Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 31 spalio d. 16:30
Ujazdovskio pilies Šiuolaikinio meno centras Varšuvoje
Ujazdovskio pilies Šiuolaikinio meno centras

Ujazdovskio pilies Šiuolaikinio meno centras rudenį. Fot. D. Czarnocki.

Varšuva garsėja barokinio stiliaus statiniais, didingomis pilimis. Tačiau ne visose iš jų rasite tik baroko meno ir istorijos ekspozicijas. Vienoje barokinėje pilyje pačioje Varšuvos širdyje, vaizdingoje, skatinančioje pasivaikščiojimus ir veiklą lauke, vietoje šalia Łazienki parko ir Jazdovo gyvenamojo kvartalo, galima rasti meno parodų centrą, kino teatrą, knygyną, biblioteką su skaitykla, bistro ir restoraną. Ujazdovskio pilies Šiuolaikinio meno centras – viena svarbiausių kultūros įstaigų Lenkijoje.

Tekstas ir fotografijos pirmą kartą publikuoti 2022 m. spalio 32 d. portale vilniausgalerija.lt

Jan Wyzykowski

Jan Wyzykowski paroda „Karas ir netaika“. Fot. A. Gut.

Ujazdovskio pilies istorija

Ujazdovskio pilies istorija siekia XVI amžių, kai po Žygimanto Senojo mirties 1548 m. karalienė Bona savo gyvenamąja vieta pasirinko Jazdavo sritį. Karalienė gyveno erdviame mediniame dvare, apsuptame nuostabių sodų dabartinės medinių suomių namų gyvenvietės vietoje.

Ujazdovskio pilies Šiuolaikinio meno centras

Ujazdovskio pilies Šiuolaikinio meno centras. Fot_J. Certowicz.

Netrukus, 1570 ar 1580 m., Jazdove buvo iškilęs naujas karališkasis dvaras, kurio vieta daugmaž atitinka dabartinę Ujazdovskio pilį. Vėliau, keičiantis istorinėms aplinkybėms, pastatas keitėsi iš medinio į mūrinį, įgavo barokinės pilies vaizdą.

Per amžius keitėsi pilies valdytojai, iš Vazų dinastijos pilis perėjo privatiems mecenatams, tarp kurių galima paminėti Stanislovą Herakliušą Lubomirskį  ir Stanislovą Augustą Poniatovskį.

Vėliau, 1784 m., pilis, monarcho įsakymu, buvo paskirta Lietuvos pėstininkų kareivinėms, o Kosciuškos sukilimo metu kareivinės buvo paverstos lauko ligonine, kuri vėliau dar buvo rekonstruota ir iš jos pašalintos visos istorinės architektūrinės detalės. Kaip lauko ligoninė šis pastatas buvo naudojamas iki pat Antrojo pasaulinio karo, kurio metu labai apdegė, o 1954 m. buvo sulygintas su žeme.

Aštuntajame dešimtmetyje profesorių Aleksandro Gieysztor, Stanisławo Lorentzo ir Jano Zachwatowicziaus iniciatyva buvo nuspręsta pilį atstatyti pagal Piotro Biegańskio projektą, pasiūlius pirminių ankstyvojo baroko planų įgyvendinimą. Iš pradžių pilyje planuota įrengti Vyriausybės priimamąjį, o vėliau – Komekono būstinę. 1981 m. įvykus politinėms permainoms, buvo priimtas galutinis sprendimas Ujazdovskio pilį perduoti meno bendruomenei; nuo 1985 m. jame yra Šiuolaikinio meno centras.

Ujazdovskio pilies Šiuolaikinio meno centro atviroji saugykla

Nuo 2022 m. birželio mėn. Šiuolaikinio meno centro kūrinių saugykla „Open Storage“ yra atvira visuomenei. Tai nauja, unikali erdvė, kurioje lankytojai gali susipažinti su 1992 metais įsteigto Ujazdovskio pilies šiuolaikinio meno centro tarptautinės kolekcijos meno kūriniais.

„Open Storage“ yra daugiau nei šimtas unikalių objektų, įskaitant paveikslus, skulptūras ir instaliacijas, kurias sukūrė pripažinti ir jauni menininkai iš Lenkijos ir užsienio. Tarp jų, be kita ko, yra: Pawełas Althameris, Ericas Andersenas, Mirosławas Bałka, Krzysztofas M. Bednarskis, Martinas Creedas, Edwardas Dwurnik, Aneta Grzeszykowska, Thomas Hirschhornas, Zuzanna Janin, Marekas Kijewskis, Josephas Kosuthas ir Ilja Kabakovas, Mirga-Tgoras, Opałka, Joanna Rajkowska, Jadwiga Sawicka, Roman Stańczak, Paweł Susid ir Krzysztof Zarębski. Dauguma meno kūrinių jau buvo eksponuoti Ujazdovskio pilyje. Šia prasme jie suteikia įdomią sąsają tarp turtingos institucijos istorijos ir vykdomos kuratorinės bei edukacinės „Open Storage“ programos.

