Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 21 kovo d. 19:21
Žmogiškųjų Prometėjų beieškant: Keistuolių teatro premjera
Kai aš buvau Prometėjas

Spektaklis „Kai aš buvau Prometėjas“ | L. Vansevičienės nuotr.

Pasaulinę teatrų vaikams ir jaunimui dieną, kovo 20, Keistuolių teatre įvyko rež. Ievos Stundžytės premjera „Kai aš buvau Prometėjas“. Spektaklyje vaidina trys jaunosios kartos Keistuolių teatro aktoriai – Justina Smieliauskaitė, Matas Pranskevičius ir Jurgis Marčėnas.

„Jei vieną dieną tektų pasirinkti, ar išdrįstumei būti Prometėju? Kokia būtų tavo prometėjiška istorija?“ – tokiais klausimais į jauną žmogų kreipiasi spektaklio kūrybinė komanda. Aktoriai, besidalindami autobiografinėmis istorijomis, teatro kūrinyje narplioja asmeninį santykį su Prometėju ir jo dovana: viltis ir baimes, žavėjimąsi ir gėdą, mokymąsi iš klaidų ir klaidų kartojimą. Kartu, bekeliaudami po skirtingus istorinius laikotarpius bei besižvalgydami į nūdienę kultūrą, kūrėjai svarsto, o gal esama ir žmogiškųjų Prometėjų? Gal tai tie, kurie net ir žinodami, kad nepaklusus esamai tvarkai patys susilauks nelaimės, ryžtasi aukotis vien dėl kitų galimybės sušilti?

Prometejas Stundzyte

Spektaklis „Kai aš buvau Prometėjas“ | L. Vansevičienės nuotr.

Teatro kūrinyje į jauną žmogų kreipiamasi jam suprantama kalba, taip sukuriant erdvę, leidžiančią kitaip pažvelgti tiek į minėtą mitą, tiek į Lietuvos valstybės istorines patirtis, tiek į šiandieną, kuriant pilietiškesnį santykį su gyvenamąja aplinką. Kaip teigė režisierė I. Stundžytė: „Jauniems žmonėms Rusijos pradėta agresija prieš Ukrainą yra pirmasis taip arti vykstantis karas šios kartos gyvenime. Tai yra karta, savo akimis nemačiusi nei sausio 13-osios įvykių, jos atmintyje nespėjo įsirėžti vaizdai iš byrančios Jugoslavijos, o tai, kas vyksta Artimuosiuose Rytuose – per tolima. Tai karta užaugusi kartu su socialiniais tinklais, susiformavusi nuolatinėje kitimo būklėje. Todėl ir norisi atsigręžti į istorines patirtis, ieškoti būdų kalbėti apie pilietiško santykio su aplinka, kurioje gyvename, svarbą“.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!