Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 26 balandžio d. 14:56
Pažinti Lietuvos pilis ir dvarus pasiryžusių laukia įdomios patirtys ir prizai
Lietuvos pilys ir dvarai

Pažinkime Lietuvos dvarus | G. Juodėno nuotr., Lietuvos pilių ir dvarų asociacija

Į šių metų pavasario – vasaros planų sąrašą tikrai verta įtraukti keliones po Lietuvos pilis ir dvarus. Iki pat vėlyvo rudens keliautojus aktyviai, įdomiai, prasmingai ir smagiai leisti laiką kviečia projekto „Pažinkime Lietuvos dvarus“ dalyviai.

Sugrįžus saulės šilumai ir vis ilgėjančios dienoms apima džiugi, laukimo nuotaika. Dabar – pats geriausias laikas naujiems atradimams, geriems įspūdžiams. Pavasario saulės šviesoje didingai atsiskleidžia ilgaamžiai istoriniai pastatai, jų menėse dažnai verda kultūrinis gyvenimas, o parkuose čiulba paukščiai, skleidžiasi žiedai, švelniai ir kartu veržliai bunda gamta.

Kaip ir praėjusiais metais, daugybė pilių ir dvarų kviečia toliau lankytis, atrasti ir dalyvauti „Pažinkime Lietuvos dvarus“ žaidime. Šių istorinių pastatų durys keliautojams jau atviros, jau atrakintos, tačiau kiekvienas atvykęs gaus ir simbolinį – pažinimo raktą. Šis raktas, projekto simbolis, yra tarsi užuomina į dvarą ar pilį, galimybę atverti duris į naujus kultūros paveldo atradimus, patirti įspūdžių, atrasti įkvėpimo. Visi keliautojai, surinkę pakankamą raktų skaičių savo kortelėse, galės siųsti jas organizatoriams, Lietuvos pilių ir dvarų asociacijai ir dalyvauti žaidime prizams laimėti. Apie nuo praėjusių metų vykstantį projektą lankytojai atsiliepia: „tai nuostabi kelionė po Lietuvą“, „nuostabi idėja“, „ateityje lauksime naujų iššūkių!“

lietuvos pilys ir dvarai

Pažinkime Lietuvos dvarus | Lietuvos pilių ir dvarų asociacija

Projekte šiuo metu dalyvauja Biržų, Medininkų, Tauragės, Panemunės, Trakų salos ir Trakų pusiasalio pilys, Alantos, Antašavos, Aukštosios Fredos, Bistrampolio, Burbiškio, Ilzenbergo, Kelmės, Kuršėnų, Lipliūnų, Liubavo, Markučių, Paežerių, Paliesiaus, Plungės, Rokiškio, Tuskulėnų, Verkių, Aristavėlės, Abromiškių, Jurbarko, Hugo Šojaus, Renavo dvarai, Siručio rūmai. Visi šie istoriniai objektai savaime labai įdomūs, juose netrūksta pažintinių, kultūrinių veiklų.

Daug įvairiausių patirčių paveldo objektuose – keliaujantiems po Aukštaitiją

Keliaujantys po Aukštaitijos regioną atras ir dvarų – aktyviai veikiančių kultūrinių centrų ir dar restauruojamų dvarų. Štai Lipliūnų arba Montvilų dvarvietėje yra išlikę du mūriniai dvaro statiniai – rūmas ir arendatoriaus namas, parko fragmentai. Čia tebevyksta dvaro restauravimo darbai, tačiau besidomintys mielai kviečiami atvykti ir savo akimis viską pamatyti.

Lipliūnų dvaras

Lipliūnų dvaras | Jonė Janus nuotr. Lietuvos pilių ir dvarų asociacija

Aristavėlės dvare, esančiame Lietuvos liaudies buities muziejaus teritorijoje Rumšiškėse, nuo gegužės 1 d. iki spalio 15 d. planuojama natiurmortų paroda. Medinės architektūros dvarą šiuo laikotarpiu bus galima aplankyti kasdien nuo 10 iki 18 val.

Aristavėlės dvaras

Aristavėlės dvaras | G. Juodėno nuotr. Lietuvos pilių ir dvarų asociacija

Siručio rūmuose Kaune, Maironio lietuvių literatūros muziejuje, nuolatos veikia literatūrinės ekspozicijos, rengiamos kūrybinės dirbtuvės, edukacinės programos visai šeimai.

