Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 5 spalio d. 16:36
Varšuvos meno parodos ir muziejai spalį
Varšuvos meno parodos ir muziejai spalį

Varšuvos meno parodos ir muziejai spalį

Varšuva ypač graži rudenį, krentant auksiniams lapams, tad kviečiame aplankyti Varšuvą ir susipažinti su jos kultūriniu gyvenimu.  Varšuvos meno parodos ir muziejai spalį laukia Jūsų, tad planuokite kelionę ir leiskitės pažinti Varšuvos meną.


Varšuvos nacionalinis muziejus

Al. Jerozolimskie 3, Warsaw

Paroda „Šv. Luko brolija. Didysis sugrįžimas namo“
2022 09 29–2022 11 11

Varšuvos meno parodos ir muziejai spalį

Parodą „Šv. Luko brolija. Didysis sugrįžimas namo“ sudaro septyni paveikslai ir keturi gobelenai. Šie darbai dalijasi istorija, kuri prasidėjo nuo vyriausybės sprendimo dėl Lenkijos paviljono dizaino 1939 m. Niujorko pasaulinėje parodoje. Paviljono Garbės salės apipavidalinimas turėjo pateikti nuoseklų pasakojimą apie Lenkijos praeitį. Tapytojai iš Šv. Luko brolijos (vadinamosios Łukaszowcy), kurių centre – Tadeuszas Pruszkowskis (1888–1942), buvo užsakyti sukurti scenų iš Lenkijos istorijos seriją. Prie jų turėjo būti pridėti karaliaus Jano III Sobieskio valdymo istoriją vaizduojantys gobelenai, kuriuos sukūrė Mieczysław Szymański (1903–1990). Jie prieš tai dvejus metus buvo eksponuojami Paryžiuje. Kūriniais buvo siekiama perteikti idėją, kad Lenkija nėra besikurianti valstybė, sukurta neseniai priimtu supervalstybių sprendimu, bet turi ilgą istoriją su turtingomis demokratijos ir tolerancijos tradicijomis. Visų pirma, jie priminė Lenkijos, kaip Europos galios, šimtmečius trukusią šlovę.
Daugiau apie parodą.

Witkacy paroda „Pagreičio amžiaus seismografas“
2022 07 08–2022 10 09

Varšuvos meno parodos ir muziejai spalį
Stanisław Ignacy Witkiewicz buvo akylas meno evoliucijos stebėtojas XX amžiaus pirmosios pusės civilizacijos įsibėgėjimo metu. Mokslinius atradimus, iš to kylančią technologinę pažangą ir gilius socialinius pokyčius jis siejo su vis didėjančiu gyvenimo mechanizacijos procesu. Nepaisant teminės orientacijos stokos, Witkacy kūriniai fiksavo moderniosios epochos virsmų ritmą, pajungdami tikrąją istorinę patirtį kūrinio konstrukcinės vienybės reikalavimui.
Ši paroda siūlo naują požiūrį į Witkacy kūrybą, įtraukiant ją į XX amžiaus ir šiuolaikinius teorinius kontekstus. Naujas interpretacijas palengvina sąsajų tarp menininko praktikų ir pasirinktų jo refleksijos temų atsekimas. Todėl vietoj chronologinio pasakojimo rodomi kūriniai buvo sugrupuoti į temines kategorijas, tokias kaip kosmosas, judėjimas, kūnas, meninė vizija, metafizinis pojūtis, istorija ar kultūrinė krizė.
Daugiau apie parodą.

