Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 9 spalio d. 15:21
Brandinta idėja aktualizuojasi – fotomenininkai įtvirtina naują susitikimų formatą
Fotografijos savaitgalis

Gintas Kavoliūnas. Fot. Ričardas Grigas

Spalio 15 -16 dienomis Vilniuje, Nacionalinėje dailės galerijoje, vyks „Fotografijos savaitgalis“ – vienintelis toks renginys Lietuvoje, jau antrus metus kviečiantis lankytojus į turiningą fotografijos meno pasaulį. Renginyje susiburs per pusšimtį fotomenininkų – ir žinomų vardų, ir jaunųjų talentų – asmeniškai pristatysiančių analoginius ir skaitmeninius atspaudus bei fotografijos leidinius.

Šiais metais tarp dalyvių gausėja ir šalies nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatų, prisijungia ir keli užsienio fotografai, reziduojantys ar gyvenantys Lietuvoje. Visus autorinius darbus bus galima vietoje ir įsigyti. Įsikurs knygų erdvė, kurioje bus galima susipažint bei įsigyti ir naujausių fotografijos leidinių.  Dviejų dienų renginio metu organizuojamos diskusijos bei kviečiama klausytis pranešimų bei pokalbių apie fotografijos meną ir jo kolekcionavimo ypatumus, fotografijos technologijas, mobilią fotografiją bei dirbtinį intelektą fotografijoje, apie autorių santykį su atspaudais. Renginys yra atviras visiems, be įėjimo mokesčio.

#fotografijossavaitgalis

Gausi lietuviškos fotografijos kultūra, Lietuvos fotografijos mokykla, klasikinė lemiamo momento fotografija, transformuojančios šiuolaikinio meno patirtys, formos ir turinio dichotomijos įtampos, riba tarp meno ir medijos bei vizualinių užrašų, turtinantis kultūriškai ir vertybiškai fotografijų kolekcionavimo potencialas atveria spalvingą ir įtraukų fotografijos pasaulį.

Atminties ir autentiškų istorijų kultūra fotografijoje beribė – fotografuojame norėdami prisiminti, kokį vaizdinį žmonės, santykiai, objektai ar įvykiai atvėrė arba apie ką įkvėpė permąstyti.  Fotografijoje glūdi ir platesnės kultūrinės žiūros perspektyvos – tai būdas išsamiai artikuliuoti tylą ar vyksmą, susijusį su jausmo sandara. Greitėjančiame ir fragmentuotame virtualiame pasaulyje, meninių fotografijų atspaudai, užfiksuojantys ir atskleidžiantis tik fiziniam fotografijos spaudiniui būdingus kontekstus bei idėjas, vėl tampa aktualūs.

Kelis metus sklandančios idėjos apie fotografijos meno pardavimo platformą įgalino šio bendruomeninio renginio iniciatorius užsibrėžti siekį – plėsti fotografijų atspaudus kolekcionuojančiųjų ratą Lietuvoje, kalbėti apie fotografijos kultūrą ir kultūrines kolekcijų prasmes, kuriose gali persipinti ir istorinė, ir meninė, ir asmenybinė dimensijos bei galimybė atrasti autentišką regos  filosofiją arba ugdyti filosofinę regą per fotografinius vaizdinius.

„Fotografijos savaitgalis“ rekomenduoja Nacionalinėje dailės galerijoje apžiūrėti iki spalio 16 d. vykstančią parodą „Kartais Vėtrai taip atrodo“, aktualizuojančią Veronikos Šleivytės (1906-1998) fotografijų archyvą, bei nuolatinėje ekspozicijoje pristatomus fotografijos kūrinius iš Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus XX-XXI a. Lietuvos dailės rinkinio. Daugiau informacijos apie parodas, ekskursijas ir lankymosi bilietus ieškokite www.ndg.lt.

Fotomenininkų bendruomenė ir organizacinė komanda dėkoja Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus ir Nacionalinės dailės galerijos kolektyvams už dalijimosi ir tvarumo kultūros puoselėjimą, suteikiant NDG erdves „Fotografijos savaitgalio“ renginiams.

Pokalbių programa NDG Auditorijoje:

ŠEŠTADIENIS, spalio 15 d.

Menininkai apie aktualijas:

12.00  val. Agnė Gintalaitė ,,Kaip dirbtiniu intelektu įkrauti robotai ,,supranta” fotografiją ir kaip fotografams suprasti robotus“.

13.00 val. Dovilė Dagienė pristatys atidaromą žymios amerikiečių-vengrų fotografės Sylvios Plachy parodą „Kada bus rytojus“ („When Will It Be Tomorrow“).

14.00  val. Virginijus Kinčinaitis „Instagraminės menotyrininko refleksijos “.

Kolekcionavimas:

16.00 val. Pokalbis su kolekcininkais: Daiva Lialyte, Žaneta Fomova ir Edmondu Kelmicku. Moderuoja Zigmas Pakštaitis.

Archyvai:

17.30 val. „Antanas Ingelevičius: menininkas, fotografas, aktorius“. Archyvo aktualizavimas. Vitalija Jočytė ir Gytis Grižas.

SEKMADIENIS, spalio 16 d.

Menininkai apie aktualijas:

13.00 val. „Fotografas ir fotografijos atspaudas“: Remigijus Treigys, Gintautas Trimakas.

15.00 val. Mindaugas Meškauskas „Fotografinių procesų terminija – autoriaus saviraiška ar tyrėjų klasifikacija?“

Lėto meno ir kūrybiškumo dirbtuvių gerbėjai kviečiami registruotis į  patyriminį  fotografijų kolekcijos „Herojės kelionė“ pristatymą, kurį rengia kūrybiškumo fasilitatorė Gerda Šeirė.
Aprašymas ir patyriminių dirbtuvių laikas https://forms.gle/CZ1hPV9zNi3qGwyq5

Fotografijos kultūra atveria plačius kontekstus bei visada išlieka gyvenimo tyrinėjimo šaltiniu. Primena praeitį, pagauna dabartį, išlieka ateičiai universalia kalba.

 

2021 metų „Fotografijos savaitgalio“, vykusio „Dūmų fabrike“, akimirkos užfiksuotos Ričardo Grigo:

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!