Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 9 sausio d. 13:14
Sausio 13-osios išvakarėse skambės unikalios „Baltijos mišios“

Irmanto Gelūno / BNS nuotrauka

Šiemet Sausio 13-oji – Laisvės gynėjų diena – bus pažymima išskirtiniu kultūriniu akcentu. Valstybinio choro „Vilnius“ iniciatyva sausio 12 d. Vilniaus universiteto (VU) Šv. Jonų bažnyčioje vyks pasaulinė stambios formos chorinio kūrinio „Baltijos mišios“ („The Baltic Mass“) premjera.

Tai unikalus reiškinys ne tik Lietuvai, bet ir visam regionui: bendrai kūrybai susivienijo trijų Baltijos šalių kompozitoriai, o kūriniui atlikti – Estijos, Latvijos ir Lietuvos profesionalūs chorai. Laisvės gynėjų dienos minėjimo renginių kontekste šis kūrinys skiriamas Baltijos šalių kovoms už Nepriklausomybę ir karą išgyvenančiai Ukrainai.

Mišias sudaro penkios dalys, kurias parašė daugelį apdovanojimų už kūrybą pelnęs Estijos kompozitorius Ülo Krigulas (Kyrie, Requiem aeternam), vienas žymiausių Latvijos sakralinės muzikos kūrėjų Rihardas Dubra (Sanctus et Benedictus, Agnus Dei) ir Lietuvai gerai žinomas chorinės muzikos autorius Donatas Zakaras (Credo). „Baltijos mišias“ atliks Estijos filharmonijos kamerinis choras (meno vadovas ir dirigentas Tõnu Kaljuste), Valstybinis choras „Latvija“ (meno vadovas ir dirigentas Māris Sirmaisas), Valstybinis choras „Vilnius“ (meno vadovas ir vyr. dirigentas Artūras Dambrauskas).

A. Dambrauskas sako, kad „Baltijos mišios“ – ilgai brandintas trijų Baltijos šalių valstybinių chorų projektas: „Tai ne tik malda už išėjusius, bet ir viltis bei tikėjimas, kad pasaulis, sekdamas trijų Baltijos šalių pavyzdžiu, taps vieningesnis, sugebės nugalėti blogį. Kartu „Baltijos mišios“ – tai mūsų palaikymas broliams ukrainiečiams, kovojantiems už savo nepriklausomybę, už savo tautos išlikimą.“

Nemokamas „Baltjos mišių“ premjeros koncertas VU Šv. Jonų bažnyčioje įvyks sausio 12 d. 20 val., kūrinys taip pat skambės Rygoje ir Taline.

Su visa 2023 metų Lietuvos laisvės gynėjų dienos minėjimo renginių programa galima susipažinti čia.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!