Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2024 m. 16 balandžio d. 13:44
Filme „Žemės druska“ – S. Salgado fotografijomis prabylanti žmonijos kančia ir planetos trapumas

Kadras iš filmo.

Sebastianas Salgado – vienas žymiausių pasaulio fotožurnalistų iš Brazilijos. Tai – žmogus, gaudąs akimirkas ir žvilgsnius, talpinančius visą gyvenimą.

Jo nuotraukos – lyg metraštis, kuriame užfiksuota žmonijos žiaurumo istorija ir negęstantis geismas gyventi. Ilgas keliones pradėjęs nuo nepažintų Pietų Amerikos kaimelių, S. Salgado suprato, kad privalo būti ten, kur pasauliui skauda labiausiai, kur vyksta didžiausios žudynės, siaučia ligos ir badas.

Filme „Žemės druska“ susiduria trys žvilgsniai, trijų žmonių patirtys ir perspektyvos – paties fotografo, jo sūnaus Juliano Ribeiro Salgado ir filmo režisieriaus Wimo Wenderso – „pašaliečio“, kurį kadaise sukrėtė pamatyta aklos moters nuotrauka.

„Sebastianas leidžia laiką su fotografuojamais žmonėmis, kad suprastų, kokia yra jų situacija. Jis gyvena su jais, jis juos užjaučia, dalijasi jų gyvenimais, kiek tik gali. Ir jis dėl jų išgyvena. Jis dirba šį darbą, kad suteiktų šiems žmonės balsą“, – sako W. Wendersas.

S. Salgado nuotraukas atpažinti nesudėtinga. Įspūdinguose juodai baltuose kadruose meistriškai užfiksuoti žmonių likimai ir mūsų nykstančios, trapios, bet kartu didingos planetos vaizdai, kuriems papildomo dramatizmo suteikia tekstūros, šešėliai, šviesa.

Oskarui nominuotoje juostoje pamatysite, kaip gimė visos šios fotografijos ir daugiau sužinosite apie jas užfiksavusio žmogaus gyvenimą – ne tik fotografo, bet ir didžiulio gamtos mylėtojo, aktyvisto, nenustygstančio vietoje tam, kad visi gyventume gražesniame pasaulyje.

IMDb: 8,4

 

Primename, kad 2di.lt e.parduotuvėje ir 2DI salonuose galite įsigyti leidyklos Taschen knygas – S. Salgado kūrybos albumus, juos rasite čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!