Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 28 balandžio d. 18:51
Čekiško stiklo magija

Jablobijoux Co nuotr.

Šiemet švenčiami Tarptautiniai stiklo metai. Stiklo pramonės istorija Čekijoje siekia daugiau nei 600 metų. Aukštos kokybės stiklo, krištolo ir papuošalų gamyba tapo viena svarbiausių Čekijos tradicijų. Čekijos meistrai pakėlė stiklo amatą į meno lygmenį. Čia atvyksta daug stiklo gamintojų iš viso pasaulio, kurie, viena vertus, nori susitikti su kolegomis iš Čekijos, tačiau dar svarbiau – patikėti stiklo meistrų rankoms savo vizijas, idėjas ir koncepcijas. Jie žino, kad vietiniai stikliai gali viską.

Krištolinis slėnis

Sužinoti apie čekiško stiklo gamybos tradicijas galima Libereco, Jizeros kalnų, Lužicos kalnų, Krkonošės ir Čekijos rojaus apylinkėse. Čia rasite stiklo dirbtuves (kai kurios įkurtos XVI amžiuje), stiklo mokyklas, stiklo ir juvelyrinių dirbinių gamyklas bei stiklo muziejus. Todėl šis regionas dažnai vadinamas Krištoliniu slėniu.

„Lasvit“ stiklo dirbtuvės yra atviros lankytojams, todėl kiekvienas gali pats įsitikinti, koks sudėtingas yra stiklo apdirbimo procesas. Naudodami stiklių įrankius svečiai gali patys pasigaminti alaus bokalą ar stiklo vazą. „Lasvit“ stiklo liejyklos kūriniai pateko į buvusio JAV prezidento Bilo Klintono ar dainininko Miko Džagerio kolekcijas. Čia sukurtas „Tour de France“ trofėjus, „Thálie“ statulėlė, taip pat didelių apšvietimo instaliacijų elementai, dizainerių lempos ir stalai bei dekoratyvinis stiklas.

Lasvit Ajeto nuotr.

Florianova hut nuotr.

Verta apsilankyti Jablonece prie Nisos esančiame Stiklo ir juvelyrinių dirbinių muziejuje ir prekybos centre „Palace Plus“, kur rasite didžiausią Čekijoje papuošalų, stiklo ir kalėdinių dekoracijų kolekciją. Kasmet Jablonece vyksta didžiausia Čekijoje stiklo ir juvelyrinių dirbinių paroda „Trapus grožis“.

Tradicija kurti kalėdines dekoracijas iš stiklinių perliukų Ponikloje, šiaurės Čekijoje, prasidėjo XX a. pradžioje. Šiandien vienintelis jų gamintojas pasaulyje yra „Rautis“ įmonė. Unikali papuošimų kūryba, kurios paslaptį žino tik keli žmonės, įrašyta į Čekijos nematerialiųjų kultūros vertybių sąrašą. Kalėdinių papuošimų iš stiklinių perliukų gamyba Šiaurės Čekijoje 2020 m. buvo oficialiai įrašyta į UNESCO Nematerialaus paveldo sąrašą.

Alaus darykla ir stiklo liejykla Harachove

Harachovo alaus darykla yra ypatingas pramonės paminklas. Alaus darykla ir restoranas įsikūrę „Novosad ir Sūnus“ stiklo liejyklai priklausančiame pastate. Tai – seniausia privati stiklo gamykla Čekijoje, kuri buvo įkurta dar prieš 1712 m. Stilingas alaus daryklos restoranas yra išskirtinis pirmiausia dėl alaus gamybos, kuri vyksta svečių akivaizdoje. Svečiai turi unikalią galimybę paragauti salyklo ekstrakto, kuris patiekiamas vienas arba su romu. Paskui alaus gamyba tęsiama vienu aukštu žemiau, alaus daryklos rūsyje, kur vyksta fermentacija ir brandinimas. Alus pilstomas į stilingus bokalus, nulietus čia pat, stiklo liejykloje. Čia galima aplankyti stiklo dirbinių parodą, liejyklos salę su krosnimis bei šlifavimo dirbtuvę.

Harrachov nuotr.

Stiklinis Karlovi Varų lobis

Moserio stiklo gamykla gali pasigirti daugiau nei 160 metų meninio stiklo apdirbimo tradicija. Jos produktai pateko į imperatorių ir valdovų, politikų ir įžymybių rankas. Čekijoje yra keturios Moserio parodų salės (dvi Prahoje ir dvi Karlovi Varuose), tačiau garsioji stiklo gamykla taip pat parduoda savo gaminius viso pasaulio parduotuvėse.

Moserio įmonė specializuojasi stiklo gamyboje tik iš bešvinio krištolo. Dirbti su šia medžiaga yra labai sunku, tačiau rezultatas yra to vertas – be švino krištolas išsiskiria dideliu blizgesiu ir kietumu. Todėl ją galima tiksliai šlifuoti ir raižyti.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!