Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 28 vasario d. 07:36
Tomo Venclovos „Vilniaus vardai“: Vrublevskis Tadas
„Vilniaus vardai“

 

Tadas Vrublevskis

Tadas Vrublevskis. Dail. R. Jakimavičius, 1929; Tomas Venclova, „Vilniaus vardai“ (Vilnius: R. Paknio leidykla, 2017. 446 p.)

Vilnius – ypatingas, daugiakultūris, įtraukiantis miestas. Su juo dalį gyvenimo susiejo daugybė žymių Lietuvos ir pasaulio menininkų, rašytojų, visuomenės veikėjų. Apie juos ir jų ryšį su sostine knygoje „Vilniaus vardai“ rašo poetas, publicistas, profesorius Tomas Venclova. „Vilniaus galerija“ dalinasi ištrauka (ankstesnius tekstus skaitykite čia), kurioje autorius pristato Tadą Vrublevskį. Knygą „Vilniaus vardai“ 2017 metais išleido ir jos tekstais pasidalinti sutiko R. Paknio leidykla.

Tadas Vrublevskis

Tadas Vrublevskis. Dail. R. Jakimavičius, 1929

Leidinį įsigyti galima 2di.lt internetinėje parduotuvėje arba 2di pardavimo vietose.

Vrublevskis Tadas (Tadeusz Wróblewski, 1858–1925), advokatas, visuomenės veikėjas. Gimė ir mirė Vilniuje. Jo dėdė Valerijonas Vrublevskis (1836–1908) buvo vienas iš 1863 m. sukilimo vadų, vėliau Paryžiaus komunos generolas; pas Tado tėvus lankydavosi Zigmantas Sierakauskas, Konstantinas Kalinauskas, Jaroslavas Dombrovskis. Baigęs Vilniaus gimnaziją, Tadas Vrublevskis studijavo Petrapilyje mediciną, bet 1880 m. už priklausymą slaptai organizacijai buvo suimtas ir 1881 m. ištremtas į Sibirą (Tobolsko guberniją). Grįžęs Petrapilin, 1886 m. eksternu išlaikė egzaminus ir gavo teisės magistro laipsnį. Nuo 1891 m. advokatavo Vilniuje.

Susiję:

Išgarsėjo kaip politinių bylų gynėjas; be kitų, gynė 1905 m. šarvuočio „Potiomkinas“ sukilėlius ir leitenanto Šmidto vadovauto
Sevastopolio maišto dalyvius. Laikėsi krajovcų ideologijos. ĮsteigėNeošubravcų draugiją. Lenkijai valdant Vilnių, buvo advokatas baltarusių ir lietuvių politinėse bylose. Lietuvių mokslo draugijos narys, parašė teisės, statistikos, bibliografijos, Vilniaus istorijos studijų. Paveldėjęs ir žymiai

Tadas Vrublevskis

Tiškevičių rūmai. T. Chodzkos nuotr., ~1905

papildęs tėvų biblioteką, numatė ją skirtiVilniaus miestui. Po Vrublevskio mirties biblioteka tapo valstybineir 1926 m. įsikūrė Tiškevičių rūmuose, Žygimantų g. 1 (tuo metu jojebuvo apie 90 000 vertingų knygų, 28 000 rankraščių ir autografų,1 500 žemėlapių, per 13 000 piešinių ir nuotraukų, apie 1 200 paveikslų ir t. t.). Itin garsus buvo Vrublevskio masonikos rinkinys, dalįjo 1939 m. pagrobė sovietų karininkai. 1941 m. jo biblioteka tapo Lietuvos mokslų akademijos bibliotekos pagrindu. 2009 m. jai grąžintas Vrublevskių vardas.

Vrublevskis palaidotas Rasų kapinėse. Jo vardu pavadinta viena istorinio Vilniaus centro gatvių, o gimtasis namas yra L. Stuokos Gucevičiaus g. 9.

Ištrauka: Tomas Venclova, „Vilniaus vardai“ (R. Paknio leidykla: Vilnius, 2017, p. 235).

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!