Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 28 lapkričio d. 06:36
Kinui draugiškas Vilnius: šį rudenį sostinėje nufilmuota net 14 serialų ir filmų

Vilniaus kino biuro nuotr.

Skaičiuojant paskutines lapkričio dienas, Vilniuje tęsiasi filmavimai. Pastarieji trys rudens mėnesiai sostinėje kino kūrėjams buvo itin darbingi. Nuo rugsėjo mėnesio, Vilniuje filmuota net 14 produkcijų, sostinėje dirbo ne tik Lietuvos, bet ir Latvijos, Vokietijos, Norvegijos,  Suomijos, Švedijos kūrėjai.

Vilniaus kino biuro vadovės Jūratės Pazikaitės teigimu, šį rudenį Lietuvos ir užsienio kino kūrėjai filmavo ne tik gerai žinomose sostinės vietose, bet ir atrado naujas miesto erdves.

„Vilnius per pastaruosius mėnesius spėjo suvaidinti Amerikos, Švedijos, Norvegijos miestus, labai skirtingi buvo ir filmuojamų produkcijų žanrai. Galbūt todėl, kino komandos atrado daugybę kinematografiškų, dar mažai ištyrinėtų miesto vietų – filmavimai vyko Naujosios Vilnios rajone, apleistuose fabrikuose, ežerų pakrantėse, sanatorijoje „Pušyno kelias“, verslo kompleksuose. Žinoma, daug populiarumo kaip ir kasmet sulaukia jaukios, UNESCO įvertintos senamiesčio gatvelės, rūmai ir aikštės – populiariausiomis lokacijomis neabejotinai šį sezoną tapo Pasažo skersgatvis, Kaštonų gatvė ir Lietuvos kooperatyvų sąjungos administracinis pastatas“.

Itin svarbus Lietuvos kino profesionalų indėlis. Didžioji dalis kino bendruomenės – daugiau nei 90% – įsikūrusi ir dirba būtent Vilniuje. Anot J. Pazikaitės, kino industrijai gyvybiškai svarbi mokestinė paskata kinui, kurios dėka Lietuva gali sėkmingai konkuruoti su kitomis Europos šalimis dėl užsienio kino investicijų.

Ateinančias savaites Vilniuje darbuosis Lietuvos ir Norvegijos kūrėjai – filmuojama juosta apie „Agentą numeris 24“ – tokiu slapyvardžiu vadintas sėkmingiausiai pasipriešinimo grupei Europoje vadovavęs norvegas Gunnar Sønsteby. Atidėjęs į šalį asmeninį gyvenimą, nesiartindamas prie moterų, alkoholio ir laisvalaikio, jis nacistinės Vokietijos gestapui suteikė daugybę metų nepaliaujamo pasipriešinimo. Didžioji dalis šio filmo bus filmuojama Lietuvoje – Vilniuje ir Kaune.

Svarbu paminėti ir tai, kad Lietuvos ir Norvegijos bendros gamybos juostoje dirba ir lietuvių kino dailininkė, daugybę patirties tarptautinių ir nacionalinių filmų kūrime turinti profesionalė, „Sidabrinės gervės“ laureatė Jurgita Gerdvilaitė.

Sostinėje šiuo metu taip pat filmuojamos lietuviškos reklamos ir vokiečių TV serialas.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!