Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 13 liepos d. 15:00
Konkursų į teatrų ir koncertinių įstaigų vadovų pareigas tvarka – ydinga antikorupciniu požiūriu
STT teatras konkursas

Portalo unsplash.com nuotr.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) antikorupciniu požiūriu įvertino teisės aktų, reglamentuojančių konkursų į nacionalinių, valstybinių ir savivaldybių teatrų ir koncertinių įstaigų vadovų pareigas tvarką. Nustatyta, kad dabartinis teisinis reglamentavimas neužtikrina komisijų narių, organizuojančių ir vykdančių asmenų atranką į nacionalinių, valstybinių ir savivaldybių teatrų ir koncertinių įstaigų vadovus, nešališkumo, objektyvumo ir veiklos skaidrumo.

STT korupcijos prevencijos pareigūnai įvertino Vyriausybės nutarimu tvirtinamą tvarkos aprašą ir Kultūros ministro tvirtinamą komisijos darbo reglamentą. STT vertinimu, nuostatos, pagal kurias komisijos narių dauguma formuojama iš konkurso organizatoriui (tiesiogiai arba netiesiogiai) pavaldžių valstybės tarnautojų ar darbuotojų, gali nulemti neskaidrius komisijų sprendimus. Komisijų priimamų sprendimų objektyvumui reikšmės taip pat gali turėti aplinkybė, kad pagal teisės aktus komisijos narių kompetencijai keliamas tik vienintelis reikalavimas – „būti susipažinus su teatro ar koncertinės įstaigos vadovo skyrimą į pareigas reglamentuojančiais teisės aktais“.

STT vertinimu, antikorupciniu požiūriu ydingos yra ir nuostatos, pagal kurias neužtikrinama, kad interesų konfliktą dėl atrankoje dalyvaujančio pretendento turintys komisijų nariai būtų nušalinami nuo dalyvavimo tolimesnėje komisijų veikloje. Be to, neigiamai įvertintos ir nuostatos, pagal kurias komisijos pirmininkui suteikiamos antikorupciniu požiūriu ydingos teisės veikti savo nuožiūra situacijose, kai reikia užtikrinti komisijos narių nešališkumą ir objektyvumą.

STT Antikorupcinio vertinimo išvadą pateikė Lietuvos Respublikos kultūros ministerijai. Ji per 2 mėnesius turi viešai paskelbti, kaip atsižvelgta ar numatoma atsižvelgti į STT pateiktas pastabas ir pasiūlymus.

Susipažinti su antikorupciniu vertinimu galima čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!