Siručio rūmai

Siručio rūmai, didžioji svetainė | Maironio muziejaus archyvo nuotr.

Biržų pilyje kovo– gegužės mėnesiais vyksta Senosios muzikos festivalis „Baroko pavasaris Biržuose“, taip pat įvairios parodos ir kitokie renginiai.

Biržų pilis

Biržų pilis | Lietuvos pilių ir dvarų asociacija

Rokiškio dvaras, kuriame įsikūręs Rokiškio krašto muziejus, svetingai atveria duris visiems, norintiems pajusti tolimos praeities dvelksmą. Čia galima susipažinti su Rokiškio krašto istorija, aplankyti ekspoziciją „Rokiškio dvaras. XIX a. – XX a. vid.“, apžiūrėti Liongino Šepkos drožinius, Prakartėlių parodą, sudalyvauti renginiuose.

Rokiškio dvaras

Rokiškio dvaras | Lietuvos pilių ir dvarų asociacija

Aukštosios Fredos dvaro aplinkoje įsikūrusiame Vytauto Didžiojo botanikos sode Kaune lankytis galima kasdien nuo 9 iki 21 val. Ir istorijos, ir botanikos mylėtojai čia patirs daug grožio ir gerų įspūdžių.

Aukštosios Fredos dvaras

Aukštosios Fredos dvaras | Lietuvos pilių ir dvarų asociacija

Alantos dvare įsikūrusiame muziejuje–galerijoje apsilankiusiųjų visuomet laukia pažintis ir su istorija, ir su menu – čia nuolatos rengiamos žinomų dailininkų parodos.

Įspūdingos architektūros Antašavos dvarą galima aplankyti pagal susitarimą.

Bistrampolio dvaras lankytojams atviras kasdien, čia galima apsilankyti, sudalyvauti renginiuose, taip pat pailsėti, apsistoti viešnagei.

Apsistoti galima ir  Burbiškio dvare, kuris savo gimtadienį švenčia ir kartu džiaugtis kviečia liepos 2 d.

Įvairios paslaugos visapusiškam kūno ir sielos poilsiui teikiamos Paliesiaus dvare, taip pat ši vieta jau seniai garsėja čia rengiamais klasikinės muzikos koncertais.

Ilzenbergo dvaras žinomas ne tik kaip kultūros paveldo objektas, bet ir dėl dvaro produkcijos.

Žemaitijos, Mažosios Lietuvos ir Suvalkijos dvarai ir pilys – aktyvūs kultūriniai centrai

Žemaitijos regionui priklausančiame Jurbarko dvare, Jurbarko krašto muziejuje, lankytojai laukiami darbo dienomis ir šeštadieniais. Gegužės 18 d. čia vyks Tarptautinės muziejų dienos renginiai, o rugpjūčio mėnesį – vyks Jurbarko krašto šventė.

Kuršėnų dvaras tai pat atviras lankytojams darbo dienomis ir šeštadieniais, čia įsikūrusiame Šiaulių rajono savivaldybės etninės kultūros ir tradicinių amatų centre lankytojams parengtos įdomios ekspozicijos, vyksta renginiai.

Kuršėnų dvaras

Kuršėnų dvaras | Dvaro archyvo nuotr.

Plungės dvare, Žemaičių dailės muziejuje, kunigaikščio Oginskio rūmuose, gegužės 13–14 d. vyks tarptautinės muziejų nakties renginiai. Liepos 15 d. dvaro lankytojus džiugins Gyvosios istorijos festivalis „Gīva Gondinga“, o nuo rugpjūčio 26 d. vyks tarptautinis Mykolo Oginskio festivalis.

Rūmų dama Plungės dvare | Stasio Buitkaus nuotr., Lietuvos pilių ir dvarų asociacija

Įspūdingos architektūros Kelmės dvare, Kelmės krašto muziejuje, kasmet Valstybės, Mindaugo karūnavimo dienos, Muziejų nakties renginiai ir daugybė kitų.

Kelmės dvaras

Kelmės dvaras | Lietuvos pilių ir dvarų asociacija

Tauragės pilyje esančiame Tauragės krašto muziejuje „Santaka“ veikia įdomios ekspozicijos, parodos, rengiamos edukacijos.

