Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 7 rugpjūčio d. 19:06
Rugpjūčio 10 d. 18 val. atidaroma dokumentinės fotografijos kūrėjo ir keliautojo Denis Vėjas fotografijų paroda „Vilniaus džiunglės“ kultūrinėje erdvėje „Dūmų fabrikas“

Denis Vėjas. Iš serijos „Vilniaus sekretai“, 2020

Rugpjūčio 10 d. 18 val. atidaroma dokumentinės fotografijos kūrėjo ir keliautojo Denis Vėjas fotografijų paroda „Vilniaus džiunglės“ kultūrinėje erdvėje „Dūmų fabrikas“ (Dūmų g. 5, Vilnius). Atidaryme gros gyva muzika – Boris Kulenovic. Denio Vėjo paroda „Vilniaus Džiunglės“ Dūmų fabrike veiks nuo 2023.08.10 – 2023.08.31, menininko kūrinius galima bus įsigyti.

Ši paroda – tai keliautojo žvilgsnis į gimtąjį miestą po 15 metų trukusios kelionės po pasaulį. Vilniaus Džiunglių serija prasidėjo 2020 m. kovą, autoriui beklaidžiojant po nuo karantino ištuštėjusius sostinės rajonus su šunimi. Ilgainiui šių pasivaikščiojimų rezultatai susidėjo į vientisą miesto portretą, fiksuojantį Vilnių neįprastoje šviesoje – tuščią, užmigusį, laukinį ir beveik nuogą. Bendradarbiaujant su rašytoja Lina Laura Švedaitę, šie Vilniaus vaizdai įsiliejo į jos knygą “Vilniaus Sekretai” – projektą skirtą turtinti plačiojo Vilniaus atmintį ir tyrinėti jo tapatybę. Fotografijų paroda praturtina knygos jau įgyvendintą tikslą kurti šiuolaikinio Vilniaus portretą.

Denis Vejas. Fot. Becky Ruetten

XX a. Vilniaus gyventojų bendruomenė drastiškai keitėsi, buvo sunaikinta gyvoji miesto atmintis. Šis įtrūkis miesto istorijoje turi įtakos ir šiandieniniam Vilniaus veidui. Koks jis? Viešajame diskurse tradiciškai daug dėmesio skiriama miesto senamiesčiui – jis romantizuojamas arba traktuojamas kaip produktas turistams parduoti. Turtingai Vilniaus istorijai papasakoti dažniausiai pasitelkiami vis tie patys mitai ir pasakojimai. Šitaip formuojama Vilniaus tapatybė, kuri ne visada rezonuoja su tikruoju miesto charakteriu ir pulsu.

Sostinė sparčiai keičiasi. Dygsta nauji pastatai ir rajonai, dingsta paminklai, viena kitą keičia kavinės, kertami seni medžiai, rekonstruojami parkai ir skverai. Tačiau, kaip sakė istorikė Irena Vaišvilaitė, regis, miestas neturi aiškios vizijos. Iš čia kyla daugiau klausimų – ar Vilnius pasitiki savimi? Kokia yra šiandieninė Vilniaus bendruomenė? Koks Vilniaus credo?

Denis Vėjas. Iš serijos „Vilniaus sekretai“, 2020

Denis Vėjas parodos „Vilniaus džiunglės“ plakatas

Apie autorių:
Denis Vėjas yra dokumentinės fotografijos kūrėjas ir keliautojas, per penkiolika kelionių metų aplankęs virš septyniasdešimties šalių. Nuo kelionių neatsiejamą kūrybą Denis yra pristatęs parodose Lietuvoje, Belgijoje bei Meksikoje. Jo pasakojimai publikuoti „Vice“, „Juxtapoz“, „El Papel“ ir „Beware“. 2022 m. Denis užemė antrą vietą (runner up) European Press Prize žurnalistikos konkurse. Jo darbai įvertinti garbingu paminėjimu („Honorary Mention“) pasaulinės fotografijos industrijos profesionalų konkurse „Life Framer“. 2013 m. jis užemė trečią vietą „National Geographic“ ir „World Nomads“ organizuotame kelioninės fotografijos konkurse. Visas apdovanojimų sąrašas: https://denisvejas.format.com/about.
Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!