Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 7 rugpjūčio d. 14:24
Knygos „Vilniaus sekretai: vizijos, atsiminimai, sapnai“ ištraukos: vairuotoja Snežana Dzisevič
„Vilniaus sekretai“

Denis Vėjas. Iš serijos „Vilniaus sekretai“, 2020

Š. m. vasario 23 d. Vilniaus knygų mugėje pristatyta Linos Lauros Švedaitės sudaryta knyga „Vilniaus sekretai: vizijos, atsiminimai, sapnai“, kurią 2022 m. išleido leidykla „Slinktys“. Vilniaus klubas ir Lietuvos leidėjų asociacija Vilniaus klubo skatinamąją premiją už naują šiuolaikišką ir netikėtą žvilgsnį į šiandieninį Vilnių skyrė autorei Linai Laurai Švedaitei. „Vilniaus sekretai: vizijos, atsiminimai, sapnai“ – tai žvilgsnis į šiandienę sostinę ir jos gyventojus. Knygoje ieškoma atsakymų į klausimus: kokios sostinės vizijos? Kokia šio miesto kolektyvinė atmintis? Kas slepiasi jo pasąmonėje? Daug dėmesio skiriama miesto miegamiesiems rajonams. Knygą sudaro pokalbiai apie Vilnių, vilniečių atsiminimai ir liudijimai, poetiniai tekstai, fotografijos ir sostinės paviršių atspaudai. „Vilniaus galerija“ dalinasi ištrauka iš knygos „Vilniaus sekretai: vizijos, atsiminimai, sapnai“, kurioje kalbinama vairuotoja Snežana Dzisevič.

Leidinį įsigyti galima 2di.lt internetinėje parduotuvėje arba 2di pardavimo vietose.

Kalbėdamasi su Snežana nejučia pagalvojau, kad jeigu troleibusas būtų žmogus, be abejonės, būtų moteris. Elegantiška moteris.

Kaip pradėjote dirbti troleibuso vairuotoja?

Mano šeimoje yra dinastija: močiutė vairavo pačius pirmuosius troleibusus. Buvo nedidelio ūgio, iš pradžių negavo leidimo, jai pasakė: „Kaip tu vairuosi, ten reikia jėgos“, bet savo įrodė – teko ant pedalų kaladėles dėti. Žmogus išdirbo visą gyvenimą, iki pensijos. Mama dirbo troleibusų parko administracijoje, o aš, galima sakyti, troleibuse užaugau. Bet, kai išreiškiau norą sekti močiutės pėdomis, ji atsistojo tarpdury ir pasakė: „Tik per mano lavoną, ne moterų darbas.“ O šiandien viskas kitaip – sėdynė, vairas reguliuojasi, šildymas iš kurios tik nori pusės, du lengvi pedalai, užtenka spustelt viena koja, pirštuku mygtuką paspaudi…

Visgi tuo metu nerinko kurso, dirbau kitus darbus: siuvimas, Gariūnai, tik dirbk. Na, ir 2007 m. vieną dieną išgirdau, kad renkamas kursas. Namuose, aišku, konfliktas su vyru – „Nebus tavęs namuose, lia lia lia“, bet aš nepasidaviau: „Tu kaip sau nori, rytoj važiuoju paduot dokumentų.“ Buvo didžiulė atranka, 70 žmonių, ne taip, kaip šiandien, kai niekas nebenori vairuot. Pirmą darbo dieną jaučiausi tarsi grįžusi namo.

Denis Vėjas. Iš serijos „Vilniaus sekretai“, 2020

Kuo jums patinka šis darbas?

Sovietiniais laikais tai buvo prestižinis darbas, vairuotojas uždirbdavo 300 rublių per mėnesį. Šiandien situacija kitokia. Darbas sunkus. Bet man be galo patinka vairuoti, įsijungiu muziką ir stebiu viską. Dar vienas dalykas – pavyzdžiui, dirbdama siuvykloje jaučiausi kaip pelytė, apsikrovusi medžiagomis, o čia tarsi iš naujo gimiau – juk kiekvieną rytą išeinu į žmones, gaunu dėmesio – reikia pasidažyti, pasipuošti. Galų gale dirbu vertingą darbą – vežu žmones!

Vienaip ar kitaip, manau, kad gali būti ir pats nuobodžiausias ar nemėgiamas darbas, bet jeigu nesėdi ir bambos nekrapštai, o bandai pasigilinti, pamatai, kad nėra pabaigos, viskas ten įdomu – dirbdama siuvėja išmokau ir siuvimo mašiną pasitaisyti.

Sakote, kad gaunate daug dėmesio. Vadinasi, jaučiatės matoma?

Taip. Keleiviai įpranta prie mūsų veidų, pradeda juos sieti su troleibuso numeriu – privažiuoju, pamato mane ir įsėda, o kad aš vairuoju ne 17-ą, o 12-ą troleibusą, pastebi, kai jau būna per vėlu. Aišku, man irgi buvo atsitikę, kad nuvažiavau ne tuo maršrutu. (Juokiasi.)

Kas sunkiausia vairuojant troleibusą?

Kartais, ypač per kamščius, nebūna laiko nueiti į tualetą. Bijai išgerti vandens. Kartais lieki nevalgęs.

Sakote, kad stebite viską. Ką pastebite?

