Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 12 sausio d. 14:15
Lietuvybės pėdsakai Romoje: bokštas, kurį puošia Lietuvos herbas Vytis

Foto: © „Vilniaus galerija“

Nors amžinajame mieste Romoje mūsų tautiečiai lankosi dažnai, nedaugelis žino, kad čia galima atrasti nemažai lietuvybės pėdsakų. Vieni iš jų – Šv. Kazimiero kolegija ir svečių namai „Villa Lituania“.

Tekstas ir fotografijos pirmą kartą publikuoti 2018 m. rugpjūčio 2 d. portale vilniausgalerija.lt

Šį lietuvišką kampelį pamatysite maždaug už pusvalandžio kelio nuo Romos Koliziejaus, išlipę metro stotyje „Re di Roma“. Pasukę Tuscolanos gatve neabejotinai pastebėsite du iškilusius bokštus, o ant vieno jų – didžiulį Lietuvos herbą Vytį. Nepastebėti neįmanoma ir pastatą juosiančių vartų, dekoruotų kitu lietuvišku simboliu – dvigubu kryžiumi. Būtent už šių vartų ir įsikūrusi „Villa Lituania“, o gretimame pastate – Šv. Kazimiero kolegija, kur jau daugelį metų gyvena Romoje besimokantys lietuvių kunigai.

Popiežiškoji lietuvių Šv. Kazimiero kolegija buvo įkurta 1946 metais dėl sovietų grėsmės bažnyčiai, okupacijos metais negalėjusios sėkmingai ruošti dvasininkų Lietuvoje. Nuo pat savo gyvavimo pradžios ji buvo ir svarbus lietuvių kultūros, politikos puoselėjimo židinys. Beje, 2014-aisiais čia lankėsi prezidentė Dalia Grybauskaitė, o prieš tai – Valdas Adamkus, Vytautas Landsbergis ir kiti Lietuvos vyriausybės vadovai.

Šalia įsikūrusi „Villa Lituania“ – svečių namai, kuriuose su jumis tikrai pasisveikins lietuviškai. Be to, tautiečiams čia taikomos specialios nuolaidos. Svečių namai priklauso Šv. Kazimiero kolegijai, o gautos lėšos skiriamos jai išlaikyti. Kaip jau minėta, čia apsistoti ganėtinai patogu – svečių namai įsikūrę toliau nuo miesto centro, tačiau, pavyzdžiui, Vatikano muziejų, metro galima pasiekti daugmaž per pusvalandį.️

Nors Šv. Kazimiero kolegijoje apsilankyti greičiausiai nepavyks, pasigrožėti lietuviškais simboliais išpuoštais pastatais galima bet kada. Galop, tiesiog smagu žinoti, kad pasiilgus tėvynės Romoje visada galima atrasti lietuvišką kampelį!️

Foto: © „Vilniaus galerija“

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!