Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 26 vasario d. 08:39
„Gerų filmų sąrašas“ #6: filme „Mano aštuonkojis mokytojas“ – neįtikėtini žmogaus ir gyvūno santykiai

Kadras iš filmo „Mano aštuonkojis mokytojas“

Visų pirma, noriu pasakyti, kad dokumentiniams filmams skiriama per mažai dėmesio. Mokykloje, pamenu, dokumentika man asocijavosi su ekrane monotoniškai ir „sausai“ kalbančiomis galvomis, į kurias žiūrėdamas užsimanai pasnausti. Ir tik gerokai vėliau supratau, kiek daug yra tiesiog kvapą gniaužiančių dokumentinių filmų, priverčiančių aikčioti kur kas labiau už geriausias vaidybines juostas.

„Išėjimas per suvenyrų krautuvę“, „Marina Abramovič: dalyvauja menininkė“, „Vivianos Maier atradimas“, „Kelionė į visatos kraštą“, „Juodžuvė“, „Nenugalėtieji“ – tai tik keletas filmų, kurie keitė mano požiūrį į dokumentinį kiną. Gerų filmų sąraše, kurį sudariau savo mokiniams, šiuo metu yra 25 dokumentinių filmų rekomendacijos, tačiau sąrašą tikrai galėtų papildyti 2020 pasirodžiusi ir 2021 metais Oskarą pelniusi juosta „Mano aštuonkojis mokytojas“ („My octopus teacher“).

 

Filme pasakojama apie Pietų Afrikoje gyvenantį mokslininką, kuris, nardydamas Atlanto vandenyne, užmezga artimą ryšį su… aštuonkoju. Kas dieną sugrįždamas į tą pačią vietą po vandeniu vyras pelno bestuburio gyvūno pasitikėjimą ir naudojasi išskirtine galimybe tyrinėti moliusko (kurio intelektą lygina su šuns!) gyvenimą iš arti. Gal net pernelyg arti… Kartais mokslininko ir aštuonkojo santykiai priartėja prie ganėtinai absurdiškos, komiškos ar net kai kuriems žiūrovams nepatogios ribos. Bet dėl to žiūrėti šį dokumentinį filmą tik dar smagiau: jis užburia ne tik nuostabiais vaizdais, stulbina neįtikėtinais faktais, bet ir priverčia garsiai nusijuokti, o kartais iš netikėtumo šoktelėti nuo sofos. Ateiviai? Jei kada nors begaliniame kosmose ir aptiksime nežemiškos gyvybės formų, abejoju, ar jos bus keistesnės už tai, kas gyvena Žemėje po vandeniu. Tad galiu užtikrinti – ši kino juosta visai nepanaši į savaitgaliais per televizorių rodomas laidas apie laukinius gyvūnus. Man tai – kol kas didžiausią įspūdį šiais metais palikęs filmas. Jį, beje, šiuo metu galite pažiūrėti „Netflix‘e“.

„Gerų filmų sąrašas“ – lietuvių kalbos mokytojo 11-12 kl. mokiniams ir visiems vyresnio amžiaus žiūrovams sudarytas dėmesio vertų kino juostų rinkinys, kurį sudaro 100 vaidybinių ir 25 dokumentiniai filmai. Sąrašą galite rasti puslapyje www.lietuviukalbosmokytojas.lt.  

Nuo šiol PATREON platformoje (spauskite čia) galite prisidėti prie lietuvių kalbos mokytojo vykdomų projektų (filmų ir knygų rekomendacijų, mokytojo dienoraščio, tinklalaidės apie švietimą ir kt.). Prisijungę ne tik padėsite šviesti visuomenę, bet ir rasite įdomaus turinio sau!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!