Paroda „Apdairus ir romantiškas. Monetų ir medalių skyriaus šimtmetis“
2022 09 13–2022 12 11

Varšuvos meno parodos ir muziejai spalį
Paroda pasakoja apie Varšuvos nacionalinio muziejaus Monetų ir medalių skyriaus veiklos pradžią ir svarbiausią šios kolekcijos įvykį – dviejų puikių numizmatikos kolekcijų – grafo Kazimiero Sobańskio lenkiškų monetų ir daktaro Władysławo Semerau-Siemianowskio antikvarinių monetų – įsigijimą. Tai vyko 1920 ir 1921 m., kai jauna Lenkijos valstybė steigė savo institucijas, įskaitant ir NMW struktūras. Minėdamas Departamento veiklos šimtmetį, muziejus nori pagerbti pirmuosius jo geradarius, papasakoti apie jų gyvenimus ir aistras bei priminti aplinkybes, kaip jų kolekcijos tapo kertiniu šiandieninės numizmatikos kolekcijos akmeniu. Kartu šis šimtmetis yra puiki proga geriau informuoti lankytojus apie nuostabią monetų ir medalių skyriaus kolekciją ir parodyti jos potencialą.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti Nacionalinį Varšuvos muziejų:


Xawery Dunikowski skulptūrų muziejus (Królikarnia)

ul. Puławska 113a, Warsaw

Xawery Dunikowski kolekcija
Nuolatinė ekspozicija

Varšuvos meno parodos ir muziejai spalį

Xawery Dunikowskis (1875–1964) buvo puikus skulptorius ir pedagogas, nusprendęs perduoti kūrinius, kuriuos vadino savo vaikais, saugoti Lenkijos valstybei. Varšuvos nacionaliniame muziejuje 1948–1949 m. sandūroje surengta jubiliejinė jo kūrybos paroda suteikė galimybę eksponuojamus darbus padovanoti Lenkijos liaudies kariuomenei. Dovanoje – 151 skulptūra, 20 paveikslų ir 25 piešiniai. Mainais Kultūros ir meno ministerija turėjo perduoti jam Królikarnios pastatą Varšuvoje, kuriame būtų jo studija, butas ir jo darbų muziejus. Tačiau per karą sugriautos Królikarnios atstatymas užtruko taip ilgai, kad tik minint pirmąsias Xawery Dunikowskio mirties metines įvyko jo darbų ekspozicija, kurią Liaudies kariuomenės vardu pristatė Marianas Spychalskis. Dovanoje buvo „visuomenei ir Lenkijos valstybei palikę lenkų skulptūros meistro, Liaudies Lenkijos konstruktoriaus profesoriaus Xawery Dunikowskio darbai ir suvenyrai“. Vėlesniais metais muziejus gavo dovanų iš institucijų ir privačių asmenų (tarp jų Antoine’as Cierplikowskis ir dailininko dukra Maria Xawera Dunikowska). Be 108 paveikslų, 246 eskizų ir 380 piešinių, muziejaus kolekcijoje yra daugiau nei 500 skulptūrų iš visų Xawery Dunikowskio meninės karjeros laikotarpių, pradedant terakotos skulptūromis, sukurtomis jo studijų metais („Pusbrolio portretas“ ir „Šykštuolis“; abu 1896 m. ), ir baigiant eskizais paskutiniam jo paminklui („Lenkijos kareivis“; 1963).
Daugiau apie parodą.

Senosios skulptūros kolekcija
Nuolatinė ekspozicija

Varšuvos meno parodos ir muziejai spalį

Senosios skulptūros kolekcijoje yra 1190 dviejų tipų eksponatų – originalių ir neoriginalių. Originalius kūrė skulptoriai, dirbę nuo XVI iki XX amžiaus pradžios, o neoriginalūs kūriniai yra tarptautinių ir lenkiškų šedevrų, sukurtų neautorinėse XVIII–XX amžiaus studijose, liejiniai arba kopijos. Sukaupti originalios skulptūros kūriniai reprezentuoja visas pagrindines Lenkijos ir Europos skulptūros tendencijas. Dauguma seniausių Renesanso eksponatų buvo gauti iš privačių žmonių kaip dovanos ar pirkiniai. Užsienio skulptūros kolekcijoje nuo XVIII a. daugiausia prancūzų kūrinių.
Daugiau apie parodą.

