Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2021 m. 14 vasario d. 09:00
10 praktinių patarimų tėvams, kaip karantino metu užimti vaikus

Foto: pixabay.com

Pasaulyje vis daugiau šalių įvedant karantiną, tėvams natūraliai kyla klausimas, kuo namie užimti savo vaikus, kad praleistas laikas būtų produktyvus ir naudingas. Šis klausimas ypač aktualus tėvams, neturintiems kiemo ir gyvenantiems bute. „Vilniaus galerija“ paruošė 10 veiklų, papildytų konkrečiais pavyzdžiais, žaidimų pavadinimais ir vaizdo įrašais, kurios paskatins išbandyti šį tą naujo visai šeimai.

10. Gaminkite!

Pabandykite kartu su savo vaikais veiksmą perkelti į virtuvę. Tiesa, tam reikėtų iš anksto pasiruošti – išsirinkti receptą, kurį pagaminti nesunku, turėti visus reikiamus įrankius, rasti pakankamai laiko. Jei norite tikrai gerai išnaudoti šią patirtį – nepamirškite su vaikais pasikalbėti apie higieną, iš ko ir kaip pagamintas produktas, gal net kartu perskaityti jo ingridientus. Leiskite jiems ne prisidėti prie patiekalo gaminimo, bet atlikti pagrindinį vaidmenį. Lengvų, nesudėtingų receptų internete gausu, nors tikriausiai didžiausio populiarumo sulauks įvairūs desertai. Nepamirškite naudoti formelių, dekoruoti, galbūt net galite sukurti savo meniu ar išlankstyti servėteles ir viską gražiai patiekti ant stalo tarsi būtumėte restorane.

Patiko receptas? Nepamirškite jo užrašyti į savadarbę receptų knygutę, leiskite vaikui padaryti savo patiekalo nuotrauką, jei turite galimybę, ją atspausdinkite ir įklijuokite į receptų knygą.

9. Žaiskite stalo žaidimus

Stalo žaidimai – puikus būdas sudominti vaikus ir ramiai praleisti valandą ar net kelias. Namuose tikrai atrasite bent vieną stalo žaidimą, o jei norite išbandyti ką nors naujo, galite ir užsisakyti internetu. Norintys sužaisti neilgus, tačiau greičio ir refleksų reikalaujančius žaidimus, gali išbandyti „Jungle Speed“, „Doble“, „Blitz“. Šie žaidimai dažniausiai trunka gan trumpai, bet įtraukia ir suteikia daug smagių akimirkų. Didelė dalis žaidimų taip pat skatina kūrybiškumą, mąstymą, moko aiškiai ir greitai išsireikšti. Tarp tokių žaidimų, ko gero, pats populiariausias yra „Alias“, visai šeimai taip pat rekomenduojamas asociacijų ir fantazijos reikalaujantis „Dixit“, Vokietijoje pripažintas geriausiu žaidimu vaikams. Norintys pasimokyti rašybos ir kūrybiško mąstymo gali išbandyti ir „Scrabble“. Nereikėtų pamiršti ir tradicinių stalo žaidimų, reikalaujančių žaidimo lentos ir figūrėlių. Kurti įvairias strategijas, skaičiuoti, o kartais ir rizikuoti priversiantys žaidimai vaikus moko mąstyti, apgalvoti kelis žingsnius į priekį, gerina bendravimo įgūdžius. Vaikams rekomenduojami „Ticket to ride“, įvairūs žaidimai reikalaujantys žinių apie pasaulį ar Lietuvą, vaidmenų žaidimai, pavyzdžiui „Saboteur“, ar niekada nenusibostantis „Monopolis“.

8. Pasigaminkite savo stalo žaidimus

Neturite kokio nors stalo žaidimo, o gal turimi namie tiesiog atsibodo? Puikus būdas skatinti kūrybiškumą ir vaizduotę yra visus tuos žaidimus susikurti patiems, o gal net sugalvoti savo žaidimą. Keli pasiūlymai namų darbo žaidimams – žaiskite šaradas (ant lapelio užrašykite įvairius daiktus, gyvūnus, veiksmažodžius ir juos suvaidinkite. Atspėję greičiausiai gauna tašką), sukurkite gyvačių ir kopėčių lentą, „Memory“ korteles (čia pilnu pajėgumų gali pasireikšti vaizduotė), išbandykite laivų mūšį, domino. Nesunkiai patiems galima pasidaryti ir „Scrabble“ versiją, šaškes.

 

7. Aplankykite virtualius muziejus

Internete plinta Lietuvos bei užsienio muziejų turai, kuriuose galima dalyvauti iš namų. Norintiems interneto pagalba pamatyti kitų šalių muziejus, rekomenduotina apsilankyti Londono gamtos istorijos muziejuje ar Louvre, Niujurko Gugenheimo muziejaus ture, o norintys pasisvečiuoti Lietuvos muziejuose, gali pasidairyti platformose www.limis.lt, virtualios-parodos.archyvai.lt/lt. Pabandykite su vaikais aplankyti bent keletą tokių parodų, paaiškinkite vaikams, ką jie mato nuotraukose, pasidomėkite istorija. Žinoma, kad patirtis vaikams būtų tikrai įdomi, nepamirškite pasiruošti – užduoti klausimų, susirinkti įdomių faktų, prieš lankantis virtualiame muziejuje arba po jo, skirkite laiko kartu su vaikais tiesiog kurti. Leiskite jiems išbandyti tapymą, naudojant molbertą, maišykite dažus, kurkite iš molio, susipažinkite su dailėje naudojamais įrankiais. Užduokite vaikams klausimų ir jokių būdu jų neužgoškite, pateikdami savo versijas – juk meną visi gali suprasti skirtingai. Daugiau patarimų, kaip muziejų paversti įdomiu vaikams, rasite čia.

