Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 12 balandžio d. 21:34
„Gerų filmų sąrašas“ #5: „Floridos projektas“ – trumpas pabėgimas iš suaugusiųjų pasaulio

Kadras iš filmo „The Florida project“

Kad ir koks įdomus mokytojo darbas, kartais labai norisi pabėgti nuo rašinių taisymo, bemiegių naktų, ruošiantis pamokoms, ir begalės kitų atsakomybių, kurioms niekuomet neužtenka paroje esančių valandų. Bet turbūt taip neretai jaučiasi dažnas suaugęs žmogus. Bent trumpam pasinerti į kur kas paprastesnį pasaulį padeda „Floridos projektas“ (2017). Šis filmas skleidžia ramybę ir siurbte įsiurbia žiūrovą į savo jaukų, pastelinį pasaulį, ilgam palikdamas šiltų prisiminimų.

„Floridos projekto“ centre – vaikai, gyvenantys Floridoje įsikūrusio pramogų parko „Walt Disney world“ šešėlyje. Jie karštą vasaros dieną kaulija ledų iš turistų, spjaudo ant automobilių stogų, landžioja po apleistus pastatus ir veda iš proto pigaus violetinio motelio valdytoją (akt. Willem Dafoe).

Tačiau už nekaltų vaikiškų išdaigų čia slypi kitas pasaulis, kita amerikietiškos svajonės, kaip sakė filmo režisierius Sean Baker, pusė. „Lamingiausia vieta Žemėje“ besiskelbiančio pramogų komplekso pašonėje gyvena ir sunkiai galą su galu suduriantys žmonės, tarp jų – Halley, vieniša mergaitės motina, visai nepanaši į Šatrijos Raganos „Sename dvare“ aprašomą „mamatę“. Tai – jauna, laisvo elgesio mergina, kuri dukros akivaizdoje sau leidžia viską: rūkyti, keiktis, rodyti nepadorius gestus ir veltis į įvairius buitinius konfliktus. Visgi nepakankamai atsakingos, tačiau mylinčios mamos ir dukros Moonee ryšys ypatingas, panašus į dviejų draugių arba skirtingo amžiaus seserų. Mažametės dukros akyse mamos portretas išlieka tyras, kaip ir neįpareigojančios vaikystės vasaros dienos, kurių atmosfera filme tiesiog užburia…

Ne ką mažiau ypatinga yra ir Halley įkūnijusios aktorės Brios Vinaitės istorija. Tikrasis jos vardas – Barbora Bulvinaitė ir kilusi ji yra iš Lietuvos. Būdama aštuonerių, Bria atvyko gyventi į Niujorką, o paskui persikėlė į Majamį. Sulaukusi 18-os metų ji numojo ranka į koledžą ir pradėjo nedidelį drabužių verslą „Chronical designs“ – ėmė pardavinėti kanapių atributika puoštus bikinius ir beisbolo kepuraites. Vieną vakarą jos instagramo įrašą visiškai atsitiktinai pastebėjo būsimo filmo režisierius ir pakvietė 24-erių metų merginą išbandyti savo jėgas filmavimo aikštelėje. Kaip viename iš interviu vėliau sakė B. Vinaitė, jai tai pasirodė kaip „nesveikas pokštas“. Visgi minėtas akibrokštas aktorei netrukus pavirto amerikietiškos svajonės išsipildymu (netrukus ji nusifilmavo muzikos atlikėjo Dreiko klipe, kurį peržiūrėjo daugiau nei 100 milijonų žmonių, bei keliuose filmuose).

 

Susiję:

Tiesa, anksčiau aktore Bria vadintis tikrai negalėjo – tiesiog neturėjo nė menkiausios aktorystės patirties. Vaidmuo „Floridos projekte“ merginai nukrito tarsi iš dangaus, tačiau, kaip teigia režisierius, tiko idealiai. Po kelių mėnesių trukusių mokymų Bria tobulai įkūnijo visuomenės taisyklių nepaisančią motiną, kurios vaidmuo iš pradžių buvo numatytas… popžvaigždei Britney Spears.

Režisierius įsitikinęs, kad niekam nežinomos merginos pasirinkimas padarė filmą įtaigesnį ir autentiškesnį. Tiesą sakant, „Floridos projekte“ vaidina ir daugiau neprofesionalių aktorių – įvairių motelio „Magi castle“ („Stebuklingos pilies“) gyventojų ir čia apsistojusių turistų. Galbūt dar ir dėl to filmas alsuoja tikrumu bei sulaukė netikėtos sėkmės – buvo nominuotas Oskarui bei pelnė daugybės žiūrovų simpatijas abiejose Atlanto pusėse.

Vaiko pasaulio nekaltumą, vaikystės tyrumą atskleidžianti vasariška kino juosta birželio pradžioje puikiai tinka ne tik paskutines mokslo metų dienas skaičiuojantiems mokytojams, bet ir visiems suaugusiems žiūrovams, kurie svajoja bent porai valandų sugrįžti į gyvenimą, kuriame didžiausias rūpestis – tirpstantys ledai ir bandymas nuslėpti su draugais iškrėstas išdaigas.

„Gerų filmų sąrašas“ – lietuvių kalbos mokytojo 11-12 kl. mokiniams ir visiems vyresnio amžiaus žiūrovams sudarytas dėmesio vertų kino juostų rinkinys, kurį sudaro 100 vaidybinių ir 25 dokumentiniai filmai. Sąrašą galite rasti puslapyje www.lietuviukalbosmokytojas.lt.


Nuo šiol PATREON platformoje (spauskite čia) galite prisidėti prie lietuvių kalbos mokytojo vykdomų projektų (filmų ir knygų rekomendacijų, mokytojo dienoraščio, tinklalaidės apie švietimą ir kt.). Prisijungę ne tik padėsite šviesti visuomenę, bet ir rasite įdomaus turinio sau!

 

 

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!