Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 5 birželio d. 20:13
Venecijos meno bienalė (2022 m.): Estijos ir Latvijos paviljonai

Estijos paviljonas, 59-oji Venecijos meno bienalė | © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas, 2022 m.

Balandžio 23 d. prasidėjo svarbiausias meno pasaulio įvykis – 59-oji Venecijos meno bienalė. Septynis mėnesius truksiantis renginys tyrinės žmogaus ir žmonijos kitimą, laisvę bei vaizduotę. 213 menininkų iš 58 šalių – tokie skaičiai lydi 2022 metų bienalę. „Vilniaus galerija“ kviečia pasidairyti Baltijos šalių paviljonuose.

Estijos paviljonas

Prestižinis renginys šiemet išsiskiria rekordiniu moterų dalyvių skaičiumi, pirmą kartą per 127 metus, renginį kuruoja ir italė moteris – Cecilia Alemani. Ypatingai daug dėmesio skiriama rasizmo, lyties, istorinės atminties klausimams. Estijos paviljonas pernelyg nenukrypsta nuo šios tendencijos – čia pristatomi moterų menininkių darbai, kurie koncentruojasi į feminizmo bei kolonijinės istorijos temas. Estijos paviljonas, šiais metais įsikūręs Olandijos ekspozicinėje erdvėje, tyrinėja botanikos menininkės, keliautojos Emilie Rosalie Saal gyvenimą ir kūrybą. Emilie Rosalie Saal tyrinėjo atogrąžų florą, ją susiedama su kolonijine patirtimi, menu bei mokslu. Paviljone pristatomi menininkių Kristinos Norman ir Bitos Razavi filmų trilogija bei instaliacijos.

Latvijos paviljonas

Latviją 2022 m. atstovauja „Skuja Braden“ meninis duetas – Ingūna Skuja iš Latvijos ir Melissa D. Braden iš Kalifornijos, JAV. Menininkės pristato daugiasluoksnę instaliaciją, kuri kviečia diskutuoti apie fizinę ir dvasinę namų reikšmę. Pasitelkdamos porcelianą, menininkės analizuoja mūsų suvokimą apie viešas ir privačias erdves, kas jos leidžiama ir neleidžiama bei kaip šie požiūriai konstruojami.

Paviljone galima rasti daugybę kūrinių iš porceliano – prabanga spindinčias tapytas vazas, indus, skulptūras, įvairius kasdienius objektus ir net porcelianinę lovą. Paroda analizuoja bendrų erdvių (miegamojo, virtuvės, darbo kambario), kuriose gyvenama kartu, anatomiją. Tarp meistriškai sukurtų porceliano objektų, aidi ir praeities bei dabarties iliuzijos, religinės dogmos ir įsitikinimai, būdingi mūsų regiono istorijai.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!