Šiuolaikinės skulptūros kolekcija
Nuolatinė ekspozicija

Varšuvos meno parodos ir muziejai spalį

Šiuolaikinės skulptūros kolekcija buvo atskirta nuo Varšuvos nacionalinio muziejaus kolekcijos ir 2001 m. perkelta į Królikarnia. Ji parodo, kaip keitėsi skulptūros, kaip objekto, performanso ar instaliacijos meno elemento, statusas XX amžiuje. Ją sudaro 1417 objektų, pradedant Henryko Kuna klasicizmo įkvėptomis skulptūromis, avangardinėmis erdvinėmis metalo formomis, parodytomis 1965 m. Elbląge. Taip pat rasite Alinos Szapocznikow eksperimentinių kūrinių, Henryko Stažewskio rankomis tapytų šlepečių, Izos Tarasewicz sukurtų konceptualių darbų. Królikarnios 2013 m. kolekcija yra nevienalytė, apjungianti šiuolaikinės rašytinės meno istorijos kontekste nežinomų menininkų kūrinius ir ją simbolizuojančius vardus, įskaitant Edward Wittig, Katarzyna Kobro, Jerzy Jarnuszkiewicz, Barbara Zbrożyna, Władysław Hasior, Jerzy Bereś, Maria Pinińska-Bereś, Krzysztof Bednarski, Kijewski/Kocur duetą, Joanna Rajkowska ir Agnieszka Polska.
Daugiau apie parodą.

Skulptūrų studija
Nuolatinė ekspozicija

XX ir XXI amžių skulptūrų studija tapo prieinama visuomenei nuo 2013 m. birželio 2 d. Tai buvo didelis muziejaus įvykis ir nauja skulptūrų eksponavimo forma (401 objektas iš Šiuolaikinės skulptūros kolekcijos). Tai ne paroda, o kolekcija, skirta paskatinti visuomenę susipažinti su muziejumi apsilankymų studijoje metu. Lankytojai gali palyginti skirtingų medžiagų savybes, stebėti naujausias meno tendencijas ir netgi imtis savo piešimo studijų.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti Xawery Dunikowski skulptūrų (Królikarnia) muziejų:


Bródno skulptūrų parkas

Kondratowicza / Chodecka, Warsaw

Nuolatinė ekspozicija

Varšuvos meno parodos ir muziejai rugpjūčio mėnesį Brodno

Jens Haaning. „Bródno“. 2012. Fot. Bartosz Stawiarski

2009 m. birželį atidarytas Bródno skulptūrų parkas yra ilgalaikis projektas, kuriame dalyvauja menininkai, Bródno rajono gyventojai, miesto tarybos pareigūnai ir meno institucija – Varšuvos modernaus meno muziejus. Parkas labai greitai tapo viena iš labiausiai atpažįstamų viešojo meno erdvių šioje Europos dalyje.

Šis parkas, esantis Bródno gyvenamajame rajone, Targówek rajono dalyje, anksčiau nebuvo lankomas meno mylėtojų. Būdamas unikalus vietos iniciatyvos pavyzdys, parkas primena įvairias meno tradicijas, eksponuojamus ne galerijose ir muziejuose. Parkas padeda įgyvendinti „socialinės skulptūros“ ir apskritai viešojo meno formulę. Kiekvienas Bródno skulptūrų parke pristatomas darbas turi skirtingą charakterį, ilgaamžiškumą, stilių ir „funkcionalumo“ lygį.

Prie šio projekto prisidėjo šie menininkai: Paweł Althamer, Youssouf Dara, Olafur Eliasson, Jens Haaning, grupė Nowolipie, Susan Philipsz, Katarzyna Przezwańska, Monika Sosnowska ir Rirkrit Tiravanija.
Daugiau apie projektą.

