Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 20 liepos d. 10:04
„Prospekto” galerijoje atidaroma Kotrynos Ūlos Kiliukytės paroda „Arktinis pilnėjimas“, intymiai apmąstanti klimato kaitą

Kotryna Ūla Kiliulytė

Liepos 26 d. 17.30 val. „Prospekto” galerijoje (Gedimino pr. 43, Vilnius) atidaroma Škotijoje gyvenančios lietuvių menininkės Kotrynos Ūlos Kiliulytės paroda „Arktinis pilnėjimas“. Ekspozicija veiks iki rugsėjo 2 d.

„Arktinis pilnėjimas“ klimato kaitą apmąsto gretindamas ją su žmogaus vystymusi nėštumo laikotarpiu. Filmai, leidinys ir parodos darbai tyrinėja radikalaus intymumo idėją – būdą koegzistuoti su kitu (kitais žmonėmis / rūšimis / gyvybės formomis), kuris būtų ugdantis ir globėjiškas. Susiliejimo ir dalijimosi aktai, simbiotiniai ir tarpusavio ryšiai stebimi per įvairaus masto įvykius: mikroskopinis lęšis fiksuoja, kaip pieno liaukų ląstelės susitraukia reaguodamos į oksitocino injekciją; skaitmeniniu būdu rekonstruotą arktinį mišką stebi drono akis; vaizdai iš pirties, laukinių uogų ir žolelių rinkimas, kiti paprasti rūpinimosi ritualai sumontuoti su lopšinės garso takeliu – paprastos melodijos, dainuojamos siekiant nuraminti kūdikį, planetą, patį dainininką. Tamsoje švytintys vaizdiniai leidžia mikroskopiškai pažvelgti į simbiotines arktines kerpes, susipynusias galūnes, šakas ir laikinas jūros dumblių skulptūras – pasaulis mirga, atomai dūzgia lyg liepų medžiai liepos mėnesį.

Kotryna Ūla Kiliulytė

Susiję:

Šie kūriniai buvo sukurti Street Level Photoworks „On the Edge“ rezidencijos, remiamos Britų tarybos Škotijoje, metu, o buvo įgyvendinti Šiaurės fotografijos centre, Oulu, Suomijoje.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!