Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 31 rugpjūčio d. 19:13
Kas buvo pirmasis aktorius pasaulyje?

Thespio karieta. Nino Pisano darbas.

VI a. pr. Kr. Dionisas tapo labai garsiu ir populiariu dievu senovės Graikijoje. Šaltiniai teigia, kad Dionisą ypač mėgusios moterys. Dievo garbei, jos grupėmis bėgdavo savo kaimu, rankomis suplėšydavo kokį nors gyvūną ir tuomet grįždavo namo. Kitokie, mažiau makabriški ritualai, šlovinantys Dioniso garbę, nuvilnijo per visą šalį.

Vienas iš žinomiausių – eisena nuo Eleutherae iki Atėnų, kurios metu buvo gabenamas milžiniškas falas ir giedami ditirambai. Manoma, kad būtent iš šių ditirambų gimė teatras.

Anot Aristotelio, kartą, vienas iš choristų staiga išėjo priešais chorą ir ėmė vaidinti. Iki tol buvo arba giedama, arba kalbama nuo savo asmens. Šį kartą choristas pradėjo vaidinti graikų mitus, kaip personažas. Šio žmogaus vardas buvo Thespis.

534 m. pr. Kr. Thespis pirmasis laimėjo Dionisijas. Norėdamas kuo labiau pasipelnyti iš savo išaugusio žinomumo, Thespis sugalvojo teatro gastrolių konceptą. Jis pirmasis keliavo per šalį į vežimą susikrovęs savo kostiumus, kaukes ir rekvizitą, sustojimuose vaidindamas už atlygį.

Susiję:

Manoma, jog Thespis pirmasis suvokė, jog gali vienas vaidinti kelis personažus. Tam, kad padėtų žiūrovams geriau suvokti pasikeitimus, pradėjo naudoti kaukes. Tai tapo pačia pirmąja graikų tragedijos forma – vienas aktorius ir choras. O Thespis laikomas pirmuoju aktoriumi pasaulyje.

Aristotelis „Poetikoje“ rašė, jog Thespis visiškai transformavo dramos pasaulį. Jis išvystė protagonisto idėją, prie ditirambų pridėjo prologus ir vidinius monologus, pradėjo naudoti kaukes, vietoj iki tol vyravusio itin ryškaus makiažo. Ko gero, niekada nesužinosime, ar Thespis tikrai buvo pirmasis pasaulio aktorius, tačiau akivaizdu, kad jis buvo inovatorius, prisidėjęs prie šiuolaikinio vakarų teatro atsiradimo.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!