Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 12 rugsėjo d. 15:24
Apie technologines naujoves Vilniaus teatre „Lėlė“
Lele

Vilniaus teatras „Lėlė“ | M. Aleksos nuotr.

Vilniaus „Lėlės“ teatras naują rudens sezoną žiūrovus kviečia gerokai atsinaujinęs. Po kelerius metus trukusių ir dėl įvairių aplinkybių užsitęsusių atnaujinimo darbų, dabar teatras gali pasigirti naujomis scenos technologijų apšvietimo ir garso sistemomis.

Pasak Vilniaus teatro „Lėlė“ vadovo Vilmanto Juškėno, naujai įdiegtos modernios technologijos padės užtikrinti dar geresnę spektaklių kokybę teatro lankytojams. Džiugu, kad teigiamą šviesos technologijų – įvairaus tipo prožektorių, efektus kuriančių įrenginių – poveikį jau spėjo pajusti ir žiūrovai, ir kūrėjai, ir teatro meno profesionalai.

„Pabaigus šviesų technologijų atnaujinimo darbus gerokai pagerėjo kūrybinės sąlygos. Išsiplėtė Didžiosios scenos apšvietimo galimybės, suteikiančios naujas vaizdo kokybės, meninių niuansų sąlygas. Todėl mes dabar galime pasikviesti ir tuos naujus žinomus savo srities profesionalus, su kuriais anksčiau nebendradarbiavome, nes negalėjome suteikti atitinkamų sąlygų. Turbūt simboliška, bet pirmasis mūsų spektaklis sukurtas su naująja apšvietimo įranga – „Pasirinkimas“. Dar šių metų pradžioje už šio spektaklio šviesų dailę Auksiniam scenos kryžiui buvo nominuotas šviesų dailininkas Vilius Vilutis“, – kalba V. Juškėnas.

Ypatinga reikšmė „Lėlės“ teatre skiriama ir garsui – teatro repertuare yra ne vienas muzikinis spektaklis, kito žanro spektakliams muziką kuria žymūs šalies ir užsienio kompozitoriai. Todėl teatro vadovas džiaugiasi įdiegta nauja amerikiečių gamintojų „Meyer Sound“ scenos garso sistema.

Lele teatras

Vilniaus teatras „Lėlė“ | M. Aleksos nuotr.

„Nauja garso kokybė, su savo gyliu, skambėjimo švara ir efektais mums itin svarbi. Anksčiau ne kartą pasitaikė, kad tikrąjį spektaklio garsą, jo muzikos niuansus išgirsdavome net ne savo salėje, bet svečiuose, gastrolių metu kitose erdvėse su modernesne įranga.  Smagu, kad pagaliau galėsime mėgautis tokia pačia kokybe ir „Lėlėje“. Mes perėjome į kitą kokybės lygį“, – sako teatro vadovas.

Modernius technologinius apšvietimo ir įgarsinimo sprendimus Vilniaus „Lėlės“ teatre įdiegė bendrovės „Sonus exsertus“ specialistai. Ši komanda technologinius sprendimus yra sukūrusi ir įdiegusi ne viename valstybinės reikšmės pastate – Lietuvos nacionaliniame dramos teatre, Juozo Miltinio dramos teatre, Keistuolių teatre ir kitur.

„Sonus exsertus“ projektų vadovas Tomas Fabijonavičius neslepia, kad Vilniaus „Lėlės“ teatro technologijų atnaujinimo darbai nebuvo iš lengvųjų užduočių. Pirmiausia teko susitvarkyti su kadaise neužbaigta diegti gerokai pasenusia technika. Tuomet reikėjo atkurti „Lėlės“ teatro Didžiosios salės valdymo sistemos architektūrą.

„Tai buvo didžiausias mums tekęs iššūkis. Norėjosi, nenusižengiant 2020 m. investiciniam vyriausybės patvirtintam planui, įdiegti kiek įmanoma kokybiškesnę ir modernesnę techniką. Džiugu, kad dirbdami išvien kartu su teatro vadovybe ir darbuotojais radome kūrybiškus ir profesionalius sprendimus,“ – dalinasi T. Fabijonavičius.

Vilniaus teatras lele

Vilniaus teatras „Lėlė“ | M. Aleksos nuotr.

Technologijų instaliavimo darbus sunkino ir tai, kad „Lėlės“ teatro patalpos – kultūros paveldas. Istoriniame Oginskių rūmų komplekse sostinės senamiestyje įsikūrusiame teatre ypatingai saugomos sienos. Todėl garso technologijos turėjo būti diegiamos su minimalia intervencija.

Gautu rezultatu patenkintas teatro vadovas V. Juškėnas viliasi, kad teatras, gavus reikiamą finansavimą, dar per artimiausią etapą galės pabaigti likusius garso įrangos diegimo darbus bei atnaujins vaizdo projekcijų sistemas.

Šiuo metu bendrą Vilniaus teatro „Lėlė“ kapitalinio remonto ir technologijų atnaujinimui skirtų investicinių projektų darbų vertę sudaro per 2,2 mln. eurų. Teatro atnaujinimo projektų vykdymą, koordinuojant LR kultūros ministerijai, konsultuojant Lietuvos kultūros infrastruktūros centrui, finansuoja Lietuvos Respublikos Valstybė.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!