Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 18 rugsėjo d. 12:04
Kauno modernizmas įrašytas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą

Liudo Masio nuotr.

Rijade (Saudo Arabija) šiuo metu vykstančioje UNESCO Pasaulio paveldo komiteto 45-ojoje sesijoje Kauno modernizmo architektūra įrašyta į Pasaulio paveldo sąrašą, pritarus Pasaulio paveldo komiteto šalims narėms ir atsižvelgus į ekspertų rekomendacijas.

„Komiteto nariai įvertino Kauno modernizmą kaip didelį vertybinį atradimą pasaulinio modernizmo paveldo kontekste. Puikiai parengtoje, išsamioje nominacijoje atskleistas ir pademonstruotas Kauno modernizmo išskirtinumas, pristatytas konceptualus optimizmo architektūros naratyvas. Kauno modernizmo indėlis į visuotinę modernizmo istoriją yra neabejotinas. Kauno modernizmas mums padeda suvokti modernizmo koncepciją platesniame lauke – jo socialinę, kultūrinę, ekonominę prigimtį, sandarą ir organizaciją“, – sako kultūros ministras Simonas Kairys.

Susiję:

Pasak kultūros ministro, tai yra didelė garbė, bet kartu ir atsakomybė užtikrinant ilgalaikę vertybes apsaugą net tik Lietuvai, bet ir visam pasauliui. Pasaulio paveldo komitetas įvertino Lietuvos pastangas ir įdirbį, bendradarbiaujant su tarptautiniais ekspertais. Taip pat šis rezultatas yra puikaus Lietuvos institucijų bendradarbiavimo pavyzdys rengiant, pristatant ir ginant paraišką. Šiame ilgame procese aktyviai dalyvavo Kultūros ir Užsienio reikalų ministerijos, Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija, Kauno miesto savivaldybė ir ekspertai iš Lietuvos ir užsienio mokslo institucijų.

Atsižvelgdama į ekspertų nuomonę, Lietuva patikslins Kauno paraiškos techninius aspektus. Tą Pasaulio paveldo komitetas įpareigojo atlikti iki 2025 m. pabaigos. Visų pirma – parengti Kauno Naujamiesčio tvarkymo planą. Čia bus ypač reikšmingas Kultūros paveldo departamento ir Kauno savivaldybės vaidmuo.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!