daugelį kalbų, iš viso parduota apie 65 mln. jos egzempliorių.

Knygoje „Rugiuose prie bedugnės“ vaizduojamas septyniolikmečio Houldeno Kolfildo vidinis pasaulis ir jaunuolio protestas prieš kasdienybę, rutiną, visuomenės primestas taisykles. Pagrindinis veikėjas tyrinėja pasaulio sandarą ir nuolat ją kvestionuoja savo elgesiu, žodžiais, veiksmais. Kai kurie skaitytojai mano, kad dažnai situacijos vaizduojamos pernelyg atvirai, kad be reikalo vartojamas vulgarus paauglių žargonas („mergiščios“, „idiotai“, „kekšės“, „kretinas“ ir pan.). Bet nesileiskite jo išmušami iš vėžių! Įsigilinę į kūrinį pastebėsite, kad mokykla, seksas, svaigalai – ne vienintelės Niujorke besibastančiam Holdenui rūpinčios temos. Jam būdinga priešiška pozicija visuomenės atžvilgiu kyla iš nusivylimo suaugusiais žmonėmis, jų nenuoširdumu, jam svarbu išsaugoti vaikišką tyrumą ir nekaltumą, kurį, metams bėgant, daugelis, deja, praranda.

Knyga „Rugiuose prie bedugnės“ kritikų dažnai siejama su autoriaus išgyvenimais Antrajame pasauliniame kare, kuriuos rašytojas perkėlė į kitokią erdvę ir laiką, nes tiesiog nenorėjo rašyti apie karą. Nuo 1965 metų kultinio kūrinio autorius gyveno kaip atsiskyrėlis, vengė duoti interviu ir slėpė nuo visuomenės net menkiausias asmeninio gyvenimo detales. Selindžeris taip pat ne kartą atsisakė romaną ekranizuoti ir džiaugėsi, kad jam neteks matyti galimo rezultato.

2020 metų birželio 19 dieną Šakių rajone, Sudargo krašte, iš kurio kilo rašytojo senelis, atidengta knygai „Rugiuose prie bedugnės“ skirta skulptūra (aut. Nerijus Erminas).

„Privalomas neprivalomų knygų sąrašas“ – alternatyva tiems, kam įgriso lietuvių kalbos pamokose analizuojami kūriniai. Šiame sąraše – vienuoliktokams, dvyliktokams ir visiems vyresnio amžiaus žmonėms skirtos knygos – neprivalomos mokykloje, tačiau privalomos gyvenime. Skaitykite, kad būtumėte visapusiškai raštingi, protingi, kūrybingi ir kritiškai mąstantys žmonės, galvojantys savo galva!  


Nuo šiol PATREON platformoje (spauskite čia) galite prisidėti prie lietuvių kalbos mokytojo vykdomų projektų (filmų ir knygų rekomendacijų, mokytojo dienoraščio, tinklalaidės apie švietimą ir kt.). Prisijungę ne tik padėsite šviesti visuomenę, bet ir rasite įdomaus turinio sau!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!