Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 8 birželio d. 17:53
10 geriausių dokumentinių filmų apie fotografus, kuriuos būtina pamatyti visiems besidomintiems

Kadras iš filmo „Žemės druska“

„Vilniaus galerija“ kviečia susipažinti su 10 dokumentinių filmų apie ryškias asmenybes bei tarptautinio susidomėjimo, pripažinimo sulaukusius fotografus bei jų fotografijas. Šie filmai ne tik pasakoja intriguojančias biografines istorijas, bet ir demonstruoja režisierių meistrystę, parodo jų neretai asmeninį santykį su fotomenininkais. Nors kai kuriuos filmus buvo galima pamatyti šalies kino teatruose, keletas jų gali būti visiškai nauji atradimai mūsų žiūrovams.

10. „Žemės druska“ (2014 m., „The Salt of the Earth“)

Režisierių Wim Wenders (Vokietija) ir Juliano Ribeiro Salgado (Brazilija) bendrai kurtas dokumentinis biografinis filmas „Žemės druska“ pateikia J. B. Salgado tėvo, žymaus fotografo Sebastiao Salgado, istoriją apie metų fotografo darbą įvairiose pasaulio vietose: nuo Pietų Amerikos iki Afrikos, nuo Europos, Arkties iki Brazilijos. Daugiausia dėmesio J. B. Salgado kūryboje skiriama tarptautiniams konfliktams, badui, migracijai bei nykstantiems gamtos peizažams. Juodai baltos nuotraukos atskleidė, kaip mus supanti gamta bei žmonės yra išnaudojami vardan augančios pasaulio ekonomikos. Filme fotografo sūnus režisierius Juliano Ribeiro taip pat dalinasi vaikystės prisiminimais apie tėvą, kuris didžiąją laiko dalį buvo išvykęs, prisimena keliones kartu su juo.

 

9. „Vivianos Maier atradimas“ (2013 m., „Finding Vivian Maier“)

„Vivianos Maier atradimas“ yra Johno Maloofo ir Charlie Siskelio sukurtas filmas apie auklę Vivianą Maier, dirbusią keletoje Čikagos šeimų, nuolatos fotografavusią 6-8 dešimtmečio amerikiečių gyvenimą ir jų aplinką. Moteris dėl nelaimingo atsitikimo mirė 2009 metais, palikusi neatrastą didelį fotografijų archyvą, kurį sudarė virš 100 000 nuotraukų! Filmo režisierius Johnas Maloofas 2009 m. atsitiktinai nusipirko Vivianos Maier negatyvų rinkinį, ir tik vėliau įsitikino, koks tai vertingas ir svarbus atradimas. Taip prasideda detektyvinės fotografės paieškos, kurios atskleidžiamos dokumentiniame filme „Vivianos Maier atradimas“, sekant fotografės artimųjų pasakojimais bei aptariant unikalius menininkės darbus. Vivianos Maier meniškas ir kiek komiškas matymas atsispindi ir jos darbų siužetuose, o nuoseklus ir intensyvus aplinkos fotografavimas suteikia galimybę Vivianą Maier vadinti viena dėmesingiausių Amerikos gatvės fotografių.

 

8. „Helmut Newton: begėdiškas grožis“ (2020 m., „Helmut Newton: The Bad and the Beautiful“)

Filmą „Helmut Newton: begėdiškas grožis“ sukūrė Vokietijos režisierius Gero von Boehm. Tai dokumentinis filmas apie kultinį mados fotografą Helmutą Newtoną, kuriam šiemet būtų suėję 100 metų. Pagrindinis fotografo įkvėpimas buvo Holivudo moterys – jis įamžino tokias kino ir mados pasaulio legendas kaip Ana Wintour, Grace Jones, Charlotte Rampling, Isabella Rosellini ir kt. Helmutas Newtonas turėjo unikalų skonį ir fotografavimo stilių, tačiau provokuojančiai moteris vaizduojantys kadrai iki šiol kelia klausimą, kaip jos buvo matomos menininko akimis: ar kaip subjektai, ar kaip objektai? Dokumentiniame filme žymios moterys dalijasi prisiminimais ir apmąstymais apie prieštaringai vertinamo genijaus gyvenimą ir kūrybą.

7. „Annie Leibovitz: gyvenimas pro objektyvą“ (2006., „Annie Leibovitz: Life Through a Lens“)

Annie Leibovitz laikoma sėkmingiausia pasaulio fotografe. Menininkė įamžina žymių aktorių, rašytojų, muzikantų portretus nuo 1970 m. ir šios nuotraukos jau įeina į fotomeno istoriją. Dokumentiniame filme pasakojama apie sėkmingą meninės savirealizacijos istoriją, mylimo žmogaus Susan Sontag netektį, užsibrėžtus menininkės fotografinius siekius bei karjeros trajektorijos etapus. Tai, jog šią juostą nufilmavo Annie Leibovitz sesuo Barbara Leibovitz, sukuria artumo ir nuoširdumo pojūtį.

