Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 13 birželio d. 12:36
Svarbius istorijos įvykius prisimenant – nauja paroda ir dainuojamosios poezijos melodijos
Meninė instaliacija SIUVINĖTA PIEVA

Meninė instaliacija SIUVINĖTA PIEVA (aut. Marius Jonutis) © KDFM Karolina Jurevičiūtė

Kiek vis dar jaučiame ryšio su praeities įvykiais, ypač jei jie yra skausmingi? Kodėl svarbu atsigręžti į istoriją ir kas gali padėti tai padaryti? Minint Gedulo ir vilties dieną, 2023 m. birželio 16 d. Kauno IX forto muziejuje bus atidaroma nauja paroda ir skambės dainuojamosios poezijos garsai, kviečiantys susiburti ir drauge prisiminti sovietinio režimo Lietuvoje vykdytus trėmimus.

Meninis vakaras „Birželio sodas“ prasidės atidarant tremtinių tekstilės ir skulptūrinių objektų parodą „Sudygsniuota“, kurią sudaro unikalių tremtinių rankdarbių – smulkiosios tekstilės – fotografijų ekspozicija ir 5 autentiškos meninės instaliacijos. Ekskursiją po lauko parodą ves projekto vadovė Renata Vinckevičiūtė-Kazlauskienė, menines instaliacijas pristatys jų kūrėjai: Džiugas Karalius ir Giedrius Bučas, Marius Jonutis, Eglė ir Rokas Kašėtos, Lina Jonikė, Greta Kardi-Kardišiūtė. Parodą visą jos eksponavimo laikotarpį Kauno IX forto memorialinio komplekso lankytojai jiems patogiu metu galės apžiūrėti nemokamai.

Antroje renginio dalyje po memorialinio komplekso obelų sodą pasklis dainuojamosios poezijos garsai. Muzika sutelks tiek pradedančiuosius, tiek jau gerai žinomus dainuojamosios poezijos atstovus. Renginyje pasirodys: Rokas Kašėta, Vytautas V. Landsbergis, Pijus Mašutko, Gabija Petrauskaitė, Aistė Plaipaitė, „Poezijos medžiotojai“, Andrius Zalieska-Zala.

Kai kuriuos atlikėjus su tremties tema sieja ne tik išjausti ir specialiai renginiui atrinkti kūriniai, bet ir asmeninės sąsajos. „Mano Bočius – Intos lageryje kalėjęs politinis kalinys, kurio pasakojimus girdėjau vaikystėje. Dabartiniame kontekste pasidarė taip aišku, kad jis ir kiti mūsų seneliai ir močiutės savo skaudžias istorijas pasakoja ne garbės siekdami, o norėdami įspėti, kad istorija gali kartotis. Ir ji kartojasi. Matome, kad Ukraina išgyvena tuos pačius dalykus, tas pačias baisias represines priemones, kurias vykdo tas pats agresorius, tik jo pavadinimas pasikeitęs“, – mintimis apie tai, kodėl būtina kalbėti apie skaudžius istorijos įvykius ir kodėl ne ką mažiau svarbu perduodamą žinią išgirsti, dalijasi dainuojanti žurnalistė Aistė Plaipaitė.

RENGINIO PROGRAMA:

17.00–18.30 val. Parodos „Sudygsniuota“ atidarymas
19.00–21.00 val. Dainuojamoji poezija
Renginys vyks lauke, todėl, atsižvelgiant į oro sąlygas, rekomenduojama pasirūpinti apsauga nuo lietaus arba saulės.

Daugiau informacijos: www.9fortomuziejus.lt

Renginį finansuoja Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarija
Parodą finansuoja Lietuvos kultūros taryba
Renginio organizatorius – Kauno IX forto muziejus
Informaciniai partneriai: LRT, „Kauno diena“

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!