Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 31 spalio d. 10:30
Filmai vaikams, kurie supažindins jūsų vaiką su kitomis kultūromis ir padės pažinti pasaulį
Filmai vaikams

Kadras iš filmo „Liyana“ (2017 m.)

Filmai vaikams, pasakojantys apie įvairias pasaulio kultūras, dar negirdėtas tradicijas bei kitokią kasdienybę. Tokie filmai gali būti nepaprastai naudingi vaikui – jie plečia akiratį, ugdo tolerancijos jausmą. Galų gale, tai puiki galimybė šį tą naujo sužinoti visai šeimai. Rekomenduojame 10 filmų vaikams, pristatančių skirtingas šalis, jų kultūrą, pasakojančių svetur gyvenančių žmonių istorijas.

Tekstas ir iliustracijos pirmą kartą publikuoti 2019 m. balandžio 22 d. portale vilniausgalerija.lt

10. „Kirikou ir kerėtoja“, 1998

„Kirikou ir kerėtoja“ pasakoja apie mažame Afrikos kaimelyje gimusį neįprastą berniuką, kuriam patikėta nelengva užduotis – nugalėti blogąją kerėtoją, kaimeliui pridariusią daugybę žalos. Filmas, paremtas vakarų Afrikos liaudies pasakų motyvais, taip patiko žiūrovams, kad buvo išleista ne tik antroji filmo dalis, bet ir miuziklas. Ši fantastikos elementų turinti prancūzų režisieriaus Michel Ocelot juosta patiks visiems, norintiems pajausti Afrikos dvasią, pasimėgauti kitokia, kiek neįprasta animacija ir garso takeliu.

 

9. „Vadžda“, 2012

Vietoj paprastų juodų batelių avinti sportbačius, mėlynai nusilakavusi nagus, versli ir smalsi – tokia yra pagrindinė filmo veikėja Vadžda, kuri net gyvendama itin konservatyvioje visuomenėje, nebijo laužyti nusistovėjusių taisyklių. Po barnio su kaimynų berniuku ji bandys įgyvendinti kitų šalių vaikams, atrodo, ganėtinai paprastą svajonę – važinėti dviračiu.

Iš šios istorijos galima daug pasimokyti – „Vadžda“ atskleidžia kultūrines Saudo Arabijos ypatybes, kalba apie šeimą, draugystę.

 

8. „Jis pavadino mane Malala“, 2015

„Jis pavadino mane Malala“ – dokumentinis filmas apie Nobelio Taikos premijos laureatę Malalą Yousafzai. Filme pasakojamas dažnai pavojingas bei sunkus Pakistano mergaičių švietimo aktyvistės gyvenimas bei veikla, kasdieniai jos iššūkiai. Įkvepianti istorija rekomenduojama paaugliams nuo 13 metų.

 

7. „Pachamama“, 2018

Šis animacinis filmas vaikams pasakoja apie andų kaimelyje actekų imperijos metu gyvenantį dešimtmetį berniuką, kuris svajoja tapti šamanu. Valandos trukmės juosta, visų pirma, stebina kiek neįprasta, tačiau itin spalvinga animacija, įdomiu garso takeliu. „Pachamamą“ sukūrė Buenos Airių režisierius Juan Antin, o filmas pirmą kartą kino teatruose pasirodė pernai, Prancūzijoje (originalo kalba – prancūzų.)

 

6. „Mulan“, 1998

„Mulan“ – nesenstanti klasika vaikams, sukurta pagal kinų legendą ir pastatyta žymiosios „Walt Disney“ kompanijos. Pagrindinė filmo veikėja – drąsi ir atkakli mergina Mulan, kuri, norėdama išgelbėti savo tėtį, paslapčia tampa viena žymiausių kinų kovotojų. Filme paliečiamos šeimos, pasiaukojimo, karo temos, atskleidžiama Kinijos kultūra.

 

5.  „Žirafa“, 2012

Pasakojimas prasideda XIX amžiaus pradžios Afrikoje, kur tebeegzistuoja vergų prekyba. Iš vergų pirklių rankų pasprunka berniukas Makis, kuris, neilgai trukus, sutinka žirafą. Tuomet ir prasideda tikrieji nuotykiai – iškart tapę neišskiriamais draugais berniukas ir žirafa leidžiasi į laimės paieškas. Juostoje „Žirafa“ išvysite daug įspūdingų Afrikos vaizdų, joje paliečiamos laisvės, lygybės, gyvenimo sunkumų temos.

4. „Banginių vadeliotoja“, 2002

Pagrindinė filmo veikėja – maorių bendruomenėje gyvenanti Pai, siekianti įrodyti, kad mergaitė gali būti ir genties vadė, ir banginių vadeliotoja. Šiai idėjai itin priešinasi jos senelis, nenorintis sulaužyti genties papročių, teigiančių, kad minėtas pareigas gali užimti tik vyras. Pai reikės smarkiai pasistengti, kad sugebėtų pakeisti vyraujančią nuomonę.

Susiję:

Filmas „Banginių vadeliotoja“, pastatytas pagal to paties pavadinimo knygą, iškart sulaukė kritikų pagyrų, pelnė apdovanojimų, o pagrindinė filmo aktorė Keisha Castle-Hughes buvo nominuota Oskarui.

 

3. „Koko“, 2017

„Koko“ pasakoja apie berniuko, svajojančio tapti muzikantu, nuotykius, patekus į paslaptingą mirusiųjų pasaulį. Čia jam pavyks atskleisti seną savo šeimos paslaptį… Filmas liaupsinamas ne tik dėl nuostabios istorijos, svarių temų ar puikaus garso takelio, bet ir dėl pagarbos Meksikos kultūrai, mat yra paremtas Meksikos Mirusiųjų dienos tradicijomis. Šis derinys lėmė, kad „Koko“ buvo ypač pamėgtas tiek kritikų, tiek žiūrovų.

 

2. „Maitintoja“, 2017

Norintiems ne tik praleisti smagų vakarą su šeima, bet ir paskatinti vaikus pokalbiui apie svarbias pasaulio problemas, kitokią kultūrą ir tradicijas, rekomenduojame 2017 metų filmą „Maitintoja“ (ang. „The Breadwinner“). Animacinė juosta pasakoja apie vienuolikmetę mergaitę vardu Parvana, gyvenančią Kabule, Afganistane. Jos tėčiui patekus į nelaisvę mergaitei tenka nusikirpti plaukus ir apsimesti berniuku, mat Talibano mergaitėms išeiti iš namų be vyriškos palydos – draudžiama. Filme jautriai pasakojama ne tik apie ypač sunkią Afganistano politinę situaciją, bet ir šalies istoriją, kultūrą.

 

1. „Liyana“, 2017

Filme „Liyana“ – animuota afrikiečių pasaka, kuriama penkių Svazilandijos našlaičių. Į pasaką sudėdami skaudžiausius išgyvenimus ir šviesiausias viltis, vaikai ne tik pasakoja ypatingą istoriją, bet ir atskleidžia savo gyvenimus, kuriuose netrūksta negandų. Šis filmas susiglemžė net 25 apdovanojimus, buvo įvertintas tiek už jautrią pasirinktą temą, tiek už kitonišką ir originalų jos išpildymą.

Daugiau apie filmus vaikams ir kitas temas, aktualias auginantiems vaikus, skaitykite čia.  


Daugiau rekomendacijų ir filmų vaikams rasite čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!