Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 20 sausio d. 15:36
Čekijos kalnai ir jų žiemos rekordai
čekijos kalnai

Horni Mala Upa. Fot. Shutterstock

Čekija negali pasigirti aukščiausia viršukalne pasaulyje. Nėra čia ir giliausios vandenyno įdubos. Nepaisant to parodysime Jums, kokius „-iausius“ dalykus rasite, atvykę žiemos sezonu į Čekiją. Pamatysite, kad Čekijos kalnai siūlo kokybiškas sąlygas slidininkams ir kitų žiemos sportų bei pramogų mėgėjams. Aktyviai leisti žiemą kviečia puikiai pasiruošę kalnų kurortai, kurie siūlo kokybiškas kalnų ir lygumų slidinėjimo trasas, bobslėjaus trasas, taip pat vietas, kur smagiai pačiuožinėsite.

Aukščiausi kalnai

Čekijos aukščiausių kalnų karūna atitenka Krkonošei Čekijos šiaurėje. Būtent čia rasite 3 aukščiausias visos Čekijos viršukalnes – Snežką (1603 m v. j. l.), Lučnį (1555 m v. j. l.) ir Studničnį (1554 m v. j. l.). Dėl savo vietos ir aukščio virš jūros lygio Krkonošė užtikrina geriausias kalnų slidinėjimo sąlygas, ypač tokiuose kurortuose kaip Špindlerūv Mlynas, Pecas prie Snežkos, Harachovas arba Rokitnicė prie Jizeros. Antrasis aukščiausias kalnynas Čekijoje yra Hruby Jesenykas, po jo seka Kralicky Snežnikas, o ketvirtąją vietą užima Šumava.

čekijos kalnai

Rokytnice nad Jizerou. Fot. Tomáš Rucký

Didžiausias slidinėjimo centras

Didžiausias žiemos sportų centras visoje Čekijos Respublikoje yra slidinėjimo kurortas Černa Hora-Pecas Krkonošėje. Jame iš viso įrengta 50 km kalnų slidinėjimo trasų! Kurortas jungia 6 slidinėjimo vietoves, tarp kurių galite keliauti slidėmis, arba susitrumpinti kelionę slidinėjimo autobusais. Be slidinėjimo, čia galite išbandyti ir kitokias pramogas, pavyzdžiui, išbandyti rogučių trasą, žygiuoti su sniegbačiais arba nusileisti sniego ratais.

čekijos kalnai

Krkonošė Fot. Shutterstock, aut. Milan Sommer

Ilgiausia kalnų slidinėjimo trasa

Kokio ilgio yra ilgiausia Čekijos Respublikos slidinėjimo trasa? Jos ilgis – tiksliai 3 500 m. Kalbama apie kalnų slidinėjimo trasą Klinoveco kurorte Rūdiniuose kalnuose. Čia veikia modernus dengtas keturvietis keltuvas. Slidinėjimo trasos privalumas – švelnus reljefas, kurį ypač vertina pradedantieji slidininkai arba šeimos su vaikais. Antroji ilgiausia trasa yra 3 381 m ilgio, ir ją rasite Ramzovos slidinėjimo centre Jesenykų kalnuose, Šiaurės Moravijoje. Ji veda nuo Šerako viršukalnės (1325 m v. j. l.) iki
Ramzovos (767 m v. j. l.). Pirmoji atkarpa nuo Šerako yra labai lengva, tačiau toliau leidžiantis trasa patiks ir labiau patyrusiems slidininkams. Trečioji ilgiausioji slidinėjimo trasa Čekijoje įsikūrusi Šiaurės Čekijoje Rokitnicėje prie Jizeros. Švelni nusileidimo trasa yra 3 185 m ilgio, ją rasite Lysos Horos pietiniame šlaite. Tai plati ir vaizdinga trasa su nežymiais paviršiaus nelygumais.

