Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 27 rugsėjo d. 12:56
Naujasis modernaus meno muziejaus padalinys „Muzeum nad Wisłą“ Varšuvoje
Muzeum nad Wisłą

„Muzeum nad Wisłą“. Fot. K. Mozolewski

Varšuva garsėja tiek karalių rūmais, menančiais didingą šalies istoriją, tiek ir moderniais muziejais, siūlančiais įtraukias parodas neįprastose vietose. 2017 m. pavasarį Modernaus meno muziejus Varšuvoje atidarė savo naują parodų erdvę ir pavadino ją „Muzeum nad Wisłą“. Šis muziejaus padalinys įsikūrė adresu: Wybrzeże Kościuszkowskie 22, šalia Koperniko mokslo centro ir Varšuvos universiteto bibliotekos, austrų architekto Adolfo Krischanitzo suprojektuotame paviljone.

Muzeum nad Wisłą

„Muzeum nad Wisłą“. Fot. Good Looking Studio

Susiję:

Šis paviljonas anksčiau (2008–2010 m.) buvo naudojamas kaip laikina buveinė Berlyno Kunsthalle parodų erdvėje. Paviljoną muziejui nemokamai paskolino Vienos Thyssen-Bornermisza Art Contemporary fondas, kurį 2002 metais įsteigė Francesca bon Habsburg, kuruojanti eksperimentinį meną ir architektūrą. Paviljono fasadas – pagal architekto projektą – bus visiškai padengtas meno kūriniais.

Muzeum nad Wisłą

„Muzeum nad Wisłą“. Fot. Good Looking Studio

2016 metais menininkas Sławomiras Pawszakas laimėjo fasado projekto konkursą. Jo darbai buvo pritaikyti pastato sienoms 2017 m. pavasarį, kai muziejus pradėjo veiklą. Paviljone taip pat veikia kavinė, knygynas ir nedidelis ugdymo centras. Jį supa terasos, puikiai tinkančios lauko veiklai.

Knygynas muziejuje

Knygynas muziejuje. Fot. muziejaus nuosavybė

Lankant muziejų, būtinai užeikite į jame įsikūrusią kavinę „Paloma“. 2018 m. pavasarį menininkė Alicja Bielawska kavinės interjerui sukūrė konkrečiai vietai pritaikytą instaliaciją, išnaudojančią erdvės aukštį. Jos pavadinimas – „Sapnuoti naktį dienos šviesoje“. Virš lankytojų galvų plaukiojantį meno kūrinį sudaro spalvingas šifoninis audinys ir netaisyklingais lankais einantys keraminiai rutuliai.

Alicjos Bielawskos instaliacija „Sapnuoti naktį dienos šviesoje“. Fot. muziejaus nuosavybė

„Paloma“ kavinė siūlo Kalifornijos įkvėptą sezoninį meniu, spalvingus kokteilius ir įvairius klasikinius bei žolelių gėrimus. Kavinė taip pat žinoma dėl terasos su vaizdu į upės krantą, koncertais ir vakarėliais iki vėlumos.

Fot. muziejaus nuosavybė

Šiuo metu „Muzeum nad Wisłą“ vyksta paroda „Žiaurios pasakos: Aleksandra Waliszewska ir simbolistai iš Rytų ir Šiaurės“. Tai žymios lenkų simbolistės Aleksandros Waliszewskos dialogas su Lenkijos, Baltijos šalių, Čekijos ir Ukrainos simbolistais, neįeinančiais į Vakarų kanoną. Parodoje pamatysite ir žinomus Lietuvos simbolistų vardus – Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, Antano Žmuidzinavičiaus ir kitų.

Paroda „Žiaurios pasakos“ veiks iki spalio 2 d. Modernaus meno muziejaus padalinyje „Muzeum nad Wisłą“ Varšuvoje  (ul. Wybrzeże Kościuszkowskie 22). Varšuvos muziejai ir parodos laukia jūsų – kiekvieną mėnesį paruošiame Varšuvos meno muziejų ir parodų apžvalgą, kurią rasite čia.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!