Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 28 gruodžio d. 15:22
Švedų į „Oskarą“ išsiųstame detektyve – grandiozinis religijos ir politikos susidūrimas
Kairo sąmokslas

Kadras iš filmo „Kairo sąmokslas“

Su detektyvu „Nutikimas Nilo Hiltono viešbutyje“ (The Nile Hilton Incident, 2017) egiptiečių kilmės švedų režisierius Tarik Saleh Švedijos nacionaliniuose kino apdovanojimuose geriausio filmo kategorijoje nugalėjo Rubeno Östlundo „Kvadratą“. Praėjus penkeriems metams abu režisieriai su naujausiais filmais vėl susidūrė ir Kanuose, ir tarptautinėje arenoje. T. Saleho naujasis filmas „Kairo sąmokslas“ (Walad Min Al Janna, 2022) – Švedijos kandidatas į „Oskarą“, Kanuose pelnė geriausio scenarijaus prizą, o nuo sausio 6 d. bus rodomas ir Lietuvos kino teatruose.

„Kairo sąmoksle“ susiduria dvi jėgos – religija ir politika. Filmo centre – išskirtiniais gabumais apdovanotas žvejo sūnus. Jis netikėtai gauna valstybinę stipendiją prestižiniame Al Azcharo universitete Kaire, kur anksčiau naktimis po antklode knygas skaičiusiam jaunuoliui atsiveria beribės knygų lentynos, saugomos tūkstantmetėje religijos ir mokslo šventovėje. Tačiau netrunka paaiškėti, kad išminties rūmų koridoriai persmelkti veidmainystės, politinių intrigų ir konspiracijų. Vaikinas prieš savo valią įsivelia į mirtinai pavojingą galios žaidimą, kuriame jį kaip šachmatų figūrėlę stumdo ciniškas, tačiau principingas valstybės saugumo agentas. Ar paprasto vaikino protas pajėgs išnarplioti korupcijos ir manipuliacijų voratinklį, neperskiriamai suraizgiusį dvi galias – valstybę ir religiją?

Kairo sąmokslas

Kadras iš filmo „Kairo sąmokslas“

Garsus „The Guardian“ kino kritikas Peteris Bradshaw juostą prilygino rašytojo John le Carré detektyvams. Ir ne veltui. Kaip teigia pats režisierius, jis perskaitė visas šio autoriaus knygas bent du kartus. T. Saleh įkvėpė ir Umberto Eco „Rožės vardas“, kurią perskaitęs, jis pradėjo galvoti, ar galėtų papasakoti panašią istoriją islamo religijos kontekste?

Tiek režisieriaus močiutė, tiek senelis augo žvejų kaime, tačiau abiem pavyko įgauti išsilavinimą. Senelis netgi buvo priimtas į garsųjį Al Azcharo universitetą Kaire. 10-aje dešimtmetyje įkurtas universitetas yra laikomas viena svarbiausių Šiaurės Afrikos ir Artimųjų Rytų islamo mokyklų. Net ir šalį valdant skirtingiems okupantams, universitetui pavyko išlikti iki šių dienų.

Deja, T. Saleh negalėjo filmuoti Al Azcharo universitete, nes režisieriui uždrausta lankytis Egipte. Jam buvo įsakyta palikti šalį likus trims dienoms iki „Nutikimas Nilo Hiltono viešbutyje“ filmavimo pradžios. Filmą buvo uždrausta rodyti Egipte, kaip ir, tikėtina, nutiks ir naujausiam jo kūriniui. „Nemanau, kad tai yra kontraversiškas filmas. Mano visa šeima yra musulmonai. Aš pusiau švedas, pusiau egiptietis. Aš myliu Egiptą, bet Egiptas nemyli manęs. Tai – nelaiminga meilė“, – apie susidariusią situaciją kalbėjo režisierius.

Kairo sąmokslas

Kadras iš filmo „Kairo sąmokslas“

Už geriausią scenarijų Kanų kino festivalyje apdovanotą filmą T. Saleh nufilmavo Turkijoje, kur universitetą nuspręsta perkelti į XVI a. mečetę Stambule. Vieną pagrindinių vaidmenų juostoje atlieka švedų aktorius Fares Fares, vaidinęs ir ankstesniame režisieriaus detektyve. Valstybės saugumo agentą įkūnijęs aktorius pasirodė lietuvių pamėgtuose serialuose
„Černobylis“ ir „Westworld“. „Fares Fares veikėjo išvaizdą įkvėpė aktoriaus dėdė. Paklausiau, ar jis iš tiesų nori taip toli eiti, bet galų gale man patiko rezultatas“, – apie aktorių sakė režisierius.

Kairo sąmokslas

Kadras iš filmo „Kairo sąmokslas“

Po filmo premjeros Kanų kino festivalyje režisierius T. Saleh sakė: „Aš nesiekiu nieko provokuoti. Tiesiog noriu papasakoti gerą istoriją ir sukurti gerą filmą“. Režisierius iki pat pabaigos išlaiko intrigą, vedžiodamas žiūrovus po universiteto labirintus. „Kai žiūrite filmą, jūs darote tuos pačius sprendimus kaip ir veikėjai. Dar įspūdingiau yra tai, kad kuo labiau jie priima korumpuotus sprendimus, tuo labiau mes, kaip žmonės, juos suprantame.“ Intriguojantis detektyvas „Kairo sąmokslas“ kino teatruose nuo sausio 6 d.

Filmo anonsas su lietuviškai subtitrais: 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!