Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 26 rugpjūčio d. 19:26
Vilniaus fotografijos galerijoje pristatoma Kęstučio Grigaliūno interaktyvi instaliacija ir knyga istorinės atminties tema „Pokaris, 1946“

Rugpjūčio 30 d. – rugsėjo 30 d. Vilniaus fotografijos galerijoje (Stiklių g. 4, Vilnius) pristatoma Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Kęstučio Grigaliūno interaktyvi instaliacija ir knyga istorinės atminties tema „Pokaris, 1946“. Parodos pristatymas ir susitikimas su autoriumi – rugsėjo 6 d. (trečiadienį) 17.30 val.

Ekspozicijos nuotr.

Ši instaliacija yra tęstinio projekto „Pokaris, 1944–1954“ trečioji dalis, pristatanti Grigaliūno Lietuvos ypatingojo archyvo baudžiamosiose 1946 metų bylose rastus 1822 represuotų Lietuvos Respublikos piliečių veidus ir trumpas jų biografijas.

Šio projekto tikslus ir uždavinius geriausiai nusako tremtinės-disidentės Dalios Grinkevičiūtės žodžiai: „Man labai lengva kvėpuoti nuo minties, kad aš, kiek leido mano jėgos, protas, sugebėjimai, pastačiau šiokį tokį paminklą Šiaurės aukoms, pasaulis sužinojo apie tūkstančius bevardžių kankinių broliškuose lediniuose kapuose. To nebegalima nei sunaikinti, nei ištrinti. Tai istorija. Tai paminklas mano Tėvams.“

Eksponato nuotr.

Kęstutis Grigaliūnas (g. 1957 m. vasario 7 d. Kaune) 1976–1982 m. studijavo Lietuvos dailės institute. 1982–1996 m. dėstė Kauno J. Naujalio meno mokykloje, nuo 1996 m. – Vilniaus dailės akademijos dėstytojas. 1988–1989 m. sukūrė lino raižinių, medžio raižinių, šilkografijų, ofortų, iliustravo knygų. Nuo 1990 m. vienas pirmųjų iš lietuvių grafikų pradėjo naudoti spalvotosios trafaretinės spaudos techniką. Būdingas išryškintas grafinis pradas – linijos, ženklai, ornamentai, naudojami figūriniai ir abstraktūs motyvai. Nuo 1998 m. kuria sudėtingesnės plastikos grafikos kūrinius ir pjaustinius, juose ryšku postmodernizmo bruožai, poparto, Fluxus elementai, dekoratyvūs, eklektiški vaizdai. Vyrauja žaisminga nuotaika, ironija, įvairios intelektualios nuorodos į Lietuvos ir kitų kultūrų, civilizacijų įvaizdžius. Nuo 1981 m. dalyvauja parodose Lietuvoje ir užsienyje. Jo kūrinių turi Lietuvos dailės muziejus, Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus, Modernaus meno muziejaus biblioteka Niujorke. 2011 m. apdovanotas Nacionaline kultūros ir meno premija.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!