Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 9 kovo d. 00:35
Knyga „Vilniaus sekretai: vizijos, atsiminimai, sapnai“ miesto atmintis ir tapatybės tyrimas
„Vilniaus sekretai“

Š. m. vasario 23 d. Vilniaus knygų mugėje pristatyta Linos Lauros Švedaitės sudaryta knyga „Vilniaus sekretai: vizijos, atsiminimai, sapnai“, kurią 2022 m. išleido leidykla „Slinktys“. Vilniaus klubas ir Lietuvos leidėjų asociacija Vilniaus klubo skatinamąją premiją už naują šiuolaikišką ir netikėtą žvilgsnį į šiandieninį Vilnių skyrė autorei Linai Laurai Švedaitei. „Vilniaus galerija pateikia kelias ištraukas iš knygos „Vilniaus sekretai: vizijos, atsiminimai, sapnai (sud. Lina Laura Švedaitė, leidykla „Slinktys“, 2022 m.).

Denis Vėjas. Iš serijos „Vilniaus sekretai”, 2020

„Vilniaus sekretai: vizijos, atsiminimai, sapnai“ – tai žvilgsnis į šiandienę sostinę ir jos gyventojus. Knygoje ieškoma atsakymų į klausimus: kokios sostinės vizijos? Kokia šio miesto kolektyvinė atmintis? Kas slepiasi jo pasąmonėje? Daug dėmesio skiriama miesto miegamiesiems rajonams. Knygą sudaro pokalbiai apie Vilnių, vilniečių atsiminimai ir liudijimai, poetiniai tekstai, fotografijos ir sostinės paviršių atspaudai.

XX a. Vilniaus gyventojų bendruomenė drastiškai keitėsi, buvo sunaikinta gyvoji miesto atmintis. Šis įtrūkis miesto istorijoje turi įtakos ir šiandieniniam Vilniaus veidui. Koks jis? Viešajame diskurse tradiciškai daug dėmesio skiriama miesto senamiesčiui – jis romantizuojamas arba traktuojamas kaip produktas turistams parduoti. Pasak menotyrininkės Agnės Narušytės, turtingai Vilniaus istorijai papasakoti dažniausiai pasitelkiami vis tie patys mitai ir pasakojimai. Šitaip formuojama Vilniaus tapatybė, kuri ne visada rezonuoja su tikruoju miesto charakteriu ir pulsu.

Sostinė sparčiai keičiasi. Dygsta nauji pastatai ir rajonai, dingsta paminklai, viena kitą keičia kavinės, kertami seni medžiai, rekonstruojami parkai ir skverai. Tačiau, kaip sakė istorikė Irena Vaišvilaitė, regis, miestas neturi aiškios vizijos. Iš čia kyla daugiau klausimų – ar Vilnius pasitiki savimi? Kokia yra šiandieninė Vilniaus bendruomenė? Koks Vilniaus credo?

„Vilniaus sekretai“ – tai projektas, skirtas turtinti plačiojo Vilniaus atmintį ir tyrinėti jo tapatybę, kurio tiklas suteikti balsą Vilniaus gyventojams ir leisti jiems patiems papasakoti, apie ką kalba jų miestas (ne tik senamiestis, bet ir kiti mikrorajonai), taip įgalinant žmogaus istoriją. Knyga gausiai iliustruota fotografo Denis Vėjas nuotraukomis. Fotografijų autorius pasakoja: Idėja dokumentuoti Vilnių gimė 2020 m. kovą. Visada buvau vienas tų fotografų, kurie istorijas parsiveža iš kelionių po pasaulį. Lietuvoje fotoaparatą numesdavau į šoną – čia viskas atrodė pernelyg pažįstama, išgyventa. Kai per karantiną užsidarė sienos, pagaliau į gimtąjį miestą pažvelgiau pro objektyvą. Klaidžiojau po sostinės rajonus su šunimi ir gaudžiau keistas, netikėtas akimirkas. Ilgainiui užsimaniau Vilnių fiksuoti kitoje šviesoje – tuščią, užmigusį, beveik nuogą. Galiausiai kadrus ėmiau įžvelgti ten, kur anksčiau matydavau tik laikinas poilsio stoteles prieš kitą savo kelionę. Atsivėrė Vilniaus magiškasis realizmas.“

Daugiau Denis Vėjas fotografijų iš serijos „Vilniaus sekretai“ galite pamatyti čia.

Leidinį įsigyti galima 2di.lt internetinėje parduotuvėje arba 2di pardavimo vietose.

Denis Vėjas. Iš serijos „Vilniaus sekretai”

Denis Vėjas. Iš serijos „Vilniaus sekretai”

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!