Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2021 m. 22 gegužės d. 09:00
Tomo Venclovos „Vilniaus vardai“: Romain Gary
„Vilniaus vardai“

Romain Gary, XX a. 8 deš.

„Vilniaus galerija“ dalinasi dar viena ištrauka iš knygos „Vilniaus vardai“ (ankstesnius tekstus skaitykite čia). Joje autorius Tomas Venclova trumpai pristato rašytoją Romain Gary. Knygą „Vilniaus vardai“ 2017 metais išleido ir jos tekstais pasidalinti sutiko R. Paknio leidykla.

Knygą įsigyti galima 2di.lt internetinėje parduotuvėje arba 2di pardavimo vietose.

Gary Romain (tikr. Roman Kacew, 1914–1980), prancūzų rašytojas. Gimė Vilniuje, žydų šeimoje (tėvas netrukus paliko motiną). Iš Vilniaus dar vaikystėje išvyko į Varšuvą, iš ten į Prancūziją. Per karą kovojo su naciais kaip lakūnas, po to buvo diplomatas, 1956–1960 m. – prancūzų konsulas Los Andžele (JAV). Parašė romanų, jie pelnė didelį populiarumą; juose savotiškai derino ironiją, kiek cinišką humorą su rimtais moraliniais apmąstymais. Vienintelis rašytojas, du kartus laimėjęs prestižinę Goncourt’ų premiją: 1956 m. savo pavarde, 1975 m. Emile’io Ajaro slapyvardžiu. Antrasis laimėjimas buvo neteisėtas (premijos statutas leidžia ją skirti tik vieną kartą), bet Gary mistifikacija išėjo aikštėn tik po jo mirties. Rašytojas nusišovė Paryžiuje.

Daugiausia Vilniui skirtas autobiografinis Romaino Gary veikalas Aušros pažadas (La Promesse de l’aube, 1960, liet. 1999). Jis vaizduoja rašytojo motiną, jaudinančią abipusę jos ir sūnaus meilę ir menininko brendimą.

Romanas Kacewas gimė Subačiaus g. 8, su motina 1917–1923 m. gyveno Didžiojoje Pohuliankoje, 16-ajame name (dab. J. Basanavičiaus g. 18 — prie namo pritvirtinta memorialinė lenta). Gary rašo: „Didžiosios Pohuliankos šešioliktojo numerio kiemas liko mano sąmonėje nelyginant didžiulė arena, kur aš rengiausi būsimiesiems gyvenimo mūšiams.“

Vilniuje (lygiai kaip Paryžiuje, Londone ir Tokijuje) yra Gary gerbėjų klubas. Šio klubo pastangomis 2007 m. J. Basanavičiaus g. atidengtas paminklas rašytojui (skulpt. Romualdas Kvintas), vaizduojantis epizodą iš Aušros pažado.

Ištrauka: Tomas Venclova, „Vilniaus vardai“ (R. Paknio leidykla: Vilnius, 2017, p. 255-256).

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!