Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 28 spalio d. 16:36
Po atviru dangumi: „Mažosios Lietuvos paveikslų sodas“ atviras visuomet

Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas

Šį kartą „Lietuvos meno ir kultūros erdvių“ rubrikoje – viena unikalesnių šalies meno erdvių. Tai – Bitėnuose, netoli Rambyno kalno, įsikūręs „Mažosios Lietuvos paveikslų sodas“, veikiantis po atviru dangumi.

2003 metais įkurta galerija dirba ištisus metus, o lankytojai gali išvysti apie pusšimtį Lietuvos ir užsienio dailininkų sukurtų, didelės apimties tapybos bei skulptūros darbų. Per jau daugiau nei dešimtmetį vykstančius plenerus čia apsilankė ir savo kūrinius paliko ne vienas Lietuvos ir užsienio menininkas, tarp jų – Vytautas Kaunas, Sigutė Ach, Arvydas Kašauskas, Gražvydas Kardokas, Aloyzas Stasiulevičius, Angelina Banytė, Agnieszka Rogoz (Lenkija), Irakli Gabecadze (Gruzija) ir kiti.

Šalia „Mažosios Lietuvos paveikslų galerijos“ veikia ir Martyno Jankaus muziejus, pristatantis iškilaus Mažosios Lietuvos visuomenės veikėjo ir patrioto gyvenimą, veiklą. Muziejuje eksponuojami asmeniniai visuomenininko daiktai, daugybė laiškų ir senosios periodinės spaudos leidinių, kadangi M. Jankus buvo „Aušros“, „Garso“ redaktorius bei leidėjas. Muziejuje galima daugiau sužinoti ir apie kitus žymius, iš šio krašto kilusius žmones – Vydūną, J. Vanagraitį, V. K. Banaitį ir kitus.

M. Jankaus muziejuje ir „Mažosios Lietuvos paveikslų sode“ nuolat vyksta įvairūs kultūriniai ir edukaciniai renginiai, jau minėti dailininkų, įskaitant ir jaunuosius kūrėjus, plenerai. Sodas–galerija įspūdingai atrodo tiek vasarą, tiek krintant medžių lapams ar žemei pasidengus storu sniego sluoksniu – kiekvienas metų laikas vis kitaip „nuspalvina“ čia eksponuojamus darbus ir kviečia džiaugtis nuostabia Bitėnų kaimo gamta.

Daugiau informacijos apie  „Mažosios Lietuvos paveikslų sodą“ ir M. Jankaus muziejų rasite internetinėje svetainėje bei Facebook paskyroje.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!