Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 4 gegužės d. 14:59
Tris Oskarus laimėjusiame filme „Atkirtis“– užsispyrusio būgnininko portretas

Kadras iš filmo.

Rubrikoje „Filmai apie meną“ iki šiol kalbėjome vien apie filmus, kuriuose dėmesio centru tampa dailė, dailininkai ir jų kūryba. Tačiau šį sykį pristatome 2014 metų filmą „Whiplash“, pasakojantį apie jauną, užsispyrusį ir ambicingą… būgnininką!

Tekstas ir fotografijos pirmą kartą publikuoti 2018 m. liepos 20 d. portale vilniausgalerija.lt

Kodėl ši kino juosta pateko į mūsų puslapio skiltį? Todėl, kad filmas iš tiesų labai universalus. Tai – ne vien istorija apie geriausiu užsimojusį tapti muzikantą. Tai – kiekvieno menininko portretas. Ko reikia, kad taptum tikru kūrėju? Talento? Žinoma. Tačiau dar reikia įdėti begalę darbo ir dar daugiau paaukoti – laimę, patogų gyvenimą, santykius su artimais žmonėmis, susitaikyti su tuo, kad aplinkiniai tavęs nesupras. Kelias į sėkmę tokiais atvejais grįstas kančia ir tikėjimu savimi.

Filme „Whiplash“ vaizduojamas pagrindinio veikėjo (akt. Miles Teller) gyvenimas. Atvykęs į muzikos konservatoriją, jaunuolis patraukia kontraversiško dėstytojo (akt. J. K. Simmons) dėmesį – šis pakviečia jį groti džiazo orkestre, į kurį patenka tik patys talentingiausi studentai. Tiesa, dalyvavimas čia turi savo kainą. Jaunasis būgnininkas netrunka patirti dėstytojo patyčių, užgauliojimų ir spaudimo. Visa tai tam, kad menininkas peržengtų savo paties galimybių ribas ir iš tiesų taptų neprilygstamu muzikantu. Bet ar nesibaigiančios repeticijos, bemiegės naktys ir visiškas išsekimas vertas svajonės išsipildymo?

Kino juosta „Whiplash“ apdovanota net trimis Oskarais, pasižymi nepriekaištinga vaidyba bei nuostabiu garso takeliu. Tai – įtaigus, įkvepiantis filmas, kurį pažiūrėję geriau suprasite, kokia yra menininkų, besivaikančių savo troškimų, kasdienybė.

IMDb: 8,5

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!