Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 21 gruodžio d. 10:03
Ką pamatyti Varšuvoje? 10 įdomiausių vietų kitokiu kampu

Varšuva. Foto iš unsplash.com

Ką pamatyti Varšuvoje? Čia gausu karališkųjų muziejų, garsinančių Varšuvos praeitį, taip pat įspūdingas ir miesto centras, išsiskiriantis plačiomis gatvėmis, monumentaliais pastatais ir dangoraižiais. Varšuvą labai patogu pasiekti tiek automobiliu, tiek autobusu, lėktuvu ir jau net ir traukiniu. Tad leiskitės į kelionę, o mes sudarėme kiek įdomesnį Varšuvos įžymybių sąrašą, kuris tiks tiek pirmą kartą lankant šį miestą, tiek jau jame buvus. Lankytinos vietos išdėstytos eilės tvarka, kuria galite ir planuoti savo maršrutą.

Tekstas ir fotografijos pirmą kartą publikuoti 2023 m. sausio 26 d. portale vilniausgalerija.lt


1. Senamiesčio turgaus aikštė

Senamiesčio turgaus aikštė. Fot. pixabay.com

Šioje gyvybingoje aikštėje, apsuptoje gražių XVII ir XVIII amžiaus pirklių namų, gausu gatvės prekeivių, kavinių, parduotuvių, galerijų ir kai kurių geriausių Varšuvos restoranų.

Kaip rasti Senamiesčio turgaus aikštę:


2. Varšuvos karališkoji pilis

 Plac Zamkowy 4, Varšuva

Varšuvos karališkoji pilis. Fot. pixabay.com

Karališkoji Varšuvos pilis (lenk. Zamek Królewski w Warszawie) yra pilies rezidencija, kuri anksčiau šimtmečius tarnavo kaip oficiali Lenkijos monarchų rezidencija. Iš pradžių kompleksas buvo Mazovijos kunigaikščių rezidencija, o nuo XVI amžiaus – Abiejų Tautų Respublikos: karaliaus ir parlamento būstinė. Per savo ilgą istoriją Karaliaučiaus pilis buvo ne kartą plėšiama ir niokojama įsiveržusių švedų, Brandenburgo, Prūsijos ir caro armijų. Sudeginta ir apiplėšta nacių vokiečių po invazijos į Lenkiją 1939 m. ir beveik visiškai sunaikinta 1944 m. po nepavykusio Varšuvos sukilimo, pilis buvo visiškai atstatyta ir rekonstruota. 1971–1984 m. atliktai pilies rekonstrukcijai vadovavo Pilietinis komitetas, atsakingas už Varšuvos atstatymą. 1980 m. Karališkoji pilis kartu su senamiesčiu buvo įregistruota kaip saugomas UNESCO pasaulio paveldo objektas.

Daugiau apie Varšuvos karališkąją pilį.

Kaip rasti Varšuvos karališkąją pilį:


3. Lenkijos žydų istorijos muziejus POLIN

Mordechaja Anielewicza 6, Varšuva

Lenkijos žydų istorijos muziejus. Foto iš pixabay.com

Lenkijos žydų istorijos muziejus POLIN yra pirmasis ir vienintelis muziejus, skirtas atkurti Lenkijos žydų per tūkstantmetį sukurtos civilizacijos atmintį. Muziejaus pastatas atgręžtas į paminklą geto didvyriams Varšuvoje, jis užbaigia memorialinį kompleksą. Pagrindinė muziejaus ekspozicija – tai kelionė per 1000 metų Lenkijos žydų istoriją. Tai apgalvotas ir modernus muziejus – šią istoriją pristato daugybė interaktyvių eksponatų.
Daugiau apie muziejų.

Kaip rasti Lenkijos žydų istorijos muziejų POLIN:


4. Nacionalinė meno galerija „Zachęta“

pl. Małachowskiego 3, Varšuva

Kūrinys iš parodos „Vakaro diskomfortas”. Nacionalinės meno galerijos „Zachęta” nuotr.