6. Nepamirškite sportuoti

Net jei neturite galimybės išeiti į kiemą ar gyvenate bute, vis tiek nereikėtų užmiršti sporto ir įvairių sportinių žaidimų. Jie padės vaikams išlieti energiją, sutvirtėti ir gerai praleisti laiką. Pasiūlykite vaikams įvairių balionų žaidimų – pasimušinėkite,  neleiskite balionui nukristi ant žemės, iš namuose rastų daiktų pasidarę raketes  (tam tiks net šlepetės ar batai) su balionu pažaiskite tenisą, išbandykite krepšinį, paslėpkite balionus įvairiose namų vietose ir bandykite surasti kuo greičiau. Iš kaladėlių, vienkartinių puodelių ar kitų namuose rastų objektų pasidarykite kėglius ir išbandykite namų boulingą! Vaikams tikrai patiks ir įvairūs iš namuose rastų daiktų sukurti kliūčių ruožai – tegul vaikai pabando juos įveikti kuo greičiau.

Mažiems vaikams puikiai tiks žaidimas „Diena ir naktis“ (grojant muzikai vaikai šoka ir bėgioja, o jai sustojus, privalo nejudėti) ar „Spalvos“ – vienam iš tėvų pasakius spalvą per tam tikrą laiką vaikai privalo pribėgti prie tos spalvos daikto, esančio namuose. Verta prisiminti ir tėvų vaikystės žaidimus – šokdynę ar šokinėjimą per gumytę.

 

5. Užsiimkite eksperimentais

Internetas knibždėte knibžda įvairių eksperimentų skirtingo amžiaus vaikams. Pasiruoškite reikiamus įrankius, pasiskaitykite eksperimentų paaiškinimus ir pabandykite gamtos dėsnius suprasti, neišeidami iš namų. Daugeliui eksperimentų pilnai užteks namie turimų produktų, pavyzdžiui, kiaušinių, muilo, mielių ir pan. Keli vaikams patiksiantys eksperimentai – „Dramblio dantų pasta“ , (atlikti kieme), „Medūza butelyje“ (tinkamas atlikti namuose), pasigaminkite vaikų taip mylimus šlykštukus.

4. Kurkite rankdarbius

Nepamirškite, kad su vaikais visuomet galima užsiimti įvairiais rankdarbiais. Galbūt dabar pats metas išbandyti origami, siuvinėjimą kryželiu ar tapymą ant vandens? Mėgstantiems paišyti tikrai patiks nuspalvinti ar patiems kurti mandalas, mėgstantys siūti gali pasidaryti savadarbes lėlytes ar lėlyčių rūbus, iš siūlų susikurti apyrankes ar pasidaryti superherojų kaukes (jų formas galite susirasti internete arba nusipaišyti patys). Iš tualetinio popieriaus rulonėlių ar namuose užsilikusių kartono plokščių galima pasistatyti pilį, garažą ar namą žaislams – leiskite vaikams kurti!

 

3. Pabūkite sodininkais

Vaikams matyti jų darbo rezultatus – didelis džiaugsmas, o įvairių augalėlių auginimas tam puikiai tinka. Išbandykite gėlių sėklas, daržoves, prieskonines žoleles. Kad būtų įdomiau, papuoškite vazonėlius, sukurkite botaniko užrašus ir stebėkite bei aprašykite matomus pakitimus.

2. Kurkite filmą

Pabandykite kartu su vaikais sukurti filmą – tai padaryti galima keliais būdais. Pasirašykite scenarijų, leiskite vaikams sugalvoti, apie ką bus filmas, ir iš plastelino arba lego figūrėlių sukurkite aplinką bei personažus. Kiekvieną kartą keisdami personažų pozicijas, padarykite nuotrauką – tuomet kompiuterine programa sudėkite nuotraukas viena po kitos einančia tvarka ir filmukas jau užbaigtas! Nesunkiai tai gali padaryti ir patys vaikai. Na, o tie kurie nori vaidinti patys, gali pasidalinti vaidmenimis, paimti interviu iš šeimos narių ar, persirengę įvairiais personažais, įsikūnyti į skirtingas roles.

 

1. Žiūrėkite kitokius filmus

Karantino metu  tikrai verta vaikams parodyti filmų. Tiesa, galite kiek paįvairinti filmų sąrašą ir su vaikais pasirinkti kino juostą, kuri skatintų apmąstymus, pokalbius ar tiesiog mokytų įvairių vertybių. „Vilniaus galerija“ yra paruošusi sąrašus filmų, kurie moko puoselėti gimtąją planetą, supažindina su skirtingomis kultūromis ar skatina tapti tolerantiškesniems.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!