Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2021 m. 15 rugpjūčio d. 11:17
Tomo Venclovos „Vilniaus vardai“: Vytautas Kašuba
„Vilniaus vardai“

Gedimino paminklas Vilniuje | pixabay.com nuotr.

Vilnius – ypatingas, daugiakultūris, įtraukiantis miestas. Su juo dalį gyvenimo susiejo daugybė žymių Lietuvos ir pasaulio menininkų, rašytojų, visuomenės veikėjų. Apie juos ir jų ryšį su sostine knygoje Vilniaus vardai“ rašo poetas, publicistas, profesorius Tomas Venclova. „Vilniaus galerija“ dalinasi ištrauka (ankstesnius tekstus skaitykite čia), kurioje autorius trumpai pristato skulptorių Vytautą Kašubą. Knygą „Vilniaus vardai“ 2017 metais išleido ir jos tekstais pasidalinti sutiko R. Paknio leidykla.

Leidinį įsigyti galima 2di.lt internetinėje parduotuvėje arba 2di pardavimo vietose.

Kašuba (tikr. Košuba) Vytautas (1915–1997), lietuvių skulptorius. Gimė Minske (ten per Pirmąjį pasaulinį karą iš Lietuvos buvo pasitraukę jo tėvai). Grįžusi Lietuvon šeima gyveno Liudvinave, vėliau Marijampolėje, kur Vytautas 1934 m. baigė amatų mokyklą (medžio drožimo klasę). Persikėlęs į Kauną, dirbo su skulptoriumi Juozu Zikaru, studijavo Kauno meno mokykloje, ją baigė 1939 metais.

Už medžio drožinius 1937 m. gavo sidabro ir aukso medalius Paryžiaus pasaulinėje parodoje. Nacių okupacijos metais dėstė Kauno taikomosios ir dekoratyvinės dailės institute (vadovavo skulptūros studijai). 1944 m. pasitraukė į Vakarus, 1947 m. apsigyveno JAV, ten ligi 1961 m. dirbo baldų dirbtuvėje Niujorke. Du kartus dalyvavo Niujorko pasaulinėje parodoje (1939 m. su Vytauto Didžiojo statula, 1964 su reljefais Vatikano paviljonui). Pasižymėjo stilizuotomis kamerinėmis skulptūromis, medalionais. Amerikoje vertėsi daugiausia bažnytiniu menu. 1974 m. aplankė Lietuvą, tuomet dar sovietinę. 1993 m. gavo Lietuvos nacionalinę kultūros ir meno premiją. Mirė Niujorke (nuo 1983 m. sirgo nepagydoma kraujo liga).

Žinomiausias, nors gal ir ne pats vertingiausias Kašubos kūrinys yra Gedimino paminklas Vilniuje šalia katedros (su Mindaugu Šnipu, 1996).

Ištrauka: Tomas Venclova, „Vilniaus vardai“ (R. Paknio leidykla: Vilnius, 2017, p. 372)

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!