Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 27 gruodžio d. 12:06
Ryškiausi teatro veidai: Krzysztof Warlikowski
Krzysztof Warlikowski portretas

Krzysztof Warlikowski | D. Kruczynski nuotr.

Krzysztof Warlikowski (g. 1962 m. gegužės 26 d. Ščecine, Lenkijoje) – lenkų teatro režisierius, Nowy Teatr Varšuvoje įkūrėjas ir meno vadovas.

Jogailos universitete (Krokuvoje) studijavo istoriją, filosofiją ir romanų kalbas, o Paryžiaus universitete mokėsi antiką, prancūzų kalbą ir literatūrą. 1993 m. K. Warlikowski baigė režisūros studijas L. Solskio aukštojoje teatro mokykloje (Krokuvoje). Vienas iš jo mokytojų buvo Krystianas Lupa. Po studijų kurį laiką dirbo jo asistentu. Taip pat asistavo tokiems kūrėjams, kaip Peter Brook, Giorgio Stehler ir Ingmar Bergman.

Susiję:

Pirmuosius spektaklius K. Warlikowski pastatė Senajame Krokuvos teatre. Vėliau kūrė įvairiuose Lenkijos miestuose, Belgijoje, Olandijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje, Ispanijoje. Pastatė nemažai operų. 2008 m. įkūrė Nowy Teatr – vieną svarbiausių šiuolaikinių teatrų visoje Europoje. Čia gimė ir „(A)pollonia“ – ko gero žymiausias režisieriaus darbas. Tai 2009 m. pastatytas epinis spektaklis, paremtas antikos ir šiuolaikinių rašytojų kūriniais. Jame susipina Trojos karas, Antrasis pasaulinis karas, Holokaustas ir pasiaukojimo tėvynei temos.

2008 m. gavo Europos teatro premiją už naująsias teatro realybes, 2021 m. Venecijos teatro bienalėje pelnė Auksinį liūtą už gyvenimo nuopelnus. K. Warlikowski – vienas žymiausių ir kontroversiškiausių teatro režisierių visame pasaulyje. Savo spektakliuose nagrinėja šiuolaikinio pasaulio problemas, seksualumo, tapatybės paieškų temas.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!