Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 7 gruodžio d. 07:24
„Gerų filmų sąrašas“ #7: filme išgarsintą Tailando paplūdimį teko uždaryti dėl turistų antplūdžio

Kadras iš filmo.

Aktoriaus Leonardo DiCaprio pavardė pirmiausia asocijuojasi su filmais „Titanikas“, „Kuždesių sala“, „Volstryto vilkas“, „Pradžia“… Tačiau retas yra girdėjęs apie 2000-aisiais metais pasirodžiusią kino juostą „Paplūdimys“ („The Beach“), kurioje pagrindinį vaidmenį DiCaprio atliko, būdamas 24-erių. Garsaus britų režisieriaus Danny Boyle („Traukinių žymėjimas“, „Lūšnynų milijonierius“) darbas „IMDb“ kino platformoje vertinamas kiek mažiau nei septynetu, tačiau, mano manymu, tikrai nusipelno dėmesio visų žiūrovų, kurių širdyse dega noras maištauti ir keliauti.

„Paplūdimys“ – filmas apie bėgimą, degimą, norą viską išbandyti savo kailiu, žodžiu, apie jaunystę ir paskutinio Žemėje rojaus, kuriame neegzistuoja įprastos visuomenės taisyklės, paiešką. Jaunas amerikietis, atvykęs į Tailandą, išgirsta būtent apie tokią vietą ir nusprendžia ją pasiekti kartu su dviem Bankoke sutiktais jaunuoliais. Civilizacijos nepaliestoje saloje trijulė atranda komuną, gyvenančią atokiai nuo likusio pasaulio, ir netrukus tampa jos dalimi. Tačiau tai, kas atsiskyrėliams iš pradžių atrodo kaip rojus, ilgainiui tampa pragaru Žemėje… (Kai kuriems žiūrovams visa tai galėtų pasirodyti kiek panašu į „Musių valdovą“.)

 

Kiek ironiška, kad filmas, kritikuojantis vartotojiškumą, paskatino milžiniškus turistų antplūdžius į salą, į kurią „Paplūdimyje“ buvo įžengusi tik nedidelė grupelė žmonių. Kino juosta nufilmuota Tailandui priklausančios Phi Phi Leh salos paplūdimyje Maya Bay, kuris po filmo pasirodymo žaibiškai išpopuliarėjo. DiCaprio vardu „pakrikštytame“ paplūdimyje kasdien apsilankydavo daugiau nei 5 tūkst. turistų, keliaujančių iš netoliese esančių Puketo, Krabi ir Phi Phi salų. Pastarosios yra laikomos vienomis gražiausių Pietryčių Azijoje – jos vilioja įspūdingomis uolienomis, ryškiu turkio spalvos vandeniu ir spalvinga jūros gyvūnija. Deja, būtent dėl išaugusio minėtų turistų srauto paplūdimį teko uždaryti – tam, kad būtų atgaivinta žmonių nualinta ekosistema.

Nors paplūdimys šiandien užvertas, pasigrožėti juo galite filme. Kadaise jis man paliko nemenką įspūdį, kurį galėčiau palyginti su „Kovos klubo“ ar „Traukinių žymėjimo“ keliamais jausmais. „Paplūdimį“ rekomenduoju jauniems nutrūktgalviams!

„Gerų filmų sąrašas“ – lietuvių kalbos mokytojo 11-12 kl. mokiniams ir visiems vyresnio amžiaus žiūrovams sudarytas dėmesio vertų kino juostų rinkinys, kurį sudaro 100 vaidybinių ir 25 dokumentiniai filmai. Sąrašą galite rasti puslapyje www.lietuviukalbosmokytojas.lt.  


Nuo šiol PATREON platformoje (spauskite čia) galite prisidėti prie lietuvių kalbos mokytojo vykdomų projektų (filmų ir knygų rekomendacijų, mokytojo dienoraščio, tinklalaidės apie švietimą ir kt.). Prisijungę ne tik padėsite šviesti visuomenę, bet ir rasite įdomaus turinio sau!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!