Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2021 m. 8 spalio d. 13:04
Tomo Venclovos „Vilniaus vardai“: Ričardas Gavelis

Ričardas Gavelis | J. Budraičio nuotr., 1978 m.

Vilnius – ypatingas, daugiakultūris, įtraukiantis miestas. Su juo dalį gyvenimo susiejo daugybė žymių Lietuvos ir pasaulio menininkų, rašytojų, visuomenės veikėjų. Apie juos ir jų ryšį su sostine knygoje Vilniaus vardai“ rašo poetas, publicistas, profesorius Tomas Venclova. „Vilniaus galerija“ dalinasi ištrauka (ankstesnius tekstus skaitykite čia), kurioje autorius trumpai pristato rašytoją Ričardą Gavelį. Knygą „Vilniaus vardai“ 2017 metais išleido ir jos tekstais pasidalinti sutiko R. Paknio leidykla.

Leidinį įsigyti galima 2di.lt internetinėje parduotuvėje arba 2di pardavimo vietose.

Gavelis Ričardas (1950–2002), lietuvių rašytojas. Gimė ir mirė Vilniuje. Baigė Vilniaus universitetą (fiziką). Rašė postmodernistinę, dažnai šokiruojančią prozą, buvo vienas ryškiausių sovietinės sistemos ir ideologijos kritikų lietuvių literatūroje ir kultūroje.

Keli jo romanai skirti Vilniui; Gavelis bando miestą demitologizuoti, ginčijasi su jo legendomis bei tradicijomis, pateikia tokį jo vaizdą, kuriame nevengiama patologinių ir perversiškų motyvų. Romane Paskutinioji žemės žmonių karta (1995) apokaliptinis sprogimas nušluoja Vilnių nuo žemės paviršiaus. Gavelio romanai yra vienas iš savotiškesnių mėginimų atnaujinti literatūroje Vilniaus temą. Pastaruoju metu jis tapo vienu iš dažniausiai verčiamų lietuvių autorių, jo romanai išversti į anglų, latvių, lenkų, prancūzų, suomių, vokiečių kalbas.

Ištrauka: Tomas Venclova, „Vilniaus vardai“ (R. Paknio leidykla: Vilnius, 2017, p. 361)

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!