Kaip rasti Bródno skulptūrų parką:


Modernaus meno muziejaus instaliacija

Generolo Šarlio de Golio žiedinė sankryža, Varšuva

Joanna Rajkowska instaliacija „Linkėjimai iš Jeruzalės alėjos“

Varšuvos meno parodos ir muziejai rugpjūčio mėnesį Joanna Rajkowska instaliacija

Joanna Rajkowska instaliacija „Linkėjimai iš Jeruzalės alėjos“

Joannos Rajkowskos „Sveikinimai iš Jeruzalės alėjos“ – palmė, stovinti Šarlio de Golio žiedinėje sankryžoje Varšuvos širdyje, yra jos ikoniškiausias Lenkijos menininis projektas viešojoje erdvėje nuo 1989 m.

Palmė yra priminimas apie žydų bendruomenę, gyvenusią Varšuvoje iki holokausto. Tačiau palmė ne tik signalizuoja apie šį praradimą, bet ir yra naujosios miesto tikrovės simbolis. Tai duoklė chaotiškam, judriam Vidurio Europos didmiesčiui, duoklė įvairovei ir srautui, migracijai ir kaitai. Klimato krizei gilėjant, šis egzotiškas medis atkreipia mūsų dėmesį į vis pavojingesnius pokyčius ir tampa įspėjimu pačiame Varšuvos centre.

Palmė yra absurdiška ir įnoringa. Tai padeda mums išlaikyti atstumą per didelio pompastiškumo metu, dekonstruoja visuomenės ritualus ir leidžia pažvelgti į Jeruzalės alėją kaip į didžiulę sceną, skirtą visą parą besiskleidžiančio miesto reginiui.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti Joannos Rajkowskos instaliaciją „Linkėjimai iš Jeruzalės alėjos“:


Ujazdovskio pilies Šiuolaikinio meno centras

Jazdów 2, Warsaw

Paroda „Karas ir netaika
2022 10 07–2022 11 06

36 drobių serija bendru pavadinimu „Karas ir netaika“ buvo sukurta reaguojant į Rusijos puolimą Ukrainoje 2022 m. vasario mėn. Šie kūriniai primena klasikinius antikarinius meno kūrinius, tokius kaip Jacques’o Callo ofortai „Didieji karo vargai“, sukurtus1629–1633 m. per Trisdešimties metų karą, arba Francisco Goya spaudinius „Karo nelaimės“, sukurtus 1810–1815 m. Napoleonui įsiveržus į Ispaniją. Wyżykowskio paveikslai tiesiogiai susiję su šiuo metu Ukrainoje vykstančiais įvykiais. Tai pabrėžia dviejų šios serijos triptikų pavadinimai: Bucha [Bucza] ir Mariupol. Nepaisant to, jų reikšmė yra universali – jose vaizduojama karo tragedija, jo aukos ir kaltininkai.
Daugiau apie parodą.

Paroda „Įtakos mašina
2022 06 24–2022 11 06

Paroda „Įtakos mašina“ Varšuvos meno parodos ir muziejai rugpjūčio mėnesį

„Įtakos mašinos“ instaliacijos vaizdai Ujazdovskio pilies Šiuolaikinio meno centre. Fot. Daniel Czarnocki

„Įtakos mašina“ yra antropologinis tyrimas, skirtas Soroso šiuolaikinio meno centrams (SCCA) – precedento neturinčiam meno centrų tinklui, kuris dešimtajame dešimtmetyje egzistavo dvidešimtyje Rytų Europos sostinių.

Parodoje pristatoma pasaulinė svarbiausių šiandienos menininkų istorinio ir šiuolaikinio meno kūrinių apžvalga. Parodoje yra didelis archyvas apie visą SCCA tinklą, kuris leidžia pirmą kartą ištirti institucionalizuotas kuratorių praktikos strategijas pirmaisiais SCCA tinklo veiklos metais – įtakos trajektorijas, kurios veda į specifines kultūros produkcijos rūšis, kurios ir toliau rezonuoja mūsų šiuolaikiniame pasaulyje. Muziejaus salės yra suskirstytos į antropologines temas, tokias kaip neoliberacija, avangardo netikrumas, identiškumas ir taktinis žiniasklaidos raštingumas. Šios temos suteikia holistinį turą per šio pereinamojo laikotarpio šurmulį ir susiformavusią kultūrinės produkcijos lanką, tiriant, ką tai reiškia mūsų šiuolaikinio meno supratimui.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti Ujazdovskio pilies Šiuolaikinio meno centrą:


