Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2021 m. 13 rugpjūčio d. 11:29
Tomo Venclovos „Vilniaus vardai“: Leonidas Donskis

Leonidas Donskis | G. Lepiarzo nuotr.

Vilnius – ypatingas, daugiakultūris, įtraukiantis miestas. Su juo dalį gyvenimo susiejo daugybė žymių Lietuvos ir pasaulio menininkų, rašytojų, visuomenės veikėjų. Apie juos ir jų ryšį su sostine knygoje Vilniaus vardai“ rašo poetas, publicistas, profesorius Tomas Venclova. „Vilniaus galerija“ dalinasi ištrauka (ankstesnius tekstus skaitykite čia), kurioje autorius pristato savo bičiulį – mąstytoją, eseistą, visuomenės veikėją Leonidą Donskį. Knygą „Vilniaus vardai“ 2017 metais išleido ir jos tekstais pasidalinti sutiko R. Paknio leidykla.

Leonidas Donskis (1962–2016) – mąstytojas, eseistas, visuomenės veikėjas. Gimė Klaipėdoje, ten baigė vidurinę mokyklą. 1985 m. Lietuvos konservatorijos Klaipėdos teatro meno fakultete gavo lituanistikos ir teatro pedagogikos diplomą, po to laisvo klausytojo teisėmis stažavosi Vilniaus universiteto Filosofijos fakultete. 1990 m. apgynė disertaciją Vilniuje, 1999 m. Helsinkyje. Dirbo akademinį darbą Vengrijoje, Estijoje, Suomijoje, Švedijoje, Anglijoje, JAV. Dėstė Klaipėdos, Kauno, Vilniaus universitetuose, Vilniaus dailės akademijoje. 2009–2014 m. Europos Parlamento narys.

Netikėtai mirė nuo širdies infarkto Vilniaus oro uoste, rengdamasis skristi į Petrapilį (Sankt Peterburgą): tai būtų buvusi jo pirmoji kelionė į Rusiją po 1990 metų. Palaidotas Kaune, Petrašiūnų kapinėse.

Vytauto Kavolio ir Aleksandro Štromo minčių tęsėjas, artimai bendradarbiavęs su lenkų ir anglų sociologu, postmodernizmo teoretiku Zygmuntu Baumanu (1925–2017), Leonidas Donskis buvo bene vienintelis lietuvis, aktyviai įsijungęs į XX a. pabaigos — XXI a. pradžios filosofinį diskursą, įgijęs tarptautinį garsą. Studijavo politinių (ypač Rytų Europos) idėjų istoriją, moralinės vaizduotės problemas, analizavo ir kritikavo šiuolaikinės visuomenės sanklodą su jai būdinga technokratija, informacijos pertekliumi, vartotojišku mentalitetu.

Skatino empatiją, žmogiškąjį orumą ir autentiškumą „takiojo blogio“ pasaulyje. Reiškėsi kaip viešasis intelektualas (vedė populiarią televizijos laidą „Be pykčio“), produktyvus ir įžvalgus socialinis kritikas: teigė liberalizmo vertybes, skatino Lietuvos europėjimą, daug dėmesio skyrė politinei kasdienybei, pasisakydamas prieš anachronišką mąstymą, netolerantiškumą, ksenofobiją.

Paskelbė apie 50 knygų ir 500 mokslinių straipsnių lietuvių, anglų, vokiečių, italų ir keliolika kitų (taip pat turkų, korėjiečių) kalbų. Tarp jų esama fundamentalių monografijų bei studijų (Moderniosios sąmonės konfigūracijos: Kultūra tarp mito ir diskurso, 1994; Tarp vaizduotės ir realybės: Ideologija ir utopija nūdienos civilizacijos teorijoje, 1996; Pilietinė visuomenė ir jos priešai: Autoritetas, tiesa ir viešoji erdvė XXI amžius pradžios Lietuvoje, 2004; Takusis blogis, su Zygmuntu Baumanu, 2017, ir kt.), esė (99 Baltijos istorijos, 2010; Mažoji Europa: Esteto žemėlapis, 2012; Didžioji Europa: Esė apie Europos sielą, 2016), taip pat aforizmų (Mažasis patirties žemėlapis, 2010), populiari knyga Viskas, ką jūs visada norėjote žinoti apie politiką (bet bijojote paklausti), 2015.

Ištrauka: Tomas Venclova, „Vilniaus vardai“ (R. Paknio leidykla: Vilnius, 2017, p. 359-360)

Leidinį įsigyti galima 2di.lt internetinėje parduotuvėje arba 2di pardavimo vietose.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!