Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 27 kovo d. 13:45
VU startavęs jungtinis Lietuvos ir Ukrainos teatro projektas „Starting Point“ tyrinėja individualių istorijų svarbą
Starting point

„Starting Point“ projekto sumanytojai: Andrius Pulkauninkas kartu su Marija Koreneva ir Sandro Garibašviliu iš Ukrainos | K. Šivicko nuotr.

Šių metų vasario mėnesį Vilniaus universitete (VU) startavo naujas jungtinis Lietuvos ir Ukrainos judesio teatro projektas „Starting Point“. Jo metu ukrainiečiai studentai kartu su besimokančiais VU aiškinasi teatro paslaptis, diskutuoja apie šiuolaikinio pasaulio realijas ir savo išgyvenimus verčia į šokio kalbą. Projekto premjera numatoma gegužės 9 d.

Visos istorijos yra svarbios – tokia yra pagrindinė „Starting Point“ idėja. Projekto pradžioje tarp dalyvių buvo keliami ir gvildenami klausimai apie jauno žmogaus savęs suvokimą karo akivaizdoje, tyrinėjami jų išgyvenimai ir atrandami individualūs lūžio taškai – žodis, veiksmas, judesys, duodantys startą plėtotis savitoms asmeninėms istorijoms. Šios susipinančios tiek ukrainiečių, tiek lietuvių projekto dalyvių istorijos ir sudarys bendrą būsimo šokio spektaklio dramaturgiją.

Projekto „Starting Point“ koncepcija užsimezgė VU kinetinio teatro režisieriui Andriui Pulkauninkui kartu su fizinio teatro „Elephant-Foot“ įkūrėjais Marija Koreneva ir Sandro Garibašvili iš Ukrainos pradėjus ieškoti būdų apie vykstantį karą Ukrainoje kalbėti netiesiogiai. „Kaip kartu išgyventi situaciją, kai šalia vyksta karas, o aplinkui yra begalinis informacinis laukas, nuo kurio iš esmės neįmanoma atsiriboti? – svarstė A. Pulkauninkas. – Iš visų pusių tave atakuojančios informacijos ir  išgyventų patirčių ignoruoti negali, bet priimti tai yra labai sunku. Tad ir ieškome kiekvieno projekto dalyvio kertinio taško, nuo kurio prasideda individuali ir savita dalyvio istorija. Kiekviena atskira istorija ir skirtingi dabartinės situacijos išgyvenimai yra vertingi ir unikalūs.“

Starting Point

„Starting Point“ projektas | K. Šivicko nuotr.

Projekto sumanytojai kūrybinį procesą vadina terapiniu: kiekvienas projekto dalyvis yra išklausomas, jo istorija ir jausmai išryškinami. Visų istorijoms yra atrandama vieta scenoje – tiek nuo karo bėgusių ukrainiečių išgyvenimams, tiek lietuvių, nerandančių sau vietos dabartiniame geopolitiniame kontekste, savijautai. „Starting Point“ kūrybinis procesas yra kartu ir labai neprognozuojamas: netgi dabartinėje projekto stadijoje kartais negali žinoti, kokie užsiėmimai ar pokalbiai sukels dalyviui netikėtas emocijas arba prisiminimus, galbūt netgi sužadins traumines patirtis, darančias įtaką norimai parodyti istorijai.

„Esminis projekto „Starting Point“ įgyvendinimo principas tas, kad jame nėra vieno režisieriaus ar vieno vedėjo. Visa kūrybinė grupė yra fasilitatoriai, klausytojai, terapeutai“, – pasakoja A. Pulkauninkas. Tamsiojo kabareto „Louis“ kūrybininkė M. Koreneva, „5th Floor“ studijos šokėjas ir prodiuseris S. Garibašvili, režisierius A. Pulkauninkas ir kiti teatro, vaizdo ir garso specialistai stengiasi kuo mažiau kištis ir dalyviams suteikti kuo daugiau laisvės reikšti dabartinę savo būseną. Projekto dalyviai, studentai iš Lietuvos ir Ukrainos, savo istorijas gali išreikšti pasitelkdami visas įmanomas priemones – vaizdo ir garso kūrybą, kostiumų gamybą, režisūrinius ir dramaturginius sprendimus.

Šiuo metu projektas yra intensyvių repeticijų bei kūrybos etape, o jau gegužės 9 d. jo rezultatą – šokio spektaklį – bus galima išvysti VU Teatro salėje.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!