Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 7 spalio d. 10:13
Į „Menininko anketos“ klausimus atsako aktorė Gabrielė Ladygaitė

Spektaklis „Fedros meilė“. G. Ladygaitė ir D. Starkauskas (rež. L. Kutkaitė) | P. Žižliausko nuotr.

„Menininko anketa“ – išskirtinė „Vilniaus galerijos“ portalo rubrika. Jos pašnekovai turi galimybę iš daugiau nei dvidešimties paruoštų klausimų išsirinkti juos labiausiai dominančius. Šįkart į klausimus atsako aktorė Gabrielė Ladygaitė. 

– Kaip apibūdintumėte savo kūrybą? Kas paskatina Jus kurti? Kokios temos Jus labiausiai domina?

– Kurti mane paskatina žmonės: kaip jie būna,  ką jaučia, kodėl jaučia. Ir kuo toliau, tuo labiau supranti, kad mūsų išmokti „gerieji – blogieji“ pradai neegzistuoja. Gyvenime atsiranda aplinkybės ir tavo pasirinkimai.

G. Ladygaitė | B. Frątczak nuotr.

– Ar Jums svarbu, kad menas atspindėtų šiuolaikines socialines problemas, o gal svarbiau, kad kalbėtų amžinomis, fundamentaliomis temomis? Ką Jūsų kūrybai reiškia socialinis kontekstas ir šių dienų problematika (pavyzdžiui, feminizmas, LGBT ir pan.)?

– Labai svarbu atsižvelgti į tai, kas vyksta šiandien. Svarbu, kad apie tai nebūtų kalbama priverstinai, kad apie tai kalbėti yra „fasonas“. Tai labai jaučiama. Nieko nėra gražiau, kai kūrėjas pasidalina savo pasaulio matymu, tai ką ji/jis išgyvena ir kas jai/jam svarbu. Stebint kūrinį  tas labai jaučiasi. Tu išsineši visai kitokį įspūdį, nes  kuriantys žmonės turi pasakoti ne tik faktais, o ir per minimalius momentus.

– Ar Jums tenka susidurti su kūrybinėmis krizėmis? Iš kur jos kyla ir kaip pavyksta su jomis susitvarkyti?

– Žinoma, praktiškai po kiekvienos premjeros. Iš pradžių tai gąsdino, bet dabar jau žinai, kad tikrai taip bus, kad plius/minus 10 dienų po nežinosi kur dėtis, ir tai nėra blogai, tai natūralu. Todėl leidžiu sau tiesiog  išbūti.

– Kokie Jūsų kūrybiniai ateities planai? Didžiausia siekiamybė? 

– Šiuo metu prodiusuoju ir daug rašau, kas bus ateityje – negaliu pasakyti. Bet siekiamybė, nesvarbu, ką darau, man išlieka viena – gebėjimas kurti.

– Kokia kūrybinė atmosfera Jums reikalinga? Ar turite tam tikrų ritualų, kurie neatsiejami nuo Jūsų kūrybos proceso? Kuriuo paros metu dirbate produktyviausiai?

Kur- visai nesvarbu. Man svarbiausia chebra, t. y. komanda. O repetuoti galima nors ir garaže.

O asmeniniai procesai mano įvairūs – priklauso nuo madžiagos ir temos. Kartais užtenka pasivaikščiot šeštą ryto, kartais reikia sedėt per naktį ir gilintis. Įvairiai. Nors „dirbasi“ tikrai geriau ryte. Kas yra paradoksalu.

„Vilniaus galerija“ kviečia menininkus tapti rubrikos „Menininko anketa“ pašnekovais! Jei norite atsakyti į klausimus ir publikuoti savo kūrybą, susisiekite el. paštu vilniausgalerija@gmail.com arba asmenine žinute feisbuke

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!