Trijose specialiai įrengtose patalpose lankytojai galės dalyvauti intymiuose pokalbiuose su menininkais ir renginiuose, skirtuose pasirinktiems meno kūriniams ir aplinkybėms, lėmusioms jų kūrimą. Erdvė yra prieinama nedidelėms organizuotoms grupėms ir pavieniams svečiams, įskaitant šiuolaikinio meno ekspertus, kuratorius, meno istorijos studentus.

Ujazdovskio pilies Šiuolaikinio meno centro parodos

Ujazdovskio pilies Šiuolaikiniame meno centre parodas pristato ir įsitvirtinę, ir jauni, būsimi menininkai. Nuolat yra sukuriamos naujos ekspozizcijos ir atidaromos naujos parodos. Kiekvieną mėnesį mes skelbiame Varšuvos muziejų ir meno parodų apžvalgas, kuriose rasite ir tą mėnesį vykstančias parodas Ujazdovskio pilies Šiuolaikinio meno centre.

Paroda „Įtakos mašina“

Paroda „Įtakos mašina“. Fot. D. Czarnocki.

Meno centre taip pat yra kino teatras, kuriame rodomi filmai iš kino ir vizualiųjų menų slenksčio, dokumentika, animacija, žanrinis ir eksperimentinis kinas, taip pat filmai, reprezentuojantys pagrindinius, įdomiausius šiuolaikinės kinematografijos reiškinius ir jos pakraščius. Tai taip pat pirmasis kino teatras Varšuvoje, kuriame laukiami šunys.

Kino teatras Ujazdovskio pilies Šiuolaikinio meno centre

Kino teatras Ujazdovskio pilies Šiuolaikinio meno centre. Fot. J. Certowicz.

Be kitų renginių Ujazdovskio pilyje, teatro ir šiuolaikinio šokio mylėtojų laukia pasirodymai, dirbtuvės, susitikimai su menininkais, paskaitos ir filmų apie scenos meną peržiūros.

Maria Zimpel „Kūnas ir fikcija“

Maria Zimpel „Kūnas ir fikcija“. Fot. B. Gorka.

Menininkų idėjos pristatomos kuratorių ar pačių menininkų vadovaujamų parodų turų metu; vyksta savaitgalio dirbtuvės šeimoms su vaikais, taip pat užsiėmimai organizuotoms grupių iš mokyklų ir darželių.

Meno rezidencijos yra svarbi Ujazdovskio veiklos sritis. Laboratorijos pastate, esančiame prie Ujazdovskio pilies, yra studijos tipo butai, kuriuose nuo vieno iki šešių mėnesių gyvena ir dirba menininkai iš viso pasaulio. Nuo 2002 m. laiką čia praleido per du šimtus penkiasdešimt žmonių – kuratorių, menininkų, tyrinėtojų, pedagogų ir kūrybinių kolektyvų iš daugiau nei penkiasdešimties Europos, Azijos, Šiaurės ir Pietų Amerikos bei Afrikos šalių.

Susiję:

Knygų mylėtojai taip pat ras kai ką įdomaus – knygyną, kuriame yra leidinių apie šiuolaikinį meną ir menininkus, esė rinkinių ir katalogų, taip pat plakatų iš parodų, kurios Ujazdovskio pilyje pristatomos nuo devintojo dešimtmečio. Lankytojai gali naudotis biblioteka su skaitykla, kuri suteikia puikias sąlygas tiek darbui, tiek poilsiui. Bibliotekos kolekciją sudaro parodų katalogai, menininkų monografijos ir akademiniai meno ir kultūros srities leidiniai, taip pat gausus Lenkijos ir tarptautinių meno žurnalų pasirinkimas.

Bendravimą su menu ir gamta gali papildyti apsilankymas draugiškuose restoranuose, esančiuose dviejose Ujazdovskio pilies pusėse. „Qchnia Artystyczna“ siūlo kokybiškus patiekalus, paruoštus pagal Martos Gessler receptus, ir nepakartojamą vaizdą iš terasos į Agrykolos parką ir Piaseczyński kanalą. „Instalacje Art Bistro“ – tai vieta, kur lankytojai, laukdami seanso kino teatre ar pažiūrėję parodą, gali atsikvėpti prie kavos ir naminio pyrago, taip pat papietauti ar išgerti gero vyno.

Ujazdovskio pilies meno centras – vieta, kur kiekvienas gali rasti kažką sau. Meno centrą rasite adresu: Varšuva, Jazdów 2. Keliaujate po Lenkiją ir neaplenksite Varšuvos? Varšuvos muziejai ir parodos laukia jūsų – kiekvieną mėnesį paruošiame Varšuvos meno muziejų ir parodų apžvalgą, kurią rasite čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!