Karaliaus Jano III rūmų muziejus Vilanove

ul. Stanislawa Kostki Potockiego 10/16, Warsaw

Paroda „Potockių kolekcija“
Nuolatinė ekspozicija

Paroda „Potockių kolekcija“
Pirmajame Vilanovo rūmų aukšte šiuo metu galima pamatyti puikių paveikslų iš Stanislovo Kostkos ir Aleksandros Potocki inicijuotos kolekcijos – įsk. garsųjį „Salvator Mundi“ („Pasaulio gelbėtoją“) – kadaise laikytą paties Leonardo da Vinci kūriniu.

Ši tapybos paroda daro viską, kad ištikimai atkartotų Stanisławo Kostkos Potockio kolekcionavimo aistras. Jo kelionės po Europą buvo persipynusios su apsilankymais garsiausiose meno galerijose. Tos užsienio kolekcijos buvo puikus įkvėpimo šaltinis. Perskaityti Potockio kelionių dienoraščiai įrodo, kad magnatas savo galeriją planavo jau pirkdamas įvairių istorinių laikotarpių paveikslus. Potockis savo sąsiuvinyje su menininkų parašų kopijomis (Steganographie des Peintres) vertina tapytojų kūrybą, skirdamas balus keturiose kategorijose: kompozicijos, piešimo įgūdžių, spalvų ir raiškos (vitrinoje pateikiama vieno lapo kopija). Aleksandros ir Stanislovo Kostkos Potockų 1805 m. viešai prieinama Wilanów kolekcija vargu ar buvo atsitiktinumas. Tai gerai apgalvotos ir nuosekliai sukurtos kolekcionavimo koncepcijos, kuri buvo įgyvendinta tinkamoje aplinkoje, atsižvelgiant į istorinės karališkosios rezidencijos genius loci, rezultatas. Kolekcijai sukurti reikėjo ne tik materialinių priemonių, bet ir intelektualinio, emocinio bei žinių kapitalo.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti meno centrą Karaliaus Jano III rūmų muziejų:


Nacionalinė meno galerija „Zacheta“

pl. Małachowskiego 3, Warsaw

Susan Mogul paroda „Kas šiais laikais tampa legenda
2022 08 05–2022 10 30

Susan Mogul

Susan Mogul paroda atidžiau apžvelgia jos novatorišką kūrybinę praktiką nuo 1970-ųjų iki šių dienų. Amerikietės menininkės – gimusios Niujorke, bet nuo septintojo dešimtmečio gyvenančios ir dirbusios Los Andžele – kūrybos pristatyme bus pateikiami vaizdo įrašai, naujausi jos filmai, objektai ir darbai ant popieriaus. Parodoje – ikoniški ir anksčiau retai rodomi Mogul darbai, taip pat naujausi darbai, paruošti specialiai „Zacheta“ galerijai.
Daugiau apie parodą.

Mariola Przyjemska paroda „Vartojimas, statyba ir melancholija
2022 09 16–2023 01 08


Tai pirmasis toks išsamus Mariolos Przyjemskos kūrybos pristatymas, apjungiantis visų jos karjeros laikotarpių kūrybą. Monografinėje parodoje bus pristatyta daugiau nei 100 kūrinių, sukurtų per pastaruosius keturis dešimtmečius. Joje siekiama naujoviškai pristatyti šios menininkės, kuri visada remiasi pažangiausiomis ir tradicinėmis medijomis – nuo tapybos ir piešimo iki fotografijos ir vaizdo įrašų, kūrybą. Przyjemska gyvai ir angažuotai komentuoja tikrojo ir simbolinio lenkiško kraštovaizdžio virsmą po transformacijos. Dešimtojo dešimtmečio pradžioje – beveik dešimtmetį anksčiau nei sociologai ir kultūros tyrinėtojai – ji atrado prekės ženklo ir logotipų svarbą šiuolaikiniame pasaulyje. Nepaisant to, menininkė dar neužėmė deramos vietos šiuolaikinio Lenkijos meno kanone – ji pasirodė svarbiose grupinėse parodose šalyje ir užsienyje, dažnai kritinio meno kontekste, tačiau be didelio atgarsio.
Daugiau apie parodą.

