Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 9 gegužės d. 08:33
Baltijos jūros tvirtovė, sustabdžiusi beveik 2 milijonus laivų

Kronbergo pilis (Danija), UNESCO paveldas | Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas, 2019 m.

Kartais, kad pajaustum jūros didybę, vien pažinti jos stichiją neužtenka. Dar vieną „stichiją“ sukuria prie jūros įsikūrusios civilizacijos: nusėdamos krantus uostais, gyvenvietėmis ar įspūdingais įtvirtinimais. Vienas tokių, bene įspūdingiausių pavyzdžių Baltijos jūros regione, – Kronbergo pilis.

Tekstas ir fotografijos pirmą kartą publikuoti 2019 m. liepos 4 d. portale vilniausgalerija.lt

Karalystei sukrovė turtus

Didinga renesansinė Kronbergo pilis stovi ant siauriausio Baltijos jūroje Alesundo sąsiaurio kranto. Danijos bei Švedijos Karalystes skyręs sąsiauris buvo ypač populiariame laivų maršrute, todėl vieta tapo savotiška Danijos Karalystės muitine: čia ypač dideles duokles mokėjo tiek iš, tiek į Baltijos jūrą plaukiantys laivai, o plaukti aplinkui neapsimokėjo – danai pasirūpino muitinėmis ir kitose strateginėse vietose. Būtent iš muitinės pajamų pastatyta didinga pilis, o visos iš muito gaunamos pajamos sudarydavo ir po du trečdalius pačio karalystės biudžeto.  Danai mokėjo puikiai pasinaudoti šia situacija ne tik kraudamiesi turtus, bet ir didindami savo politinę įtaką: lengvatos tam tikrų šalių įguloms leido  puikiai ja manipuliuoti. Dėl šios įtakos zonos kilo ir ne vienas karas, o apie pilies sukrautus turtus sklido legendos po viso pasaulį. Manoma, kad pro muitinę nuo XV iki XVIII a. (pilis statyta XVa. pr.) galėjo prakeliauti beveik 2 milijonai laivų.

Kronbergo pilis (Danija), UNESCO paveldas | Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas, 2019 m.

Kronbergo pilis (Danija), UNESCO paveldas | Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas, 2019 m.

Kronbergo pilis (Danija), UNESCO paveldas | Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas, 2019 m.

Įkvėpė „Hamletui“

Išskirtinė Kronbergo pilies istorija bei  autentiška aplinka įkvėpė ir patį Šekspyrą: garsiosios pjesės „Hamletas“ veiksmas vyksta būtent tarp šios tvirtovės sienų.  Žinoma, teoriškai pjesės veikėjai savo dramų čia kelti negalėjo, nes pilis pastatyta gerokai vėliau, negu jie gyveno, tačiau surasti geresnės simbolinės erdvės šiai tragedijai Šekspyras turbūt ir negalėjo. Šiandien pilyje nuolatos prisimenami jos literatūriniai kontekstai, todėl svečiai turi galimybę pamatyti „Hamleto“ ištraukas ar net visą spektaklį autentiškoje aplinkoje.

 

Kovingas Renesansas

Į UNESCO paveldo sąrašą (nr. 696) įtraukta pilis kaip magnetas traukia net tik literatūros, bet ir dailės mėgėjus: subtilaus renesanso manieros čia meistriškai dera su tvirtovės funkcijomis – apsauginiu grioviu, daugiakampiu išplanavimu ir masyviomis sienomis, o tvirtus jų akmenis puošia subtilus renesansinis dekoras. Smalsuolius sudomins ne tik autentiška koplyčia, bet ir viena didžiausių bei seniausių Šiaurės Europoje menių, vadinama „Riterių mene“. Jos ilgis siekia 60 metrų, o akys raibsta, žiūrint į mozaikas grindų perspektyvoje.

Šiandien muitas norintiems patekti į pilį: nuo 95 iki 145 Danijos kronų.

„Vilniaus galerijos“ fotoreportažą iš Danijos kviečiame žiūrėti žemiau, o daugiau įrašų apie UNESCO pasaulio paveldo sąrašui priklausančius objektus rasite čia

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!