Aukščiausiai nutiesta slidinėjimo trasa

Aukščiausiai nutiesta slidinėjimo trasa yra Pradedas Jesenykuose Šiaurės Moravijoje. Ją rasite net 1 438 m aukštyje virš jūros lygio, taigi dažniausiai čia slūgso 2-3 metrai sniego. Todėl šis kurortas vadinamas Moravijos ledkalniu, nors iš tiesų čia jau keletą tūkstančių metų nebūta jokio ledkalnio. Patogios slidinėjimo sąlygos čia laukia ir pradedančiųjų, ir labiau patyrusių slidininkų. Centras yra Jesenykų gamtos rezervato teritorijoje, todėl turizmo srautas čia šiek tiek apribotas. Paskutinis žodis čia priklauso gamtai, ne žmogui.

Jeseniki. Fot. Shutterstock, aut. Baisa

Ilgiausia prižiūrima čiuožimo trasa

Ilgiausia čiuožimo trasa kasmet atsiranda užšalus Lipno ežerui Pietų Čekijoje. Dažniausiai tvarkoma atkarpa siekia beveik 12 kilometrų, ir pagal kai kuriuos duomenis tai ilgiausia prižiūrima čiuožimo trasa pasaulyje. Kai tik ledas užšąla pakankamai storas – iki 20 cm, tarp Lipno prie Vltavos ir Frymburko rengiama čiuožimo trasa. O kai iš tiesų pasiseka, trasą galima sujungti su netoliese esančia kita, 4 km ilgio, trasa. Jei žiema pasitaiko tokia, kad iš tiesų primena baltą Sibiro pasaką, kaip pavyzdžiui 2012 metais, trasa gali siekti rekordinius 38 kilometrus.

Ilgiausia rogučių trasa

Rogučių trasa iš Černos Horos Zvonkova keliu iki Janske Laznių miestelio Krkonošėje nutiesta ten, kur rogės švilpė jau prieš 100 metų. Zvonkova (liet. varpelių) kelias yra būtent iš tų laikų, kai rogutes puošė varpeliai, savo skambėjimu kitiems lankytojams skelbiantys, kad artėja rogės!
Trasos ilgis – 4 352 m, o jos nuolydis siekia 560 m. Trasa galima naudotis nemokamai, ji laisvai prieinama visiems. Rogutes galima išsinuomoti nuomos punkte žemutinėje keltuvo stotelėje.

Šalčiausia vieta

Nors Čekijos Respublika yra švelnaus klimato juostoje, kalnuose ir šaltuose slėniuose kartais temperatūra krenta žemiau nulio. Šalčiausia vieta visoje Čekijoje laikoma Jezerni durpynas (ček. Jezerní slať) Šumavoje Pietų Čekijoje. Vidutinė metinė temperatūra čia būna vos vienas laipsnis virš nulio! O 2005 metais Jezerni durpyne buvo užfiksuota net -36,9° Celsijaus.

Jizera. Fot. Martin Rak

Sniegas iki pat vasaros

Ilgiausiai sniegas išlieka nenutirpęs Studnični kalne Krkonošėje Šiaurės Čekijoje. Tenykštės sniego lankos vadinamos Respublikos žemėlapiu. Taip yra todėl, kad jų kontūras primena buvusios Čekoslovakijos sienų prieš Antrąjį pasaulinį karą kontūrą. Kai sniego lankos nutirpsta, palaipsniui praranda savo „respublikinę“ formą tokia tvarka, kokia iširo pati Čekoslovakija – pirmiausia ištirpsta Pakarpatės Rusia, po to – Slovakija, kol galiausiai lieka tik Vidurio Čekija. Daugiausia sniego čia buvo prieš daugiau kaip 20 metų, 1999/2000 m. žiemą, kai lankose buvo rekordiškai gilus, net iki 16 m, sniegas. Čia sniegas dažniausiai laikosi iki birželio ar net rugpjūčio, kai nutirpsta paskutinieji likučiai, o spalį ir vėl iškrenta šviežio sniego.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!