Paroda „Vakaro diskomfortas
2022 07 16–2022 10 16

Paroda „Vakaro diskomfortas“

„Vakaro diskomfortas“ – tai daugiausia per pastaruosius trejus metus (2020–2022 m.) sukurtų darbų paroda, naudojant įvairiausias priemones: nuo pastaruoju metu didžiulio populiarumo sulaukusios tapybos iki piešimo, skulptūrinės instaliacijos, video, fotografijos, keramikos, tekstilės, pasirodymų ir veiksmų. Tarp 1985–2000 m. gimusių menininkų yra ir naujausių debiutantų, ir nusistovėjusias pareigas bei pripažintą meninę praktiką turinčių menininkų, kurių darbai Zachėtoje dar nebuvo rodomi. „Jaunystė“ yra problematiška ir miglota kategorija, o meninių reiškinių stebėjimas per kartų objektyvą gali atrodyti nesuderinamas su šiuolaikiniais laikais, todėl amžius nėra lemiamas kriterijus.
Daugiau apie parodą.

Paroda „Žaidimai ir žaislai
2022 07 29–2022 10 09

Paroda „Žaidimai ir žaislai“
„Žaidimai ir žaislai“ – tai paroda, kurioje pristatomi žaidimai, kurie linksmina, moko ir sujungia kartas, taip pat jaunųjų lenkų dizainerių sukurti žaislai ir daiktai poilsiui. Šiais daiktais gali naudotis ir vaikai, ir suaugusieji. Jie yra tiek iš analoginio, tiek ir virtualaus pasaulių. Daugelis jų edukaciniai, skatinantys intelektinį vystymąsi ir naujų įgūdžių įgijimą, o kiti yra labiau sportinio pobūdžio. Visi jie leidžia naudingai leisti laisvalaikį, lavina kūrybiškumą bendraujant su kitais žmonėmis ir kartais net griauna barjerus.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti nacionalinę meno galeriją „Zacheta“:


 Varšuvos arkivyskupijos muziejus

Dziekania 1, Warsaw

Stanislovo Koguciuko paroda „Gyvenimo džiaugsmas“
2022 10 06–2022 11 13

Stanisławo Koguciuko paroda „Gyvenimo džiaugsmas“ – pirmasis Varšuvos Pławanice dailininko paveikslų pristatymas. Savo darbuose, tapytuose aliejiniais dažais ant medienos plaušų plokštės, jis vaizdavo pasaulį, kurį mato aplinkui, išreiškė, kaip gyveno, ką mąsto, koks yra.

Varšuvos arkivyskupijos muziejuje vyksiančioje parodoje bus pristatyta 120 darbų įvairiomis temomis iš Chełm žemės muziejaus kolekcijų bei privačių Jagodos Barczyńskos ir Krystynos Mart kolekcijų bei kitų privačių kolekcijų. Bus šventųjų atvaizdų, religinių ir žanrinių scenų, paveikslų, dėl savo formos vadinamų gobelenais, taip pat gausybė satyrinio pobūdžio vaizdų, kuriuos menininkė pavadino „Humoru“.
Daugiau apie parodą.

Paroda „Daugiau nei peizažas? Agatos Jóźwiak Karpatų peizažai“
2022 09 28–2023 01 08


Kviečiame žygiuoti į kalnus, žygiuoti tyliai ir tyloje, susipažinti su kalnų, tušo, teptuko ir popieriaus paslaptimi. Menininkė Agata Jóźwiak ir jos kalnų peizažų serija kviečia mus į kelionę.
Parodoje pristatyta apie 30 paveikslų, sukurtų gamtoje tapyba tušu – Kinijoje ir Japonijoje šimtmečius žinoma, tačiau Lenkijoje šiandien reta technika.
Daugiau apie parodą.

