Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 22 vasario d. 20:28
Praėjusią savaitę pasirodžiusi knyga „Mokytojas“: kam skirtas šis kūrinys?
Mokytojas Karolis Klimas

Karolio Klimo knyga „Mokytojas“ | BALTO leidybos namų nuotr.

Itin atviri ir dažnai provokuojantys feisbuko paskyros „Lietuvių kalbos mokytojas“ autoriaus Karolio Klimo tekstai iki šiol sulaukė didžiulio susidomėjimo. Debiutinė knyga „Mokytojas“ – ne išimtis. Vasario 17 d. feisbuke pristatytas kūrinys platformoje knygos.lt per mažiau nei dvi paras šoktelėjo į populiariausiųjų trejetuką, o grožinės literatūros kategorijoje antradienį užėmė pirmąją vietą.    

Susidomėjimą knyga, anot K. Klimo, daugiausiai lemia jos aktualumas ir universalumas.

„Mano tikslas buvo parašyti knygą apie mokytoją ne tik mokytojams. Tokiu būdu norėjau pasiekti kuo platesnę auditoriją – ir švietimo specialistus, ir mokinius, ir jų tėvus, ir kitus skaitytojus, kurie kadaise sėdėjo mokyklos suole, bet iki šiol gerai neįsivaizduoja, kaip viskas atrodo iš kitos jo pusės. Tik tuomet, kai apie realią darbo Lietuvos mokyklose situaciją sužinos dauguma žmonių, galėsime tikėtis teigiamų pokyčių visuomenėje. Jie prasideda nuo švietimo, požiūrio į mokymąsi, dėmesio pedagogo profesijai, o dabar tai ganėtinai „karštos“ temos. Ši knyga – tarsi žibalas į ugnį“, – sako autorius.

„Mokytojas“ – neįprasto žanro grožinis kūrinys apie dvejus darbo mokykloje metus, kuriuos įrėmina (nebe)jauno, savęs ieškančio žmogaus istorija. Ją papildo kai kurių programinių kūrinių analizės, o prieduose skaitytojai ras atnaujintą Privalomą neprivalomų knygų sąrašą, praversiantį daugeliui suaugusiųjų.

„Tikiuosi, kad vyresniųjų klasių mokiniams mano knyga padės geriau pasiruošti ne tik lietuvių kalbos egzaminui, bet ir po jo laukiančiam gyvenimui, paragins skaityti kitus literatūros kūrinius, kitaip pažvelgti į mokytojus. Viliuosi, kad pastaruosius labiau įvertins ir suaugusieji. Mokyklą baigusiems skaitytojams knyga taip pat padės (iš naujo) atrasti laiko patikrintus užsienio bei lietuvių autorius, suteiks naujų žinių apie literatūrą, privers susimąstyti apie kalbos vartojimą ar santykį su savo vaikais“, – pasakoja K. Klimas.

Pristatys Vilniaus knygų mugėje

Paklaustas, ar knygų mugėje tikisi tokio paties susidomėjimo, autorius spėlioti nedrįsta.

„Būtų tikrai nuostabu, jeigu knygos temos atsidurtų pirmame plane. Kuo plačiau apie jas kalbėsime, tuo daugiau dėmesio šalyje bus kreipiama į mokytojus, literatūrą, lietuvių kalbą. Noriu gyventi visuomenėje, kurioje švietimas yra prioritetas“, – sako K. Klimas.

Knygos „Mokytojas“ pristatymas – vasario 24 d., penktadienį, 14 val. Vilniaus knygų mugėje (Konferencijų salė 5.2). Autorių kalbins Rytis Zemkauskas. Knygą „Mokytojas“ bus galima įsigyti BALTO leidybos namų stende. Šiuo metu ji parduodama internete.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!