Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 26 lapkričio d. 14:14
Seniausias teatras pasaulyje
Teatro Olimpico

Teatro „Olimpico“ scena | D. Descouens nuotr.

Toks titulas reikalauja tam tikro paaiškinimo – šiame tekste bus aprašytas seniausias moderniojo išplanavimo teatras, esantis po stogu. Į šią temą žiūrint plačiai, susitarti dėl seniausio pasaulyje teatro titulo būtų itin sudėtinga.

Vičencos mieste, Italijoje, esantis teatras „Olimpico“ buvo pastatytas 1585 m. Tai – pirmasis teatras po stogu pasaulyje. Pastatą suprojektavo italų renesanso architektas Andrea Palladio. Palladio mirė dar nespėjęs pamatyti pabaigto statyti teatro. „Olimpico“ scenoje sumontuotos dekoracijos vaizduoja rūmų fasadą su skulptūromis ir arkomis, už kurių matomos į perspektyvą sueinančios miesto gatvės. Šios dekoracijos buvo sukurtos pirmam teatro „Olimpico“ spektakliui (Sofoklio „Edipui Karaliui“) ir yra seniausios išlikusios teatro dekoracijos. Virš scenos iškalta Vergilijaus frazė iš „Eneidos“: „Hoc opus hic labor est“ (liet. „Tai yra problema, tai yra sunkus uždavinys“). Teatro „Olimpico“ pastatas yra įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Susiję:

2012 m. Teatro „Olimpico“ meno vadovu tapo lietuvių teatro režisierius Eimuntas Nekrošius. Jam pavyko prikelti šį teatrą iš sąstingio, suorganizuoti daug premjerų, prisikviesti žymių menininkų ir smarkiai pakelti parduodamų bilietų skaičius.

E. Nekrošiaus pastatyti spektakliai šiame teatre taip pat patyrė didelę sėkmę. „Nekrošius, dar kartą patvirtindamas savo sugebėjimą (lygų kitam maestro, Peter Brook) kurti teatrą pasitelkiant tik kelis sceninius atributus ir didžiulę lyrinę sugestiją, žaidžia su Olimpico teatru, panardindamas jį besimainančiuose spalviniuose perėjimuose, išrasdamas naujas sąveikas tarp scenos, už jos atsiveriančių perspektyvų ir netgi žiūrovų salės“, rašė Antonio Stefani straipsnyje „Rojus. Emocija pačia gryniausia išraiška“.

Šiandien teatre vis dar vyksta spektakliai, tačiau žiūrovų skaičius sumažintas iki 400, norint apsaugoti ganėtinai trapią pastato būklę.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!