Annie Leibovitz fotografija yra laisva, natūrali ir švelniai neatsargi – visai kaip ir šis filmas.

 

6. „Karo fotografas“ (2001 m., „War Photographer“)

„Karo fotografas“ – režisieriaus Christiano Frei dokumentinis filmas apie amerikos fotografą Jamesą Nachtwey, jo motyvaciją, baimes ir kasdienybę dirbant karo fotografu. Filmo kūrėjas 2 metus vyko į misijas kartu su fotografu, ten, kur vyko karas, –  į Indoneziją, Kosovą, Palestiną… Naujos filmavimo technikos pirmą kartą suteikė galimybę iš arti pažvelgti į karo fotožurnalisto darbą.

5. „Visų gatvė“ (2013 m., „Everybody street“)

Dokumentinis filmas „Visų gatvė“ nufilmuotas garsios fotografės Cheryl Dunn su juodai balta 16 mm juostele bei spalvota HD. Filme pasakojama apie garsių Niujorko gatvės fotografų, tarp jų Bruce Davidson, Marry Ellen Mark, Elliott Erwitt, Ricky Powell ir Jamel Shabazz, gyvenimus ir darbus, nepamirštant ir neprilygstamo miesto, kuris juos įkvėpė. Gatvės fotografija pateikiama per kinematografinį Niujorko tyrinėjimą, fiksuojantį ne tik įtemptą miesto ritmą, skubėjimą, bet kartais ir menininkams kylantį pavojų.

4. „Sumuškit paparacą“ (2010 m., „Smash his camera“)

„Sumuškit paparacą“ – Leono Gasto dokumentinis filmas apie paparacių pionieriumi ir krikštatėviu pramintą Roną Galellą (Ronald Edward Galella). Amerikietis fotografas užfiksavo daugiau kaip tris milijonus viešų asmenų nuotraukų, dėl kurių sulaukė nemažai skundų, buvo kaltinamas žmonių persekiojimu, fotografijų viešinimu. Nepaisant to, fotografo darbais plačiai domimasi, jo darbų serijos buvo eksponuojamos visame pasaulyje, o menininkas Andy Warholas menininką net pavadino savo mėgstamiausiu fotografu. Dokumentinis filmas kviečia pasvarstyti: ar Ronas Galellas – talentingas fotografas, ar išgarsėjo tik dėl to, kad fotografavo įžymybes?

3. „Kas liko: Sally Mann gyvenimas ir darbai“ (2005 m. „What remains: The Life and Work of Sally Mann“)

Sally Mann – viena žymiausių pasaulio fotografių, kurios darbai meta iššūkį žiūrovų vertybėms ir moralinėms nuostatoms. Menininkė išgarsėjo 1992 m. su fotografijų serija „Artimiausia šeima“ (angl. „Immediate family“), kurioje sudėtingai ir kiek mįslingai vaizduojami jos pačios mažamečiai vaikai. Steveno Cantoro dokumentinis filmas „Kas liko: Sally Mann gyvenimas ir darbai“ pasirodė iškart po fotografės naujos nuotraukų serijos, kurioje apčiuopiami įvairūs mirties ir kūno irimo aspektai. Sally Mann apmąsto asmeninį ryšį su mirtimi ir tyrinėja šiuolaikinės fotografijos ribas. Filmuojama jos namuose Virdžinijoje, fotografę supa vyras ir dabar jau užaugę vaikai, o ji atskleidžia vykstantį meninį procesą, leisdama žiūrovui pasinerti į jos pasaulį.

 

2. „Nemirksėk: Robert Frank“ (2015, „Don’t Blink: Robert Frank“)

„Nemirksėk: Robert Frank“ – dokumentinis filmas, sukurtas menininkės Lauros Israel. Režisierė ir pagrindinis dokumentinio filmo veikėjas bendradarbiavo kelių filmų kūrime, o 2015 m. buvo išleistas filmas apie legendinį fotografą ir filmų kūrėją R. Franką, išgarsėjusį ironiškais amerikiečių gyvenimo vaizdais ir tapusį vienu įtakingiausių XX a. fotografų. Šis filmas yra žavinga kelionė į Šveicarijoje gimusio, tačiau Amerikoje save atradusio menininko sukurtus vaizdus ir žodžius.

 

1. „Mapplethorpe: pažvelk į nuotraukas“ (2016 m., „Mapplethorpe: Look at the Pictures“)

„Mapplethorpe: pažvelk į nuotraukas“ – dokumentinis režisierių Randy Barbato ir Fentono Bailey kurtas filmas apie fotografą Robertą Mapplethorpe (1946– 989 m.). Tai vienas žymiausių devinto dešimtmečio fotografų, kuris įamžino žymius žmones, taip pat kūrė subtilių gėlių fotografijas bei gėjų pornografiją su sadistinėmis scenomis. Fotografą galime vadinti seksualinės revoliucijos kartos menininku, kuris pats gyveno nevaržomai ir laisvai, taip vaizdavo ir žmones savo fotografijose.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!