Tauragės pilis

Tauragės pilis | Lietuvos pilių ir dvarų asociacija

Renavo dvaro lankytojai turi galimybę pažinti ir istoriją, ir gamtą, – čia rengiamos įvairios gamtinės edukacijos, organizuojami žygiai dviračiais, pėsčiomis.

Renavo dvaras

Renavo dvaras | Dvaro archyvo nuotr.

Vilniaus dailės akademijai priklausančioje Panemunės pilyje nuolat vyksta parodos, meno renginiai, simpoziumai, diskusijos, paskaitos ir seminarai, čia įsikūrusi menininkų rezidencija.

Panemunės pilies bokštas

Panemunės pilies bokštas | Juodėno nuotr., Lietuvos pilių ir dvarų asociacija

Mažojoje Lietuvoje esančiame Hugo Šojaus dvare veikia Šilutės Hugo Šojaus muziejuje galima susipažinti su istorinėmis ekspozicijomis, muziejaus publikacijomis, ir žinoma, taip pat sudalyvauti čia vykstančiuose renginiuose.

Hugo Šojaus dvaras | Juodėno nuotr., Lietuvos pilių ir dvarų asociacija

Vienas iš didžiųjų Suvalkijos traukos objektų – Paežerių dvaras. Čia veikia Vilkaviškio rajono Suvalkijos (Sūduvos) kultūros centras – muziejus, jo lankytojų laukia pažintis su didinga dvaro architektūra ir istorija.

Paežerių dvaras

Paežerių dvaras | Lietuvos pilių ir dvarų asociacija

Svetingieji Dzūkijos dvarai ir pilys

Netoli Vilniaus esančiame Liubavo dvare apsilankiusius užplūsta unikalios čia tvyrančios auros pajautimas. Nuo balandžio vidurio savaitgaliais čia veikia Liubavo dvaro malūnas–muziejus, galima užsisakyti ekskursiją ar edukacinę programą.

Liubavo dvaras

Liubavo dvaras | G. Karoso nuotr., Lietuvos pilių ir dvarų asociacija

Šalia Elektrėnų esantis restauruojamas Abromiškių dvaras kviečia į įsimintiną pažintį su vandenų ir parko supamu paveldo objektu, jo XVI amžių siekiančia istorija.

Abromiškių dvaras

Abromiškių dvaras | Dvaro archyvo nuotr.

Tuskulėnų dvaras Vilniuje nuolatos skelbia apie naujų parodų atidarymus, jubiliejinius renginius, mokslines konferencijas, atmintinų datų minėjimus, koncertus, knygų pristatymus. Galima apsilankyti dvaro rūmuose, oficinoje, Rimties parke, koplyčioje–kolumbariume, taip pat Baltajame dvarelyje ir šv. Teresės koplytėlėje.

Tuskulėnų dvaras

Tuskulėnų dvaras | G. Juodėno nuotr., Lietuvos pilių ir dvarų asociacija

Praeities dvasia, pagoniškų laikų atminimu dvelkianti Verkių dvaro sodyba supama didžiulio parko, iš šalia dvaro esančios regyklos atsiveria nuostabi Neries panorama.

Verkių dvaras

Verkių dvaras | Lietuvos pilių ir dvarų asociacija

Markučių dvaro internetinėje afišoje – kas mėnesį nauji literatūriniai, muzikiniai ir kitokie kultūriniai renginiai.

Markučių dvaras

Markučių dvaras | Lietuvos pilių ir dvarų asociacija

Medininkų, Trakų salos ir Trakų pusiasalio pilyse veikia Trakų istorijos muziejaus ekspozicijos, vyksta renginiai, – besilankančiųjų laukia tik geriausi įspūdžiai.

Medininkų pilis

Medininkų pilis | G. Juodėno nuotr., Lietuvos pilių ir dvarų asociacija

Norėdami dalyvauti projekte, keliautojai turi apsilankyti projekto internetinėje svetainėje www.lietuvos.dvarai.lt ir atsispausdinti keliautojo kortelę. Kortelę lankytojai gali gauti ir kiekvienoje projekte dalyvaujančioje pilyje ar dvare, rinkti aplankytų objektų lipdukus ir dalyvauti žaidime.

Svarbu: visuomet pasitikrinti aktualią informaciją apie pasirinktos pilies ar dvaro lankymo laiką.

Tegul tęsiasi netikėti atradimai Lietuvos pilyse ir dvaruose!

Visą informaciją apie projektą rasite: www.lietuvos.dvarai.lt

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!