Paroda „Beksiński – Anos ir Piotro Dmochovskių kolekcija“
2022 09 28–2023 01 08

Zdzisławas Beksińskis (1929–2005) – vienas iškiliausių XX amžiaus Lenkijos menininkų, inžinierius, architektas, tapytojas, skulptorius, fotografas, braižytojas ir kompiuterinės grafikos dizaineris.
Tai jau ketvirtoji dailininko darbų paroda iš Dmochowski kolekcijos muziejuje. Pirmoji įvyko 1995 m. 2004 m. Varšuvos publika turėjo galimybę pamatyti keletą menininko darbų kaip „Visions de ténebrès“ pristatymo dalį. 2018 m. bendradarbiaujant Dmochovskių šeimai ir Paryžiaus Galerie Roi Doré buvo surengta paroda „In hoc signo vinces“. Buvo rodyti paveikslai, piešiniai, unikalios fotografijos. Šiandieniniame pristatyme surinkta beveik 30 vaizdų. Kai kurie iš jų anksčiau buvo eksponuojami Čenstakavos miesto dailės galerijoje, kiti atkeliavo tiesiai iš Prancūzijos.
Daugiau apie parodą.

Paroda „Šventas ir profaniškas“
Nuolatinė ekspozicija

Paroda „Šventas ir profaniškas“
Muziejaus kolekciją sudaro įspūdinga liturginės tekstilės, auksakalių, skulptūrų, paveikslų, piešinių ir grafikos kolekcija. Ankstyvosios tapybos kolekcijos puošmena – italų dailininko Francesco Bassan „Piemenų garbinimas“ (1575 m.). Lenkų tapybai, be kita ko, atstovauja Matejko, Rustemas, Simmleris, Wyspiańskis, Pankiewiczius, Malczewskis, Vlastimilas Hoffmannas. Atskirą vietą kolekcijoje užima lenkų šiuolaikinė tapyba, ypač nepriklausomas 1980-ųjų menas, įskaitant išeivijos menininkų (Józef Czapski, Jan Lebenstein, Adam Kossowski) kūrinius.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti Varšuvos arkivyskupijos muziejų:


Galerija „lokal_30“

Wilcza 29a/12, Warsawa

Elka Krajewska & KrajM ir svečiai Tu turi būti čia!
2022 09 29–2022 12 02

Elka Krajewska jau beveik dvidešimt metų lydi savo mamą Mariją (KrajM) kūrybos procese – ji yra jos mentorė, darbų bendraautorė, parodų organizatorė ir vadovė meno pasaulyje. KrajM iš tikrųjų yra dviejų moterų potencialo derinys – viena kitą palaikančios, įkvepiančios, išgyvenančios šią mamos ir dukros kūrybą Matrijoje, bendroje erdvėje, švelniai ir atkakliai siejančios tikrovę su meno, vaizduotės ir emocijų pasauliu.

Kelerius metus Marija kovojo su Alzheimerio liga. Tapyba ir piešimas tapo labai svarbiu elementu, padedančiu išlaikyti tokią būklę, kuri leistų kuo ilgiau funkcionuoti kasdieniame gyvenime. KrajM mirė šios vasaros rugpjūčio 1 d. Paskutinis jos darbas sukurtas 2021 m. yra „Tu turi būti čia!“, todėl tai ir atsigręžimas į tam tikrą tarpsnį, pasinėrimas į tai, kas buvo, kūrinys iš čia ir dabar.