Nacionalinė meno galerija „Zachęta“ – vieta, kurioje pristatomi įdomiausi XX ir XXI amžiaus meno reiškiniai. Galerijoje rengiamos įvairios parodos. Tarp iškiliausių Lenkijos ir užsienio menininkų, kurių darbai buvo demonstruojami istoriniuose, daugiau nei 100 metų senumo rūmuose, yra Pawełas Althameris, Marlene Dumas, Lucas Tuymansas, Janas Lebensteinas, Zbigniew Libera, Danielis Liebeskindas, Tadeušas Kantoras, Katarzyna Kozyra, Yayoi Kusama, Niki de Saint Phalle, Wilhelm Sasnal, Alina Szapocznikow arba Wolfgang Tillmans. „Zachęta“ taip pat rengia plačiai aptariamas problemines parodas, tokias kaip „XX amžiaus klasika“, „Revoliucijos 1968“, „Lyties patikrinimas“, „Moteriškumas ir vyriškumas Rytų Europos mene“, „Dievu mes tikime“, „Pažanga ir higiena“, „Kanibalizmas?“, „Dėl asignavimų meno, arba tik po karo“. Dalis menininkų sukurtų darbų konkrečioms parodoms yra dovanojami arba įsigyjami „Zachęta“ kolekcijai.

Daugiau apie galeriją.

Kaip rasti Nacionalinę meno galeriją „Zachęta“:

5. Kultūros ir mokslo rūmai

plac Defilad 1, Varšuva, Lenkija

Ką pamatyti Varšuvoje

Kultūros ir mokslo rūmai. Foto iš pixabay.com

Kultūros ir mokslo rūmai yra aukščiausias Lenkijos pastatas, turintis 44 aukštus. 30 aukšte (dar žinomas kaip XXX aukštas), 114 m aukštyje virš žemės, yra terasa su įspūdingu vaizdu.
Rūmuose rasite Technikos muziejų, Evoliucijos muziejų, 4 teatrus, kinoteatrą, parodų rūmus.

Daugiau apie rūmus.

Kaip rasti Kultūros ir mokslo rūmus:


6. Nacionalinis Varšuvos muziejus

al. Jerozolimskie 3, Varšuva, Lenkija

Nacionalinis Varšuvos muziejus. Muziejaus nuotr.

Nacionalinis muziejus Varšuvoje iš pradžių buvo įkurtas 1862 m. kaip Dailės muziejus ir šiuo metu yra vienas seniausių meno muziejų šalyje. 1918 m. Lenkijai atgavus nepriklausomybę, Nacionaliniam muziejui buvo skirtas svarbus vaidmuo naujosios valstybės ir jos sostinės Varšuvos planuose, o modernizmo pastatas, kuriame jis šiuo metu yra, iškilo 1927–1938 m. Šiandien Varšuvos nacionaliniame muziejuje yra apie 830 000 meno kūrinių iš Lenkijos ir užsienio, nuo seniausių laikų iki šių dienų, įskaitant paveikslus, skulptūras, piešinius, spaudinius, fotografijas, monetas, taip pat utilitarinius objektus ir dizainą.
Daugiau apie muziejų.

Kaip rasti Nacionalinį Varšuvos muziejų:


7. Ujazdovskio pilies Šiuolaikinio meno centras

Jazdów 2, Varšuva, Lenkija

Ką pamatyti Varšuvoje

Ujazdovskio pilies Šiuolaikinio meno centras rudenį. Fot. D. Czarnocki

Šalia Łazienki parko ir Jazdovo gyvenamojo kvartalo galima rasti meno parodų centrą, kino teatrą, knygyną, biblioteką su skaitykla, bistro ir restoraną. Ujazdovskio pilies Šiuolaikinio meno centras – viena svarbiausių kultūros įstaigų Lenkijoje. Šiame meno centre parodas pristato ir įsitvirtinę, ir jauni menininkai. Nuolat yra sukuriamos naujos ekspozicijos ir atidaromos naujos parodos.
Daugiau apie muziejų.

Kaip rasti Ujazdovskio pilies Šiuolaikinio meno centrą:


8. Łazienki Królewskie rūmai ir parkas

ul. Agrykola 1, Varšuva, Lenkija

Ką pamatyti Varšuvoje

Łazienki Królewskie rūmai ir parkas. Foto iš pixabay.com

Łazienki Królewskie buvo karaliaus Stanislovo Augusto vasaros rezidencija, kurioje klasicistinė architektūra harmoningai susilieja su natūralia aplinka – su nuostabiais sodais.
Čia galima ne tik pailsėti stebint gamtą, bet ir pagilinti Apšvietos epochos idėjų pažinimą aplankant tokius Europos architektūros perlus kaip:
– Salos rūmus, vieną vertingiausių Lenkijos istorinių pastatų, kuriuose yra Karališkoji paveikslų galerija;
– Senąją oranžeriją, kurioje įsikūrusi Karališkoji skulptūrų galerija su gipsinėmis garsiausių antikos pasaulio skulptūrų kopijomis;
– Karališkąjį teatrą – vieną iš nedaugelio originalių Europos XVIII amžiaus dvaro teatrų;
– Baltąjį paviljoną – unikalų XVIII amžiaus gyvenamosios architektūros paminklą Lenkijoje;
– Myslewicki rūmus, kuriuose buvo išsaugotos originalios Jano Bogumilo Plerscho polichromijos, įskaitant Romos ir Venecijos vaizdus bei vaizdingoje vietoje esantį amfiteatrą.
Daugiau apie muziejų.

