Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 30 gegužės d. 09:54
Į „Menininko anketos“ klausimus atsako grafikas Aleksandr Nazimov

„Menininko anketa“ – išskirtinė „Vilniaus galerijos“ portalo rubrika. Jos pašnekovai turi galimybę iš daugiau nei dvidešimties paruoštų klausimų išsirinkti juos labiausiai dominančius. Šįkart į klausimus atsako grafikas Aleksandr Nazimov.

Parodos „CityScan” pasiruošimo darbai, galerija „Kreatoriumas/Meno krosnys”, 2022 m. Fot. Vadim Šamkov

Kaip apibūdintumėte savo kūrybą?

Dabartiniame gyvenimo etape, kai tenka „struggle’inti“ su vidiniais demonais, realybės spaudimu, kūryba man yra terapinė priemonė – pabėgimas nuo savęs, o gal kaip tik grįžimas į save. Kūryba – kaip rehab’as, kūryba – svaiginimasis be svaigalų.

Paskutinius kelis metus kuriu tik „albumus“ – eskizavimas juodu markeriu senuose foto albumuose. Rimtesnei veiklai (paveikslai, objektai ir t. t.) tik ruošiuosi. Pastoviai galvoju apie būsimų darbų temas, atlikimo technikas, kaupiu medžiagas bei dažus.

Kas paskatina jus kurti?

Jei kalbėtume apie tapybą, mane paskatinti gali vidinis noras „paišsidirbinėti“, sielvartas arba kitų menininkų (išėjusių arba gyvų) tapyba, kuri pažadina manyje „vidinę gulbę“, „upliftiną“. Kai visi šitie dalykai nutinka menininkui, mano galva, galimai bus sukurti geri darbai, tikėtina, kad „skris, kaip gulbė“ tiek kūrėjas, tiek žiūrovas.

Kai konstruoju objektus, mane skatina ir įkvepia medžiagos. Esu didelis „diy“ kultūros gerbėjas ir puoselėtojas. Objektams formuoti dažniausiai naudoju žmonių paliktus prie šiukšlių konteinerių baldus ir jų fragmentus. Ardydamas baldus dalimis, analizuoju dizainą. Taip sužinau apie naujus sujungimo būdus ir subtilybes. Kai konstruoju objektus, naudoju „tikras džentelmenas dirba su tuo, ką turi“ principą. Savo objektams vengiu medžiagų pirkimo. Užsakymams kartais kombinuoju pirktas ir rastas medžiagas. Konstruojami baldai ir objektai dažniausiai turi defektų ir nelygumų. Palieku juos sąmoningai.

Aleksandr Nazimov. Asmeninio archyvo nuotrauka. 2022

Kur studijavote ir kas buvo/yra jūsų pagrindiniai mokytojai?    

Mano pirma rimta meno mokykla buvo svetainė „artscene.lt“. Studijų laikais (studijavau Vilnius Tech. architektūrą, išėjau nebaigęs antro kurso), kai po nosim augo pūkeliai ir meno pasaulio suvokimas buvo saldžiai paviršutiniškas ir suromantizuotas, dieną naktį sėdėdavau prie urzgiančio kompiuterio ir naršiau artscene lt. svetainės verdantį gyvenimą. Iš ten analizuodamas kūrėjų nuotraukas, skaitydamas fotografų komentarus bei pastabas, pasisėmiau kompozicijos pagrindų.

Kita neformali mokykla, kurią būtina paminėti, buvo VšĮ „Communeart”. Ilgalaikis rezidavimas „undergroundinėje“ vietoje, (VšĮ buvo įsikūrusi Žvėryne, Paribio g. 12, buvusioje „Grafobal“ spaustuvėje), manau, padarė didelę įtaką mano asmenybės formavimuisi. Čia tokie veikėjai, kaip Artas Droopas, Zenitas Amanitovas, Vytautas Deveikis, Dainius Meškauskas, Rokas Pralgauskas ir kiti, išmokė mane (kartais tiesiog įkvėpdavo savo pavyzdžiu) kurti objektus bei „reuse’inti“ baldų detales. Čia pamačiau, kaip koncertų sceną galima sukonstruoti, naudojant pramoninių stelažų karkasus ir spintų plokštes, kad antresoles galima grįsti durimis, lempą galima pagaminti iš ventiliacijos vamzdžio, krosnelę iš surūdijusios statinės ir t. t. Svarbu pabrėžti, kad „fabrike“ aš pirmą kartą paėmiau į rankas elektrinius įrankius.

Pasiruošimo darbai parodai „WTF?!” Evaldo Janso galerijoje „MOrka”, 2021 m. Fot. Vadim Šamkov

Kurie mūsų šalies kūrėjai jus žavi labiausiai?

Nuo Julijono Urbono „amerikietiškų kalnelių“ iki Šarūno Saukos „galvos puode“, nuo Simono Nekrošiaus „Bambarimbos“ iki Stasio Bonifacijaus Ievos performansų, nuo Eglės Ridikaitės „grindų“ iki paslaptingų nelegalių kaligrafinių užrašų senamiesčio bromuose ir t. t.  Tikrai didelis būrys Lietuvos menininkų mane žavi ir „upliftina“. Manau, apie tai galima atskirą straipsnį parašyti. Pavyzdį imu iš mažai žinomų tautodailininkų ir neprofesionalių kūrėjų, kurie užsiima „tyra pure“ kūryba, kai daroma siauram žiūrovų ratui ne dėl užmokesčio arba išvis „į stalčių“.  Kalbu apie kūrėjus, kurie kuria raštus pigiausiu tušinuku languotam sąsiuvinyje arba turintį rimtų psichinių sutrikimų veikėją, kuris negali ramiai išbūti vietoje, vaikšto iš kampo į kampą rėkdamas ar niūniuodamas, bet kai jam atneša guašą ir popieriaus, paišydamas jis nurimsta ir kambary tvyro tyla.

Kokie jūsų kūrybiniai ateities planai? Didžiausia siekiamybė? 

Šiuo metu remontuojamas mano butas-studija Alantos miestelyje (Molėtų raj.). Manau, man tai bus „uola“ atokioje vietoje nuo Vilniaus šurmulio, kur galėčiau tapyti. Mano geras bičiulis Adud Amor padovanojo man didžiulį lagaminą aliejinių dažų, kuriuos reikia „realizuoti“. Kitų kūrybinių ateities planų ir siekiamybių nesu linkęs atskleisti. (Šypsosi)

Fotosesijos užkulisiai. Paveikslas pagal individualų užsakymą, 2018. Fot. Dmitrij Makovejev

Aleksandr Nazimov Instagram paskyra (spauskite čia).

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!