Kiekvieną dieną matau saulėtekį ir saulėlydį, jie visi skirtingi, koks grožis. Apskritai kalbant apie gamtą, mes pirmieji pamatome visus pokyčius, tarkim, kai prasideda žiema. Dalyvaujame visose šventėse – vieną dieną, žiūrėk, stato eglutės karkasą, kitą – jau ir eglutė stovi, o trečią – įžiebimas. O kur dar Kaziuko mugė, Vilniaus dienos, maratonai… Mišios vyksta, privažiuoji prie bažnyčios – pašventina. Matau, kas kiekvieną sezoną madinga. (Juokiasi.) Naujos parduotuvės – kaip ant delno. Akcijos, nuolaidos, gražūs bateliai vitrinose. Koncertų reklamos. Viskas…

Denis Vėjas. Iš serijos „Vilniaus sekretai“, 2020

O žmonės?

Žmonės keičiasi. Anksčiau būdavo, įsivaizduokit, ankstyvas rytas, Velykos, įlipa keleiviai, nuotaika gera, visi vieni kitus sveikina, man margutį ar saldainių įmeta. Šiandien kažkodėl šito nebėra.

Pasitaiko ir labai piktų žmonių. Ieško kur išsilieti. O mes esame puikus taikinys, kaip kanalizacijos vamzdis. Turime būti gerais psichologais ir per sekundę pamatyti, ar bręstant konfliktui verta su keleiviu kalbėtis, ar geriau tiesiog nuryti. Labai juokinga stebėti pradedančius dirbti vairuotojus. Tarkim, ateina jauna, graži, kultūringa panelė. Važiuojam kartu, visokios situacijos, nervas ima, sakau
jai: „Tu nusikeik ir palengvės.“ Ji: „Oi ne, ką jūs.“ Po dviejų mėnesių jau sako: „Einu namo ir žodžius kontroliuoju.“ Arba pradedantys vaikinai stebisi: „Nu nafik, ką, aš irgi taip vairavau?“ Lengvųjų automobilių vairuotojai dažnai nemato viešojo transporto. Įvyksta avarija ir sako: „O iš kur atsirado tas troleibusas?“

Į kokias dar situacijas patenkate?

Ateina prie manęs neprigirdintis senukas, šaukia, aš jam šaukiu atgal, kad girdėtų, po valandos gaunu skundą iš anonimo – vairuotoja elgiasi nekultūringai, šaukia ant senyvo amžiaus žmogaus. Arba – vairuotoja pikta. Nu, taigi visi mes žmonės, negaliu aš visada šypsotis, gal man dantį skauda, gal turiu problemų?

Kartą pro priekines duris įlipo moteris su dviem vaikais ir vėžimėliu ir stovi, nesitraukia, kiti negali praeiti. Aš jos paprašiau, kad pasitrauktų, o ji: „Ne, stovėsiu ten, kur norėsiu.“ Dar kartelį paprašiau, o ji nė krust. Tada vyresnis vaikas jos paklausė: „Mama, kodėl ta teta prie tavęs prikibo?“ O ji jam garsiai atsakė: „Tai tetai nepatinka jos darbas.“ Norėjosi patraukt rankinį stabdį ir paklaust tos moters: „O gal jums jūsų darbas nepatinka?“ Kitą kartą neįgali moteris su vežimėliu norėjo įvažiuoti į troleibusą, išlipau jai padėti, baisiai lijo, šalia stovėjo keli jauni vyrai, pasiūlė jai savo pagalbą. O ji atsisakė ir parodė į mane pirštu: „Ne, čia jos darbas.“ Įstrigo man šie žodžiai… Bet aišku, būna, ir „ačiū“ pasako. Labai patinka vežti nykštukus – darželinukus ar mokinukus. Dainuoja sau, klega.

Būna, vaikai mokosi patys grįžti namo, pravažiuoja savo stotelę, stovi išsigandę galutinėje maršruto stotelėje, kaip pagauti kiškiai, pasikviečiu į kabiną, paskambinam tėveliams ir važiuojam dar vieną ratą.

Benamiai – Vilniaus puošmena. Dabar mažiau tenka su jais susidurti. Anksčiau Kosciuškos gatvėje buvo jų viešbutis, kitaip tariant, nakvynės namai. Tada dažnai tekdavo vežiot – vakare ir ryte, kvapeliai nuostabūs, žmonės pyksta. Ateina pas mane toks kvepiantis, nusiperka taloną ir nieko nepadarysi. Arba atsigula ant grindų ir sako: „Išnešk mane, jeigu nori.“ Tekdavo kviesti policiją. Jie turėjo net pravardes – Žvaigždė Marina ir t. t.

Ar turite savo mylimiausią troleibusą?

Mano pirmas troleibusas, su kuriuo dirbau 13 metų. 661. Turėjo net vardą – Alionuška. Visi parke jį taip vadino. Kai gavom naują troleibusą, lengvą, gerą, tiesiog konkordas, Alionušką atidavė kitiems ir, žinokite, jis taip ir užgeso. Neišeidavo iš remonto. Beveik metai, kai jo nebėra. Buvo fantastiškas troleibusas.

Koks troleibusų santykis su autobusais?

Anksčiau troleibusus vairuodavo moterys, visi sakydavo, atvažiuoja troleibusas, viskas šviečia, gražu, o autobusus – vyrai, ne taip gražu. (Juokiasi.) Neimdavo moterų į autobusą, ne prestižas. Bet laikai keitėsi, moterys visada eina į priekį, diskriminacija baigėsi ir šiandien tiek troleibusų, tiek autobusų vairuotojų moterų ir vyrų skaičius išsilygino. Būdavo anksčiau, autobusas – visada pirmas, nepraleidžia, stotelėje ilgiau stovi, daugiau keleivių įlipa ar išlipa. O tu jau tuščias, bet negali aplenkti, neužtenka ūsų. Arba neleidžia aplenkti. Bet šiandien mes draugaujam. Juk visi vežam žmones, ne bulves.

Kaip prasideda jūsų darbo diena?

Pasidedu angeliuką, kad saugotų.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!