Tu turi būti čia!“ yra istorija apie kalbą jos praradimo ir naujų bendravimo būdų kūrimo kontekste. Tai emocinga ir neapsakoma kelionė per ligą ir viską, kas su ja susiję. Parodoje eksponuojami Elkos Krajewskos darbai, įsk. „Dromoi Pros Matria“, dokumentinis vaizdo koliažas su nuostabia Felice Rosser muzika, nuotraukomis, instaliacijomis ir paveikslais. Svarbus parodos elementas – įtraukti ir kiti menininkai, kurie Elkos Krajewskos kvietimu prisijungs prie atsisveikinimo su KrajM.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti galeriją „lokal_30“:


Galerija „Raster“
ul. Wspólna 63, Warsawa

Emilia Kina paroda „Le soir qui tombe“
2022 09 29–2022 11 10

Ar paveikslas daugiau slepia, nei atskleidžia? Emilija Kina nagrinėja paveikslų prigimtį, juose glūdinčią iliuziją, fizinę jų konstrukciją. Savo darbuose ji dažnai netiesiogiai užsimena apie modernaus ir šiuolaikinio meno istorijos formas.

„Le soir qui tombe“ – tai belgų siurrealisto René Magritte’o paveikslo pavadinimas ir įkvėpimo šaltinis Kinos daugiapakopei tapybos istorijai. Kinos paveikslai galerijos erdvėje išdėstyti inscenizacija, kurios tema – gamtos cikliškumas ir jai būdinga dramaturgija, žmogaus polinkis skaityti pasaulį – ir meną – kaip romantišką reginį. Ši vaizdinga koncepcija žada didingą malonumą ir nerimą, susijusį su laukiamos akimirkos, idealios akimirkos, šio vieno vaizdo, trapumu.
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti galeriją „Raster“:


Galerija „Le Guern“
ul. Katowicka 25, Warsawa

Jiři David paroda „Metastazės“
2022 09 29–2022 11 15

Per pastaruosius metus sukurtuose kūriniuose Jiři David savo prisiminimus, emocionalumą ir vaizduotės intymumą gretina su krize, galia ir smurtu. Jis įtraukia žiūrovą, kurio pojūčiai ir empatija, susidūrus su formaliai neįvertintais vaizdais, balansuoja tarp skaitymo aktų ir nesusipratimų.

„Žiūrint į skirtingus madonų, vienuolių, moterų su chalatais veidus, mus jaudina tai, kad jų akys paslėptos, tačiau jų netrūksta. Figūrų dvasingumą sugeria  materialus pasaulis. Per išpuoselėtas erdvines struktūras išnyra salos, pilnos erozinių žemėlapių, teritorijos, kuriose slypi ne tik pavojai, bet ir intymus grožis. Jų dviprasmiškumas netikėtai nustebina žiūrovą, priversdamas nusiteikti. Dainavimas su dėkingumu, jis gaudo Dievo kvapą. Viską išbando vaizduotė. Tačiau niekada nebūna pirmųjų asociacijų, o kultūrinės sąvokos, tokios kaip tikėjimo idealizavimas, klasikinė ikonografija ir fragmentiškas suvokimas. Pasaulis ir protas. Šiose scenose esame įkelti į daugialypių reikšmių, jų sluoksniavimosi ir besikeičiančių interpretacijų erdvę, kai viskas, kas asmeniška, yra vaizduotė. Kai ejakuliacija yra hipergarsinė. Kai tyla nėra tik tyla. […] Kai to, kas matoma, negalima perskaityti ar patikrinti, nes iškyla galimas nesuvokimo principas. Kur visa vaizduotė yra asmeninė. Kur vaizduotė yra intymi. Ten, kur nepolitinė valdžia yra intymi. Kur visas instinktas yra išsipildymas ir džiaugsminga empatija.“ (Jiři David)
Daugiau apie parodą.

Kaip rasti galeriją „Le Guern“:


Šioje apžvalgoje pateikiame 2022 metų spalio mėnesio Varšuvos meno muziejų ir parodų sąrašą, o visus su šiomis parodomis susijusius straipsnius bei naujausius mėnesinius muziejų ir parodų sarąšus rasite čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!