Kaip rasti Łazienki Królewskie:


9. Xawery Dunikowski skulptūrų muziejus (Królikarnia)

aul. Puławska 113a, Varšuva

Xawery Dunikowski skulptūrų muziejus. Muziejaus nuotr.

Xawery Dunikowskis (1875–1964) buvo puikus skulptorius ir pedagogas, nusprendęs perduoti kūrinius, kuriuos vadino savo vaikais, saugoti Lenkijos valstybei. Varšuvos nacionaliniame muziejuje 1948–1949 m. sandūroje surengta jubiliejinė jo kūrybos paroda suteikė galimybę eksponuojamus darbus padovanoti Lenkijos liaudies kariuomenei. Dovanoje – 151 skulptūra, 20 paveikslų ir 25 piešiniai. Mainais Kultūros ir meno ministerija turėjo perduoti jam Królikarnios pastatą Varšuvoje, kuriame būtų jo studija, butas ir jo darbų muziejus. Tačiau per karą sugriautos Królikarnios atstatymas užtruko taip ilgai, kad tik minint pirmąsias Xawery Dunikowskio mirties metines įvyko jo darbų ekspozicija, kurią Liaudies kariuomenės vardu pristatė Marianas Spychalskis. Dovanoje buvo „visuomenei ir Lenkijos valstybei palikę lenkų skulptūros meistro, liaudies Lenkijos konstruktoriaus profesoriaus Xawery Dunikowskio darbai ir suvenyrai“. Vėlesniais metais muziejus gavo dovanų iš institucijų ir privačių asmenų (tarp jų Antoine’as Cierplikowskis ir dailininko dukra Maria Xawera Dunikowska). Be 108 paveikslų, 246 eskizų ir 380 piešinių, muziejaus kolekcijoje yra daugiau nei 500 skulptūrų iš visų Xawery Dunikowskio meninės karjeros laikotarpių, pradedant terakotos skulptūromis, sukurtomis jo studijų metais („Pusbrolio portretas“ ir „Šykštuolis“; abu 1896 m. ), ir baigiant eskizais paskutiniam jo paminklui („Lenkijos kareivis“; 1963).
Daugiau apie muziejų.

Kaip rasti Xawery Dunikowski skulptūrų muziejų (Królikarnia):


10. Vilanovo rūmai ir parkas

Stanisława Kostki Potockiego 10/16, Varšuva, Lenkija

Ką pamatyti Varšuvoje

Vilanovo rūmai ir parkas. Foto iš pexels.com

Karalius Janas III įsigijo šią vietą 1677 m. Bėgant metams, jis įkvėpė ir atidžiai prižiūrėjo baroko stiliaus rūmų, kuriuos suprojektavo Agostino Vincenzo Locci (taip pat žinomas kaip Agostino Locci jaunesnysis), statybą toje vietoje. Rūmų vietovės tapo nuostabia sodyba su ūkiniu pastatu, žvėrynu ir sofu. Vilanovo rezidencija, esanti visai šalia Varšuvos, suteikė Janui III ir jo šeimai poilsio vietą, nes buvo pakankamai arti Karališkosios pilies – oficialios karaliaus, Seimo ir Senato rezidencijos, kad monarchas galėtų kontroliuoti įvykių eigą savo šalyje. Šiuo metu Vilanovo karališkąjį kompleksą sudaro rūmų muziejus su Vilanovo meno kolekcija ir nuostabus parkas.
Kiekvieną mėnesį ruošiame Varšuvos meno ir galerijų parodų apžvalgą, kurioje rasite informaciją apie tuo metu vykstančias šio ir visų kitų Varšuvos muziejų parodas.
Daugiau apie muziejų.

Kaip rasti Vilanovo rūmus:


Kas mėnesį pateikiame Varšuvos meno muziejų ir galerijų parodų apžvalgas, tad, jeigu ruošiatės į Varšuvą, siūlome peržiūrėti mėnesio apžvalgą – galbūt rasite, ką norėtumėt pamatyti Vašuvoje, arba atrasite įdomių kultūros ir meno renginių.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!